Преди 10 години: Царят не е обиден, връща се на 10 март

Симеон Сакскобургготски. Снимката е от април 2001г.

© Надежда Чипева

Симеон Сакскобургготски. Снимката е от април 2001г.В новата рубрика "Преди 10 години" през следващите седмици ще четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001г.. 
Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали от преди едно десетилетие. 

Започваме с текст от първа страница от първия броя на "Дневник" (12 февруари) - Царят не е обиден, връща се на 10 март


Как точно ще се занимава с политика и как ще даде възможност на младите хора да гласуват за него, царят ще обясни веднага щом се върне в България. Това обеща Негово величество вчера, преди да отлети за Цюрих, откъдето ще се прибере в дома си в Мадрид. Според него твърденията, че западни монарси гледали негативно на опитите му да се включи в българската политика, са първоаприлска шега.


Симеон ІІ прикани младите хора в България да се запасят с оптимизъм. Той самият избрал да работи за България и го препоръчва на всички, които се занимават с политика, дори и на тези, които не споделят неговите идеи.
В събота Симеон ІІ направи първата си сериозна заявка, че смята да се занимава не само с обществена дейност, ако остане в страната. Всички опити досега царят да бъде използван за някоя партийна кауза бяха без неговото съгласие и коментар.


"Искам да уверя всички и най-вече хилядите хора, които всячески търсят начин да гласуват за Симеон, че ще могат да го направят!" Това изречение от обръщението на Негово величество изненада всички. То бе разтълкувано от политици и наблюдатели като директно признание на царя, че най-близките му планове включват пряко участие в политиката. Пак за пръв път царят коментира и действия на българските власти. "Резолюцията на Конституционния съд не допринася с нищо за решението на един от важните въпроси за страната, нито за постигане на толкова необходимото политическо равновесие. Решението, за съжаление, не утвърждава републиката, а по-скоро наподобява ограничаване на гражданските права на отделни българи." Това бе царското мнение за разтълкуваните текстове от конституцията кой може да се кандидатира за президент. Вчера той отказа да обясни като какъв ще участва в политическия живот на страната, но обеща да го направи скоро. Но в събота след срещата в резиденция "Врана" с главни редактори царят обясни, че иска да проведе още срещи, да обсъди намеренията си с децата си и тогава да каже каква роля е избрал да изпълнява в българския политически живот.


Царят информира изпращачите си на летището, че на 10 март ще бъде отново в България. Заминаването му няма нищо общо с политическите събития от последната седмица, обясни Симеон ІІ.


Представители на всички основни партии коментираха изявленията на царя. "Симеон II е цар на България, но ако обяви в какво качество ще участва в политическия живот и интересите на коя част от обществото ще защитава, тогава бихме коментирали. Един от най-сериозните проблеми на сегашния български политически елит е, че не е ясно кой кого представлява", каза Петър Курумбашев от "Гергьовден". Стефан Софиянски пък обясни, че не е чел вестници и не знае какво е казал царят. Прессекретарят на президента Нери Терзиева заяви, че няма да коментират думите на Симеон ІІ. "До момента социологическите изследвания измерват единствено ефекта, бонусите от положителния имидж на Симеон ІІ, които едно хипотетично обединение би получило, но не и негативите, или най-малкото - проблемните страни на партиите и лидерите, които биха влезли в него", коментира Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".


Според изследване на МBMD, оповестено в петък вечерта, ако се оформи политическа сила около царя, то тя се класира на трето място след СДС и БСП и има огромни шансове за следващия парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK