Преди 10 години: Фалирали банкери търсят виновниците другаде

Снимка от събитието, с която е илюстриран и материалът от 13 февруари 2001г. в "Дневник". На нея са Венцислав Йосифов (вляво), Емил Хърсев (в средата) и Иван Евлогиев.  <br />

© Дневник

Снимка от събитието, с която е илюстриран и материалът от 13 февруари 2001г. в "Дневник". На нея са Венцислав Йосифов (вляво), Емил Хърсев (в средата) и Иван Евлогиев.  В новата рубрика "Преди 10 години" през следващите седмици ще четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.
Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали отпреди едно десетилетие. 

Изборът днес е материал от втория брой на "Дневник" (13 февруари) за събитие, на което бивши банкери са обяснявали кой според тях е виновен за банковата криза:


"Банковата криза все още търси своя виновник, вината за банковата криза е политическа и правителството сега си търси виновник сред бившите банкери." Това заяви Емил Хърсев на пресконференция, на която бивши банкови величия прехвърлиха цялата вина за затворените кредитни институции на БНБ и бюджета. Хърсев е бивш подуправител на БНБ до средата на 1993 г. Повечето от участващите банкери - Хърсев, Владимир Ташков от Минералбанк, Янко Янев от Банка за земеделски кредит (БЗК), Венцислав Йосифов от Първа частна банка, Иван Евлогиев от Международна банка за инвестиции и развитие, са следствени по служба.


"Сега, банкерите ни съдят по наказателното право, а длъжниците по гражданското", заяви Янко Янев, бивш изпълнителен директор на фалиралата Банка за земеделски кредит.
Банковата криза започна в средата на първото полугодие на 1996 г. по време на управлението на БСП и приключи в началото на 1997 г. при служебното правителство на Стефан Софиянски с решението за въвеждане на валутен борд.


Заради лошо управление и неефективен надзор от БНБ в годините на прехода бяха затворени 16 банки, или около една трета от системата. Решенията на БНБ бяха съгласувани с МВФ и бяха опит да се запазят отношенията с международната финансова институция - единствения кредитор на България по това време.


На срещата участваха още и Любомир Филипов, управител на БНБ в периода 1996 -1997 г., Денко Дамянов - изпълнителен директор на Стопанска банка в периода 1993 - 1996 г. През миналата година фалиралата Стопанска банка беше влята в бившата БРИБ, сега Стопанска и инвестиционна банка.


Единствено от обявените предварително участници не се яви Стоян Шукеров, който в 9 часа сутринта в понеделник беше извикан за разпит в следствието. Шукеров е бивш началник на управление "Валутни операции" на БНБ в периода 1991 - 1996 г. В понеделник той е поискал от Градска прокуратура да намали гаранцията му от 60 000 лв.


На срещата така и не се намери отговор на въпроса за виновниците за банковата криза, като отново беше използвана ненаказуемата колективна отговорност на виновните, този път в лицето на държавата. Никой не каза защо бившите банкери не са отклонявали политическите поръчки да се кредитират цели отрасли, които впоследствие се оказаха губещи. Отговор не бе намерен и на въпроса защо банкерите мълчаха толкова време и проговориха едва когато се стигна до арести.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK