"Галъп": Премиерът ще потъва още, ако не предприеме решителни стъпки по скандала с подслушванията

КЪНЧО СТОЙЧЕВ

© Красимир Юскеселиев

КЪНЧО СТОЙЧЕВЕфектът от скандала с подслушването тепърва ще се усеща и усилва, тъй като сериозна част от хората - между 35 и 40 на сто, все още не са формирали мнение по случващото се. Това е един от основните изводи от социологическото проучване на "Галъп" за февруари, представено днес.


Очаквано рейтингът на управляващата партия ГЕРБ за последния месец пада с около 4 пункта, този на премиера Бойко Борисов - с около 6 пункта, а на основния критикуван при скандала - вътрешният министър Цветан Цветанов, с 5 пункта. В същото време по-голямата част от хората не виждат алтернатива на управляващите.


Разочарованите от ГЕРБ пък не се насочват към други партии, а увеличават кръга на хората, които декларират, че няма да гласуват.
По думите на Кънчо Стойчев от "Галъп", ако премиерът не предприеме по-решителна стъпка, като например отстраняването на Цветанов от властта, може да се прогнозира, че рейтингът на вицепремиера ще продължи да пада. Това щяло да повлече и доверието в управляващата партия, което щяло да продължи да потъва.


Общественото недоверие ще продължи да расте, защото виждаме неадекватни отговори от страна на управляващите - те се държат сякаш нищо не се е случило и по този начин нищо добро не ги очаква, каза Стойчев.


Според проучването доверието към премиера е спаднало от 45 пункта през януари на 39 през февруари. Недоверието към него пък расте с един пункт и почти се изравнява с доверието - 38 пункта. Така той остава на трето място по доверие сред политиците във властта.


Първенец както и досега е еврокомисарят Кристалина Георгиева (с 58 пункта доверие), а след нея - регионалният министър Росен Плевнелиев (39 пункта).


На четвърто място се нарежда президентът Георги Първанов, чието доверие също бележи спад - от 41 пункта през януари до 36 - през февруари.


Цветан Цветанов също има спад от 5 пункта за месец - сега той има рейтинг на доверие от 29 пункта.


Макар и да запазва водещата си позиция, ГЕРБ губи доверие, като според социолозите тази загуба е станала доста по-осезаема в последните месеци. Сега управляващите имат рейтинг от 27.3% при 30.9% през януари. И пир левицата има спад с около един пункт и тяхното доверие е 15.7%.


Традиционно ДПС и "Атака" запазват електората си и са с доверие съответно 6.1% и 2.8%. При "Синята коалиция" е измерен спад  с около 1 пункт и доверието към тях е 2.3%.


С над 3 пункта пък се е увеличил дела на хората, които казват, че ако изборите са днес, те няма да гласуват (40%).


53 на сто от запитаните обаче отговарят с "не" на въпроса дали в момента има алтернатива на управлението на ГЕРБ. Само 18 на сто смятат, че друга партия или коалиция би управлявала по-добре.


От "Галъп" са попитали и дали хората смятат, че премиерът Бойко Борисов е виновен за незаконно покровителство на бизнесмена, известен като Мишо Бирата. 45 на сто от хората не могат да преценят, 25% смятат, че Борисов по-скоро не е виновен, а 30 на сто - по-скоро, че е виновен. На въпрос какви трябва да са мерките, ако министър-председателят е извършил нарушение, 24% отговарят, че трябва да подаде оставка, 24% - че трябва да се извини, 15% - че не трябва да има никакви последствия.


По-скептични са отговорите по отношение на вицепремиера Цветан Цветанов. 39 на сто от запитаните смятат, че той по-скоро има вина за незаконно подслушване на фирми и граждани. 26% смятат, че по-скоро няма вина, а 35 на сто не могат да преценят. 34% са хората, които смятат, че той трябва да подаде оставка, ако носи някаква вина. 21 на сто са на мнение, че Цветанов трябва да се извини, а 14 на сто - че за министъра не трябва да има последствия.


Социолозите са измерили и отношението към водените от правителството политики, като най-сериозен е спадът в положителните оценки за дейността на правителството по отношение на ценовата политика.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK