Българинът изпива по около 6 литра вино на година

Българинът изпива по около 6 литра вино на година

© БТАПотреблението на вино в страната е 5.9 л на глава от населението, показват данни на Националния статистически институт, разпространени в навечерието на днешния празник Трифон Зарезан.


По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите, наричан е още Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон, когато се започва резитбата на лозята. Обичаят повелява в празничния ден стопаните, които имат лозя, да "зарежат" няколко пръчки, после да полеят корените на лозата с вино. Кулминацията на празника е избирането на Цар на лозята - обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.


Eтнографите откриват основата на празника в древния култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино.

През 2010 г. България е изнесла около 45 милиона литра вино, основно към е Русия, Полша, Великобритания, Чехия, Белгия, Литва и Германия. Отчита се разширяване на пазара и реализиране на износ за Бразилия и Виетнам, уточнява Министерството на земеделието и храните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK