Преди 10 години: СДС втвърдява политиката си преди изборите

Снимката с която е илюстриран материала на 14 февруари 2001г. в "Дневник". Премиерът Иван Костов (вляво) поздравява в парламента бившия си вицепремиер Евгений Бакърджиев.

© Асен Тонев

Снимката с която е илюстриран материала на 14 февруари 2001г. в "Дневник". Премиерът Иван Костов (вляво) поздравява в парламента бившия си вицепремиер Евгений Бакърджиев.В новата рубрика "Преди 10 години" през следващите седмици ще четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.
Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали отпреди едно десетилетие. 

Изборът днес е материал от третия брой на "Дневник" (14 февруари):


Всички местни организации, лидери и депутати от СДС ще бъдат отстранявани от предизборната борба за следващия парламент, ако не спазват нарежданията на централата, правят солови акции или инициират партийни скандали. Това е наредил Иван Костов на т.нар. председателски съвет на СДС в понеделник вечерта. На него се събират членовете на Националния изпълнителен съвет, председателите на парламентарни комисии, министрите и определените вече хора от предизборния щаб на "Раковски" 134. Всички те определят оперативните действия на законодателната и изпълнителната власт през седмицата. Решението за втвърдяване на политиката е било взето още в края на миналата седмица преди семинара на партийния актив от Кюстендил, Софийска област и Перник.


Конкретният повод за оповестяване на нареждането е соловата акция на депутата Димитър Иванов да поиска промени в конституцията и да се разреши на царя да участва в изборите за президент. Всички представители от групата, определена да подготвя проекта на СДС за поправки в конституцията, са се разграничили от Димитър Иванов.
Вече работи и предизборният щаб на управляващите, разпределени са дори кабинетите на "Раковски" 134. Лично Иван Костов ще го ръководи, а действията на синята партия по време на кампанията ще бъдат напълно централизирани. В събота на семинара на Боровец са обсъждани варианти да се даде свобода на областните съвети на партията сами да излъчат хората за щабовете си и да напишат агитационните материали и посланията на местните кандидати.


НИС обаче е взел окончателно решение за забрана на местните инициативи. Трима души вече пишат посланията на СДС, казаха от централата. Идеологическият секретар Светослав Малинов ще отговаря за глобалните тези, свързани с християндемократическите ценности. Според депутати от мнозинството, пожелали анонимност, Малинов вече е подготвил списък с послания, но лидерите са ги отхвърлили категорично. Причината била, че са основно в стил "БСП са лошите и затова гласувайте за СДС, защото те, като се върнат, ще стане още по-лошо". Решено е Васил Гарнизов да преработи основната линия на ценностите във вид, който може да се ползва от областните структури. Съветникът на Евгений Бакърджиев трябва да направи анализ и на специфичните особености на всеки регион и тогава да се спуснат директивите за кампанията.


Въпреки че отрича участие в щаба, бившият директор на правителствената информационна служба Михаил Михайлов също активно участва в подготовката на предизборната стратегия на сините. Това категорично потвърдиха депутати от СДС. Михайлов ще отговаря за условно наречения засега "сектор шоу". Той ще се грижи, както и досега, за личния имидж на премиера и за забавната част на кампанията и вече е направил списък с известни хора от спорта и културата, които да се присъединят към митингите на СДС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK