Посланик Уорлик: Скандалите със записите предизвикат деморализация и цинизъм сред хората

Посланик Уорлик: Скандалите със записите предизвикат деморализация и цинизъм сред хората

© Георги КожухаровСкандалите с изтеклите записи от разговори на премиери с негови подчинени предизвикат деморализация и цинизъм сред обществото, каза посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик по БНТ. Според него е необходимо максимално бързо да се изясни дали записите са истински, да се открият виновниците за тяхното разпространение и те да бъдат наказани.


Уорлик смята, че събитията, предизвикали толкова коментари, дават шанс на правителството да демонстрира воля за налагане на контрол в използването на специални разузнавателни средства. Според американския посланик действията на управляващите могат да повишат или да намалят доверието на хората в тях. Дипломатът беше категоричен, че във Вашингтон и Брюксел следят внимателно какво се прави по случая


Джеймс Уорлик обяви, че трябва максимално бързо да се приключи с тези скандали, за да започнат дебати по истински важните за обществото въпроси, като реформата в здравеопазването например. "Колкото повече дебати има, толкова повече цинизъм ще се трупа", обобщи американският посланик. Той смята, че оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов в момента няма да реши нищо, тъй като все още няма яснота кой е нарушил закона.
Според Уорлик в момента МВР се справя успешно със задачите си и в момента улиците на България са по-безопасни, отколкото преди две години. Той обаче, уточни че въпросът не е само да има арести, а и осъдени. "Има още доста работа по отношение на върховенството на закона", обобщи дипломатът.


Американският посланик коментира и ситуацията с ромите, като посочи, че няма едно общо решение на проблема. "На всеки случай трябва да се обърне отделно внимание", каза Уорлик, който наскоро посети т.нар. палатков лагер, останал на мястото на разрушения бл. 20 в Ямбол.


Дипломатът, който през уикенда присъства на извънредната мюсюлманска конференция, която подкрепя главния мюфтия Мустафа Хаджи, посочи, че религиозната общност не иска да се разделя. "Надявам се мюсюлманите сами да си изберат лидер" , каза Уорлик.


В отговор на въпрос Джеймс Уорлик посочи, че никога не е изразявал позиция по отношение на строежа на АЕЦ "Белене". "Българите трябва да решат дали проектът би гарантирал енергийна сигурност и е икономически изгоден", посочи посланикът. Според него най-важното е да бъде взето прозрачно решение.


Очаквайте подробности!


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK