Преките инвестиции в България за 2010 г. са спаднали с 58% (обновена в 14:37)

Платежният баланс на България не е бил под натиск през 2010 година, но преките чуждестранни инвестиции са се свили значително спрямо предходната.<br />
<br />

© Nadezhda Chipeva

Платежният баланс на България не е бил под натиск през 2010 година, но преките чуждестранни инвестиции са се свили значително спрямо предходната.През 2010 година държавата е била в ситуация, при която изтичането на капитали, макар и значително,  не е създало сериозни проблеми. В същото време е липсвал и двигател, който да стимулира оживлението на икономиката.


Данните за платежния баланс, които БНБ публикува, показват, че експортноориентираните компании вече са достигнали предкризисните нива на износ, но подобряването на техния бизнес не е достатъчно да оттласне цялата икономика при скромния размер на чуждестранните инвестиции.


Изследването на БНБ е ежемесечно и дава обобщена представа за паричните потоци, постъпващи в България, и техните източници, както и за причините средства да изтичат от България към чуждестранни кредитори или инвеститори.
От публикуваните данни се вижда, че износът на стоки през 2010 година нараства с 32.9% на годишна база и достига 15.55 млрд. евро, докато вносът нараства едва с 13%. Като номинал обаче той остава по-голям - 17.95 млрд евро и резултатът по търговския баланс е дефицит от 2.4 млрд. евро или 42% по-малък спрямо края на 2009 г.


Освен по търговския баланс подобрение има и по статията "текущи трансфери - кредит", която обхваща преводите на българи, работещи в чужбина, и постъпленията от еврофондовете. За 2010 година по нея са отчетени 2.130 млрд. евро постъпления, или с 38.4% повече, отколкото през предходната година.


Общият резултат от приходите на компаниите, оказващи услуги, и плащанията за услуги от чуждестранни доставчици също е положителен като разликата между постъпилите и изплатените средства е положителна - в размер на 1.89 млрд. евро, при 1.29 млрд. година по-рано.


Така текущата сметка, която дава представа за международните разплщания и постъпления на реалния сектор (сбор от търговския баланс, салдото на услугите и текущите трансфери и доходите) е
е с дефицит от 282.7 млн. евро, при дефицит от 3.477 млрд, за 2009 година.


Подобряването на салдото по нея се приема положително, доколкото означава, че напрежението над българските компании намалява. Докато техните приходи от износ като цяло са по-малки от общите разходи за внос, на макрониво в теорията това вещае задлъжнялост. Преди кризата това не бе проблем, тъй като дефицитът по текущата сметка се покриваше напълно от преките чуждестранни инвестиции. В средата на 2008 година, когато инвестициите започнаха да намаляват и се заговори за пренос на негативи от кризата към България, много анализатори се притесняваха, че спадащите инвестиции ще затруднят бизнеса в обслужването на външните му задължения. Реално обаче спадът на преките инвестиции бе последван и от спад на дефицита по текущата сметка и така в крайна сметка непрежението не се оказа толкова сериозно, колкото в най-песимистичните прогнози.


За цялата 2010 година преките чуждестранни инвестиции в България са в размер на 1.35 млрд. евро. Лошото в това е, че (макар и данните да са предварителни) обемът на преките чуждестранни инвестиции е с 58% по-нисък спрямо предходната година. Така, въпреки че покриват неколкократно дефицита по текущата сметка става ясно и че чеждустранните компании се въздържат от активно инвестиране в България и възстановяването на икономиката ще отнеме време.


В същото време по финансовата сметка е отчетен дефицит от 403 млн. евро, като година по-рано е имало излишък от 2.193 млрд.евро. Основна причина за това освен спадащите преки чуждестранни инвестиции, е изтеглянето на портфейлни инвестиции и плащанията, които финансови институции са правили към чуждестранни кредитори - най-често банки, към банките майки.


Дефицитът по платежния баланс (сбор от текущата, капиталовата и финансовата сметки плюс корективите) пък се е свил почти двойно през 2010 година, показват данните на Българска народна банка и размерът му е 383.9 млн. евро., докато за периода януари-декември на 2009 г. той е бил 649.8 млн.евро.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  15.55 млн. евро = 15.55 млрд. евро

 2. 2 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  # Като цяло търговският баланс пък е сдефицит от 2.4 млрд. евро

  # преките чуждестранни инвестиции в България са в размер на 1.35 млрд. евро... те отново покриват дефицита по текущат сметка.

  #Като цяло текущата сметка пък е с дефицит от 282.7 млн. евр...

  Само аз ли имам усе6тането че някой стажант в икономическия всекидневник Дневник има много объркани понятия или поне не може да изрази мисълта си (надявам се че има такава, а не само претакане на данни от НСИ)?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 3 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Съвсем очевадно е, че докато е на власт Б.Б. чужди инвестиции в България няма да има, освен тези на колегите им от другите мафиотски кръгове в чужбина!

 4. 4 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 603 Неутрално

  България отива на кино. Няма работа, няма инвестиции, няма перспективи. По-младите и по-способни ще продължат да емигрират от България. Тук ще останат полуграмотните и неграмотните, за да обгрижват мутрите. Всеки ще се спасява поединично.

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Дааа.. Оценката на външните инвеститори за управлението е ясна. Цари скепсис и недоверие. В противовес на вътрешното доверие, което според милиционерите растяло със скорсот невиждана.
  Зрелища поне има. А леб?

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Добре че са емигрантските пари и заводите, построени по татово време. Без тях щяхме да приключим курса много по-рано. С тяхна помощ агонията ни ще е по-продължителна. Пък нали имаме хранително вкусова индустрия - сам самички все още произвеждаме салам, кашкавал, сирене, лютеница, маргарин, хляб, сол.

 7. 7 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#2] от "B52":

  отвори си БНБ-то като искаш много да знаеш, общия смисъл се разбира

 8. 8 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Инвестиции???Преки??Никога повече няма да има "инвестиции" в такива мащаби, крайбрежието вече е бетонирано и застроено.Виж ако изсечем горите по Витоша, Рила, Пирин и Станджа ще се отвори много място за нови "инвестиции".Благодарм
  И е време веднъж за винаги да разберем, че не е важен размера на инвестициите, а тяхната отраслова стуктура.Иначе няма устойчив растеж, няма работни места, няма конкурентноспособност на нацията.Като изляха милиарди в апартаменти, хотели и офиси, какво стана? Така си седят празни и ще си стоят мнооооого време.Щото не става само с пари, требе и акъл

  ZeroOne
 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:58 на 14/02/2011 от неговия автор.

 10. 10 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "Graf":

  Неее е толкова просто - инвестиционната активност навсякъде е спаднала заради кризата, освен в Естония, където бтв червените икономически постулати са отречени, така че не е (само) в управлението вината - да не политиканстваме по комунистически - на дребно и спекулативно

 11. 11 Профил на mitko_ignatov
  mitko_ignatov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  що не вземете да се гръмнете!!?тези показатели за всеки непредубеден анализатор показват една много стабилна макросреда.Като към това се прибави фактът,че размерът на преките инвестиции винаги търпи корекция впоследствие и се завишава минимум с 25 %. както и какъв е размерът на държавния дълг към БВП то се получава една идилична картинка на макрониво .това че всички хленчат ,че нямали работа и младите имигрирали са просто некадърници,които за всички несполуки обвиняват Държавата.Размерът на чуждите инвестиции е реален и не отразява онова безумно купуване на апартаменти и земя по морето от чужденците което заедно с обзавеждането им се отразяваше на размера на инвестициите.Само че тогава ревяхте ,че Слънчев бряг бил заприличал на гето ит.н. ,но не се даваше сметка че именно построяването и обзавеждането а сега и поддръжката на това гето даваше хляб на стотици хиляди хора.е не може да живееш в девствена природа ,да си постоянно затъпяващ и без трудови навици и да живееш богато-това и в Персийския залив го няма.Така че оставете тоя смешен плач и се захващайте на работа

 12. 12 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#6] от "faraon":

  изброй 2-3 разцъфтяли 'завода' от по татово време, на които се крепим, за да им се порадваме... аз не се сещам за толкова, а вече колко съвсем закономерно потънаха безвъзвратно... за такива има примери безчет

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боги":

  Не е толкова неправ.
  Ако погледнеш и във вноса какъв е делът на инвестиционното оборудване и на каква обща стойност е ... и ще ти се приплаче!
  Оценката "Максимум три! Седни си!" е и на родните предприемачи.
  Прочее, те тия оценки си вървят успоредно и обективно....

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на Google
  Google
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Graf":

  Че омразните на теб гербери не са цвете, е ясно. Но те имат толкова заслуга за спада на инвестициите, колкото и предишното тройно алчно правителство за растежа им, т.е. никаква. Ако някой хубав ден ФЕД пак смъкнат лихвата до части от процента, на западняците пак ще им стане по-изгодно да дават парите си на мутри в разни псевдо-пазарни икономики, а тук милиционерите все ще са си на власт.

  Don't be evil
 17. 17 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#7] от "commenting___":

  При мен не се отваря сайтът на БНБ... Кофти..

 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "be_google":

  Па той си е куманис и не го крие. Ти тоже.
  Не казвам "също" защото знам че българския те затруднява.
  Криза е все пак.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  С министър на вътрешните работи, който иска да превърта Рубикон толкова.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  До коментар [#16] от "Google":

  ...Но те имат толкова заслуга за спада на инвестициите, колкото и предишното тройно алчно правителство за растежа им, т.е. никаква...

  Сорри, но това съждение е дълбоко невярно и крайно либертарианско.
  Конюнктура, конюнктура, ама само конюнктура в кошара не вкарва.
  Подробните "за" и "против" влиянията на предишните и сегашните върху инвестиционните процеси са дискутирани предостатъчно и няма да ги повтарям.
  Но че са влияли, и то достатъчно силно, е безспорно.

 21. 21 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да си зададем ли въпроса,защо много инвеститори напуснаха територията на държавата ни и си преместиха бизнеса в съседна Румъния.

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:58 на 14/02/2011 от неговия автор.

 23. 23 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  А някои не ми вярваха, като им пишех, че истинската криза ще е някъде към 2012-2015...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 24. 24 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 464 Разстроено

  Каквито и резултати да показва БНБ,резила на ГЕРБ-овата политика на НЕЗНАНИЕ и "тия 20год.нищо не са праили преди МЕН"вече се вижда.Борисов казва че е десен политик (каквото и да значи в неговата глава)и остави всичко което преди него "ЛЕВИТЕ"са направили,е ти г-н Борисов какво ще измениш от старото"ЛЯВО" за да има нова дясна политика на разстеж на икономика,БВП,пенсий.заплаи...Боко тя край няма, само с арести хазна не се пълни!!!!!!!!!Оди си, не е срамно.!!

 25. 25 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#15] от "be_google":
  Няма кой да ги пусне руските мутри в Румъния,нали точно заради тях,много други фирми напуснаха БГ и си преместиха бизнеса в Румъния,въпреки че там надниците са по високи

 26. 26 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#8] от "ZeroOne":

  Вярно излязоха МНОГО прости - да загробиш в неизползваем бетон толкова милиарди си го могат само назначените номеклатур-бизнесмАни. Жалко за съсипаната природа и големите градове - те вече се превърнаха в бетонни кочини. Но на някои им харесва...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#14] от "be_google":


  Па аз съм си враг. Койтотрябва да бъде "изолиран" от обществото, според някои тукашни милиционери.

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ...Основна причина за това освен спадащите преки чуждестранни инвестиции, е изтеглянето на портфейлни инвестиции и плащанията, които финансови институции са правили към чуждестранни кредитори - най-често банки, към банките майки....

  Ми, те чуждите банки са затова в България, за да изтеглят капитал да не би някой да си мисли, че са се загрижили за българите или българската икономика. Виновни са тези, които им дадоха зелника.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 29. 29 Профил на toshir
  toshir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "be_google":

  тоест предполагаш че всички ние ще почнем да зареждаме в Румъния. На мен лично ми е далече. За твоя информация потреблението в България пълни бюджета а не производството Бургас.
  Колкото и да ги е яд някой, правителството се спрява сравнително успешно

 30. 30 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Уважаеми съфорумци, България се крепи единствено на емигрантските пари! Без тях всичко ще рухне само за месеци-гаранция!Това е толкова просто и логично, че направо ме напушва на смях като чета "дълбоките" анализи на икономическото ни състояние... Има увеличение при износа, но то се дължи на ужасно ниските стойности през 2009 година и инфлацията!!-тоест изнасят се същото количество стоки, но при 20-30% по-високи цени-проверете го за себе си./освен това България не изнася абсолютно нищо с голяма добавена стойност-само суровини! / А относно чуждите инвестиции - те падат и няма да се увеличат на предишните нива освен ако не се обърнем към Китай, Япония или арабските държави-защото само там има свободни парични потоци-всеки знае, че Европа и САЩ са затънали до шия в дългове за две-три поколения напред..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 31. 31 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Интересно е да се види какви точно чуждестранни инвестиции е имало толкова през време на тройната коалиция. Ами те в огромната си част бяха изнесени от червената мафия държавни пари, които се връщаха у нас под формата на чужди инвестиции. И понеже червените "другари" не са от най-умните, ги влагаха в недвижими имоти и хотели, които сега никой не иска да купи. Други сериозни инвестиции бяха изпраните пари от търговия с наркотици и проституция. Е точно от такива инвестиции България няма нужда!

 32. 32
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:58 на 14/02/2011 от неговия автор.

 33. 33 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ам сайта на БНБ не работи от обяд, как се сдобиха медиите с информацията?

  www.economistbg.com/
 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:53 на 14/02/2011 от неговия автор.

 35. 35 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Може би ако се справите с корупция, организирана престъпност стабилно и надеждно правителство инвеститорите пак ще се завърнат въпреки че това ще отнеме повече време отколкото преди.
  Веднъж напуснал инвеститор трудно се връща обратно!
  Той е избягал защото е намерил и по благоприятно место също както много българи бягат от България.

 36. 36 Профил на against
  against
  Рейтинг: 688 Неутрално  До коментар [#14] от "be_google":
  Графе, оскубал си перушината на герберската агитка в инвестора.... сега вече си под наблюдение!!!

  ------------------

  Полека, че се издадохте бе. Сега всички разбраха, че сте платени плювачи и обикаляте всички форуми.

 37. 37 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#35] от "kensiko":

  Много правилно, ама някак си невъзможно..както би писал поетът! България вече безвъзвратно е погубена за съжаление. Освен София, Варна и още 4-5 местенца всичко останало което е 95% от държавата е корупция, обезлюдяване, застаряване, чалга, алкохолизъм, мутромафия, мизерия, циганизиране, недоимък и разруха! Разходи се по родината и ще го разбереш..32/Марта/ е права! За съжаление..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 38. 38 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#37] от "ostin22":
  Корупцията Не е от Вчера!!!
  Преди тя съществуваше под друга форма "ВРЪЗКАРСТВО" но с разпадането на старата система тя получи точното си име което е прави "неизлечима" и унищожава всичко нормално и справедливо.
  В крайна сметка в живота доброто винаги побеждава но докато дойде това време доста ще има да се страдат.

 39. 39 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Карала тройната ламя колата с 120 км/ч. Вода не сипва масло не поглежда и хоп чупи се колата. Взема я новия шофьор. 5 месеца ремонт- ламята реве "Ама ние карахме пък вие не карате, ние пари за ремонти не сме давали а пък вие колко пари похарчихте..."

 40. 40 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  24,
  Боко не е десен и това е по много причини, които не ми се изреждат за хиляден път. Но ти пък как реши, че дясно е вдигане на "пенсий"(Запазвам ти правописа и иди си прочети учебника от 3ти клас как се образува множествено число и дали има окончание "иЙ" за него.) и заплати? Дясното е да се мисли как да има среда всичко да върви, хората да работят много с ясната идея, че има правила, но не и тъпкане на свободната инициатива, да има малко администрация и минимум намеса на държавата, пък тогава пенсиите да скочат, защото в страната се въртят много пари, произвежда се много и доходите са станали високи от това. Доходи на калпак се вдигат само от левите и обикновено след упражнението идва криза, в която лъсва, че не е трябвало това да става с по-високи данъци, кредити и т.н., а по бавния начин с многото работа. Боко би бил десен, ако, вместо да размести агенции и да назначи нови хиляди търтеи, беше съкратил наистина 30% от тях, ако беше свалил ДДС, не беше вдигнал осигуровките(Да, намали процента, но вдигна двойно вноските за огромна част от хората.), беше платил държавните задължения, за да не фалира куп фирми с една тъпа мания да се влезе с измама(Все едно не знаеше, че в ЕЦБ гледат бюджета не на касова основа.) в ЕРМ2... Но пък за "десните" млади социалисти(т.е. тия като теб, дето искат държавата да дава ли дава) сигурно много десни неща е направил.

 41. 41 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Ех, да се надяваме, че ще победи! Но както правилно казваш - и преди го е имало и сега го има..Трябва нещо радикално да се случи - иначе не виждам шанс! Видях ги хилядите месии по върховете на държавата - и сини, и жълти, и малцинствени, и червени, и гербери...говорят едно сладко-сладко, мазно-мазно, а нещата с корупцията само се задълбочават и си сменят имената-връзкарство, мой човек, от групировката, комисионната, консултантският договор, изпраните супер чисти пари..хаха..А рибата се вмирисва от знаеш къде... /

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 644 Неутрално

  ...но може и да си прав..когато всички мутри и "консултанто-комисионер" си изперат парите и станат мултимилионери - може и нещата да се поуспокоят-но горко на такава държава.. с такъв "елит"

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  30,
  Само за едно не съм съгласен с теб. Не изнасяме чак толкова суровини. Държавата ни всъщност няма чак толкова природни ресурси да прави това, нямаме и такава силна добивна промишленост(Айде, токът на НЕК и той се води суровина.). По-скоро внасяме адски много суровини. Изнасяме основно ишлемета, т.е. тук идват суровини, събираме ги в краен продукт, плаща се нещо за труд заради ниските заплати и се изнася, като добавената стойност за нас, разбира се, е малка, примерно да са 2-3 лв за едни дънки(Затова и заплатите на шивачките са толкова ниски- един шев им се плаща по 0.Х стотинки, та за 300лв заплата трябва да шият по 12 часа и за 20лв надница да са минали примерно 1000 чифта дънки.). Иначе, ако гледаме структурата на чуждите инвестиции в годините, то и преди беше страшно- най-висок дял е в строителство, т.е. купени имоти от чужденци или строеж на МОЛове, затворени комплекси и т.н. с ясната идея, че е рискова инвестиция с търсено бързо освобождаване от нея с максимална печалба заради балона, туризъм(Строяха се хотели с идеята за 2-3 години да се изплатят и да се бяга пак след време.), финансова сфера(т.е. чужди банки да наливат пари за кредити тук и после да чакат лихви), търговия(пак се търси за 1-2 години да се изплати всичко и да се бяга бързо при проблем), има огромен дял в тези инвестиции на емигрантски пари. Така с тия приходи от чужбина по-скоро се източва държавата ни, отколкото да се прави нещо да има работа и да се печели с години напред. Средата ни за бизнес е такава- никой не би ни предпочел като данъчен рай с ниски заплати, щом имаме тежка бюрокрация като при султаните, рисковете чиновник да ти разкатае фамилията, за да си иска подкуп, са огромни, за започване на нещо се въртиш в 1000 инстанции, има куп такси и таксички и т.н. Затова и Румъния е много по-напред от нас и там се инвестира в производство. Просто не са толкова нагли чиновниците им. Трябва да си признаем и друго- за 20 години младите станаха все по-зле подготвени за работа и неграмотността се шири, а старите кадри от заводите отдавна са на възраст и са загубили опита си. Това също спира един инвеститор, но за образование пари знаем, че няма защо да се дават по логиката на управниците. По-добре да се построи някоя спортна зала или да се дадат за подслушване.

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  До коментар [#43] от "атанас":

  Миналата седмица направо хлъцнах като случайно мернах някакъв репортаж с Дянков, който каза, че България била най-големият производител на матраци.

 45. 45 Профил на toshir
  toshir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "xm...":

  ти какво предлагаш - да се срамуваме ли от този факт?

  или може би си очаквал бойко да ни направи най-големия самолетостроител ?

 46. 46 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#12] от "Боги":

  Ами "Булгартабак",, който смята да запълни дебелите вратове на мутрите, твоите дружки, къде го оставяш ?

  А и защо ли от УСА-то се натискат да купуват заводите на ВПК и в Сопот и Терем и още други , пак от Татово време ?

  Или ти си решила да се правиш на идиот, само за да припяваш на малоумниците от ТГЕРБ , които един пирон не са произвели през целия си живот ! ...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 47. 47
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:25 на 14/02/2011 от неговия автор.

 48. 48 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  По време на криза фалират бизнеси и безработицата се увеличава. Единствената политика, която може да води държавата е да създава работни места по инфраструктурни проекти докато икономиката се възстанови. Това правителството в момента го прави. Ако не се създават изкуствено работни места по този начин ще има много безработни и гладни хора, което ще доведе до увеличаване на престъпността и евентуално колапс на държавата.

  Ако искате да сте добре - образовайте се, бъдете предприемчиви. Ако някой ви спъва бизнеса - борете се или избягайте, но не се отказвайте. В България е пълно с мрънкачи, на които все някой друг им е виновен.

 49. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:26 на 14/02/2011 от неговия автор.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 51. 51 Профил на toshir
  toshir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Симо":

  най накрая умно изказване !

  Българинът се чувства винаги прекаран, все неоценен, все някой друг му е виновен ! А себе си никога не поглежда.

 52. 52 Профил на against
  against
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#50] от "be_google":

  То много ум не се иска - човек, който виси от сутрен до вечер и пълни всички статии и всички форуми с откровено идиотски мнения - или е ненормалник или му плащат...

  Ти днес колко стотин мнения изписа само в тоя форум? Поне си направи още няколко ника, че барем не е толкова очевидно.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 54. 54 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За да се увеличи обемът на преките чуждестранни инвестиции трябва да се вземат следните неолиберални мерки:
  1. Минимална намеса на държавните органи по отношение на икономиката и бизнеса;
  2. Ограничаване ролята на монополите и насърчаване на пазарната конкуренция,
  3. Утвърждаване на първостепенната роля на спестяванията и потреблението.

 55. 55 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Нещо не ми е ясен номера с "инвестициите". Като инвестиция се смята ако някой чужденец си е купил къща в България.
  Не съм в България и не зная, затова може ли някой да ми даде пример за построено голямо предприятие от чужденци което да е създало работни места. Това е истинската инвестиция. Вложени пари които създават работни места и подсигуряват постоянна и стабилна прехрана на някакъв брой българи.
  Това че някой е купил нещо в България е временна инжекция с пари. За кратко време парите са похарчени, чужденец е новият собственик и българина е на същия хал с голям минус че вече няма какво да продаде.
  Много правилно форумец изтъква че преведените пари от българи в чужбина са сериозен фактор. С времето тези пари ще секнат, хората се отчуждават. При липса на сериозни инвестиции, построяване на предприятия, не виждам бъдещето на България. (Сравнете с Полша, Чехия и Унгария).

 56. 56 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1364 Любопитно

  Чуждестранните инвестиции са се преполовили по 2 основни причини:
  1. Др. Иванов е заебал службата. Следва да му се спусне задължителен план да продаде на пеесе хиляди руснака пеесе хиляди имота от 450 евро/ квм полностю мебелированними
  2. Др Иванов не е чак толкова заебал службата, но по-миналата година е продавал на руснаците по 900 евро/ квм полностю мебелированними и по тоя начин миналата година е преполовил чуждестранните инвестиции като е продавал по 450 евро.

 57. 57 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#43] от "атанас":

  Всъщност, какво изнасяме може да се види тук:
  http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=60&a1=992&amp;a2=993&a3=994&a4=997#cont

  Оказва се, че износа на суровини е сравнително голям, и в него има голям ръст 09/10 г. Преди време Дневник публикува класация, според която най-богатия българин се занимава с добив на медна руда. Вероятно на реда "Артикули, класифицирани главно според вида на материала" също стоят продукти с много малко добавена стойност прямо суровината. Според мен, фиктивния износ (за ДДС) е набутан в графите "Разнообразни готови продукти, н.д." и "Машини, оборудване и превозни средства"

  За шивачките, моите данни са, че в момента искат по 500 лв. за 8 часа, и трудно се намират в по-големите градове. Последните месеци има някаква промяна с вноса в ЕС от Китай.

 58. 58 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#57] от "Технолог":

  Гн Технолог, ако обичате помогнете с цитираната статистика. Според мен в Статистическия институт работят крайно неспособни хора. Данните които публикуват са твърде мъгливи, неясни, непълни и не могат да се ползват за нищо.
  Каде мога да намеря точното количество изнесено вино, сирене, месо според вид и подобно.
  "Храни и живи животни" са ала-бала.

 59. 59 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Най големи бяха чуждите инвестиции в недвижими имоти. Но правителствата и МВР проспаха истинската война, която циганора обяви на купилите си български имоти чужденци? През цялото първо десетилетие на 21 век и особено в периода 2005-2009 г....

 60. 60 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Аз не бих коментирал качествата на хората в НСИ, защото не съм запознат с тяхната работа и не ползвам техни услуги.

  В Интернет, чрез Google намерих следното: http://ftrade.nsi.bg/portal/page?_pageid=34,34792&amp;_dad=portal&_schema=PORTAL

  Тук е малко по-подробна статистиката, но пак всичко е вкарано в някакви групи. Възможно е да има и някакъв друг начин за получаване на данни от НСИ, но ако е важно за вас, ви съветвам да ги питате по телефона.

  Иначе данните за експорта/импорта се получават, като се обобщят данните от ИНТРАСТАТ декларациите (за ВОД/ВОП в ЕС) и данните от митниците за експорт/импорт към трети страни.

 61. 61 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#60] от "Технолог":

  Благодаря. Малко по-подробно е но все пак не така както трябва да бъде. Възможно е подробна статистика да не е достъпна за всеки.
  Преди години се ровех в статистиката на скандинавска страна. Беше в много дебели книги и много подробна. Имаше в точни килограми внесен от България кашкавал- точно така беше записано kashkaval. Всичко беше с възможно най-голями подробности. Предполагах че и НСИ работи така.

 62. 62 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#39] от "Рол":

  Карала тройната ламя колата с 120 км/ч. Вода не сипва масло не поглежда и хоп чупи се колата. Взема я новия шофьор. 5 месеца ремонт- ламята реве "Ама ние карахме пък вие не карате, ние пари за ремонти не сме давали а пък вие колко пари похарчихте..."

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK