Проучване: Над две трети от работодателите планират назначения през първата половина на 2011 г.

Проучване: Над две трети от работодателите планират назначения през първата половина на 2011 г.

© Цветелина БелутоваОколо 70% от работодателите планират да наемат нови служители през първата половина на 2011 г. Фирмите търсят най-често квалифицирани работници, мениджъри на средно ниво и експертен персонал без ръководни функции. Това показва проучване на сайта за търсене и предлагане на работа "Джобспейс" сред 370 мениджъри на компании от всички браншове и специалисти по човешки ресурси и 4120 заети и безработни в периода октомври 2010 г. – януари 2011 г.


80 на сто от попълнилите анкетата планират да търсят работа през следващите шест месеца. Близо половината от тях в момента са безработни или се опасяват, че скоро ще ги съкратят. Останалите заявяват, че търсят по-добри условия за работа или имат нужда от промяна.


Данните показват, че въпреки тежкото състояние на пазара на труда нагласите за текучество на служителите остават високи. Според авторите на изследването това не означава, че започва психологическо възстановяване на пазара от преди кризата.
Основният източник за търсене и предлагане на работа продължават да бъдат сайтовете за работа, показва изследването. Този канал се използва от над 90% от фирмите и от 81% от търсещите работа.
Едва 18% от работодателите не планират назначения. Техният дял намалява с 8% спрямо миналата година, показва проучването на "Джобспейс".


Основен фактор при търсене на работа за половината от анкетираните са условията, които предлага работодателя. Едва 25% от тях се държат да намерят работа по специалността и професията си.
Най-предпочитана е работата в администрацията. Всеки пети кандидат подава документи за позиция в тази сфера. Близо два пъти по-малко хора търсят работа в търговията, производството, строителството и архитектурата.


Около две трети от работодателите смятат, че през 2011 г. заплатите ще останат на нивото от миналата година. 24% планират да ги увеличат с между 5% и 10%, а една десета от интервюираните мениджъри са заявили, че възнагражденията ще намалеят с от 15% до 30%.


При търсещите работа прогнозите са по-песимистични. 67% от анкетираните смятат, че заплатите ще останат без промяна. Според 21% те ще намалят с между 10 и 50%, а едва около една десета очакват, че възнагражденията ще се повишат.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nedkoslavov
  nedkoslavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  аз пак си мисля 4е до сега не имало толкова тежко положение ве4е 2 месеца си тарся работа и не мига да си намеря,много несериозни обяви има за работа,пак тези драска4и да си пишат ама не знам кои ли щте им повярвя

 2. 2 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А колко трети от работодателите планират съкращения през първата половина на 2011

 3. 3 Профил на elixir
  elixir
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Дори част от проучването да е вярно, и да бъдат назначени съответните работници в нуждаещите се от човешки ресурс фирми, на есен пак ще бъдат освободени. Във въздуха виси това проучване!

 4. 4 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Това проучване не ми се струва реалистично, по му приляга да е правителствена поръчка. Отчайващо е, че една пета от търсещите работа искат да работят в администрация - много вожд, малко индианец! Всеки се скатава от базата на икономиката - производство, търговия и услуги и т. н.
  Подкрепям мнението на №3 - тази година ще е трудна.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 5. 5 Профил на iliyan1985
  iliyan1985
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И ако може кандидатът за работа да е с 2 висши , да има 5 г, стаж, минимум 2 чужди езика, работа на смени с повече от 40 часа на седмица, оувъртайм не се заплаща, и 600 лева заплата , ако работодателят е "симпатяга".
  Що си не е*ете у гъзО

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1225 Весело

  Определено ... има търсене на чистачки/и с висше и език!!!

 7. 7 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 603 Любопитно

  Годината ще е много, ама много трудна. Колкото до това, че хората искат да работят администрация - нормално. Там поне те уволняват веднъж на 4 години и то ако не си късметлия.

 8. 8 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Планират назначаване на поредните несретници, които да заменят предишните, изхвърлени на улицата без да им е заплатен труда.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  А Огнян Донев наскоро от името на работодателите пък обяви, че чакат масови фалити и придобивания. Което води и в двата случая до съкращаване на работни места. Точно обратното на заявеното от това проучване...

  Аз по-вярвам на Донев.

 10. 10 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#4] от "domakinq":

  Скатават се от търговията, защото това е най-помиярската и отвратителна сфера, в която може да се работи тук. Предпочитам да съм чистач с двете висши.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 11. 11 Профил на srashkov
  srashkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дори и обявите за работа да са повече от преди, изискванията са много по-високи, заплатите - по-ниски, а останалите условия по-лоши като цяло от преди. Има и много фиктивни обяви, за които или си има избран човек или впоследствие фирмите се отказват. Ситуацията много прилича на една наша поговорка, че "риба се лови в мътни води".

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1269 Весело

  Преди време видях следната обява в магазин за електронни части. Търсеха да назначат за шофьор електроинженер до 30 години знаещ аглийски език. Незнам какво е станало.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 13. 13 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Изкуственото създаване на работни места ощетява интересите на работодателите и данъкоплатците.
  Ако заетостта бъде постигната само по пътя на мащабни държавни проекти /магистрали и спортни зали/, осъществени с бюджетни пари, за целта ще са необходими данъчни увеличения, а оттам спад в покупателната способност на населението като цяло.

 14. 14 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Краят на миналогодишните програми за субсидирана заетост увеличи новорегистрираните безработни и вдигна безработицата през януари т.г.

 15. 15 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Правилно ще назначат уволнените министри от правителството за да няма безработица

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#13] от "Румен Гълъбинов":

  Ми да.. Пазарът, тази най-интелигентна форма на живот ще реши всичко. Ако случайно, пазарът е глупав, средството - хората - ще трябва да се приспособят към глупостта му.
  А най-умните са либертарианците. Те имат готов отговор на всичко. Пазарът и неговата гениалност.
  Как пък не се бях сещал.

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#13] от "Румен Гълъбинов":

  Гълабинов, може ли да попитам все пак. А освен работодатели и данъкоплатци да виждате и нещо друго? Или тази гледка, в която превърнахте цялата страна е върхът на гениалните Ви прозрения: http://video.bgnes.com/view/14070

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Факти: Преките инвестиции в България за 2010 г. са спаднали с 58%!

 19. 19 Профил на Genady Sergeev
  Genady Sergeev
  Рейтинг: 28 Неутрално

  @nedkoslavov
  човече, ти не можеш да пишеш грамотно, може би има причина да не можеш да си намериш работа!

 20. 20 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Весело

  Нашите работодатели винаги са търсили да назначат "квалифицирани работници, мениджъри на средно ниво и експертен персонал без ръководни функции" на работна заплата МРЗ + %, да имат шофьорска книжка, за да взимат детето на шефа, да знаят перфектно 2-3-4 западни езика и да правят като вятъра на шефа, когато началника на шефа го боли глава.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 21. 21 Профил на iliyan1985
  iliyan1985
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако продължават в същия дух, компаниите ще трява след няколко години или да научат циганите на работа с компютър или да научат компютърът за работа с цигани...
  Най-добре ще бъдат тези фирми които обслужват циганските фондации и тези които пишат софтуер и водят счетоводството, логистиката на мешарето.
  За сферата на производството и дума не може да става, то е починало вече. Единственото нещо което произвеждаме на световно ниво, това са простирутките, мангалите и .....дюнери.

 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#17] от "Graf":
  "Или тази гледка, в която превърнахте цялата страна е върхът на гениалните Ви прозрения"

  Гледката я сътвориха Орешарски и такива като него,БСП и ДС!

  Пък ти си извън играта,защото не можеш да сътвориш каквото и да е!Дори и това,защото нямаш мнение за нищо!Ти само критикуваш,защото не ти стиска да носиш отговорност,и защото се смяташ за последна инстанция,а не си дори първа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Проучване платено от Тотю Младенов: Над две трети от работодателите планират назначения през първата половина на 2011 г.Глад не види нищо освен хляб. Гладна кокошка просо сънува.

 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Безработицата в България нараства трети пореден месец. Само през януари регистрираните в бюрата по труда са се увеличили с над 20 хил. души в сравнение с декември.

  Общият им брой е 362 447 души, или 9.78% от икономически активното население, показват данните на Агенцията по заетостта. Това е вторият най-голям ръст на безработицата у нас за един месец от началото на икономическата криза.
  Засега рекорден остава скокът през януари 2010 г. Напливът към бюрата по труда в началото на тази година се дължи най-вече на прекратяването на договорите по програми за субсидирана и сезонна заетост, обясниха от агенцията.

 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#22] от "lz2":

  А... Загубих дар слово...
  Направо изумително.
  И за набега на братята индобългари у частната собственост ли е виновен Орешарски?
  А Цвъ вика, че живеем у най-подредения Цирк.
  Я бегом за хапчетата, че съвсем се усра...

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на Любимец 13
  Любимец 13
  Рейтинг: 868 Любопитно

  До коментар [#25] от "Graf":

  Г-н Граф, ако може по-разбираемо да говорите по форумите, че ние с работническо-селски произход не вдяваме за какво иде реч.

  Виж другаря Румен Гълъбинов го разбрах.

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Да приемем, че това се случи. А какво ще бъде заплащането? Погледнете тази таблица - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:MW_EUR_January_2011.png&filetimestamp=20110210093223 . Стачкуваща Гърция е 15 позиции пред нас по ниво на минималната работна заплата в Европа, а последната в Люксембург е 14 (четиринадесет) пъти над нашата. И всички искат да плащаме усреднени цени за ресурси, храни, стоки и услуги в ЕС.

 28. 28 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дневник, първо си вижте заглавията. Това не са заглавията на народа и на битността. Може би са заглавия в плоските чела на някои министри или ченгета. Пишете неща, които имат смисъл. Моля.

 29. 29 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Най-добре е Министерският съвет да си обнародва актовете си във вестник "Стършел".

 30. 30 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Много оптимистична прогноза е това в статията.
  Как го виждате това при положение че потреблението постоянно се свива, вноса на суровини намалява, а труда като цена се покачва или остава същия?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 31. 31 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Работодателите да почнат да предлагат курсове за обучаване, да си сътрудничат със студенти, да мислят стратегии, да се дообразоват те самите дори, да осигуряват на реална заплата и въобще всякви подобни неща. Ааа, и както каза някой по-горе - да понамалят малко изискванията за 4 висши, 5 лични автомобила и владеене на 8 езика. Дори и най-ентусиазираният интелигентен човек се стресира от непосилните изисквания.

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#25] от "Graf":

  Пише се "Осра".

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK