Проучване: Над две трети от работодателите планират назначения през първата половина на 2011 г.

Проучване: Над две трети от работодателите планират назначения през първата половина на 2011 г.

© Цветелина БелутоваОколо 70% от работодателите планират да наемат нови служители през първата половина на 2011 г. Фирмите търсят най-често квалифицирани работници, мениджъри на средно ниво и експертен персонал без ръководни функции. Това показва проучване на сайта за търсене и предлагане на работа "Джобспейс" сред 370 мениджъри на компании от всички браншове и специалисти по човешки ресурси и 4120 заети и безработни в периода октомври 2010 г. – януари 2011 г.


80 на сто от попълнилите анкетата планират да търсят работа през следващите шест месеца. Близо половината от тях в момента са безработни или се опасяват, че скоро ще ги съкратят. Останалите заявяват, че търсят по-добри условия за работа или имат нужда от промяна.


Данните показват, че въпреки тежкото състояние на пазара на труда нагласите за текучество на служителите остават високи. Според авторите на изследването това не означава, че започва психологическо възстановяване на пазара от преди кризата.
Основният източник за търсене и предлагане на работа продължават да бъдат сайтовете за работа, показва изследването. Този канал се използва от над 90% от фирмите и от 81% от търсещите работа.
Едва 18% от работодателите не планират назначения. Техният дял намалява с 8% спрямо миналата година, показва проучването на "Джобспейс".


Основен фактор при търсене на работа за половината от анкетираните са условията, които предлага работодателя. Едва 25% от тях се държат да намерят работа по специалността и професията си.
Най-предпочитана е работата в администрацията. Всеки пети кандидат подава документи за позиция в тази сфера. Близо два пъти по-малко хора търсят работа в търговията, производството, строителството и архитектурата.


Около две трети от работодателите смятат, че през 2011 г. заплатите ще останат на нивото от миналата година. 24% планират да ги увеличат с между 5% и 10%, а една десета от интервюираните мениджъри са заявили, че възнагражденията ще намалеят с от 15% до 30%.


При търсещите работа прогнозите са по-песимистични. 67% от анкетираните смятат, че заплатите ще останат без промяна. Според 21% те ще намалят с между 10 и 50%, а едва около една десета очакват, че възнагражденията ще се повишат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK