Техническите доклади за Шенген минаха на косъм

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, е одобрила доклада за Шенгенската информационна система (ШИС/СИРЕНЕ) у нас. Това означава, че страната е изпълнила техническите изисквания, съобщи БНР.


Одобрен е и другият доклад - за сухопътната граница с Турция. Той обаче е минал на косъм с много забележки и препоръки, като основното е, че България трябва да положи още усилия, за да покрие критериите. Проблемите са с недостига на персонал, екипировка и фиксирани пунктове за наблюдение на браздата. Информацията на БНР е получена неофициално от дипломати в Брюксел. От Министерството на външните работи я потвърдиха.


След одобрението на двата доклада през март ще дойде заключителна експертна мисия. В съкратени срокове тя ще подготви нов доклад - само за проблемните области на сухопътната граница, който се очаква да бъде одобрен през април. Според вътрешния министър Цветан Цветанов до средата на следващия месец страната ще е напълно готова и ще отговори на всички изисквания.
Одобряването на докладите отваря пътя им към европейските институции, където се решава членството на България и Румъния в Шенген. Най-важен е вотът в Европейския съвет, където държавите членки единодушно трябва да дадат съгласието си, за да могат двете страни да се присъединят към безвизовото пространство. Така след техническото одобрение предстои по-важното - политическото.


Според очакванията на властите в София това трябва да стане в края на тази година. Франция, Германия, Финландия и Холандия обявиха, че настояват България и Румъния да покажат много по-добри резултати в борбата с престъпността и корупцията, за да бъдат приети в Шенген.


Техническите доклади за готовността на Румъния бяха приети още в края на януари. В същото време българските бяха отложени заради новата информация, която беше поискана от страната за свършеното до края на миналия месец и за това, което остава да се направи.Какво предстои


- Март - нова експертна мисия ще провери границата с Турция
- Април - пореден технически доклад дали са решени проблемите по южната граница
- В следващите месеци, може и догодина - Европейският съвет трябва да реши дали България е готова да се присъедини към Шенген 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Дотук добре, напук на всичко. Сега малко повече да измажем и пак напред и нагоре.

 2. 2 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 648 Неутрално

  С този СРС скандал е малко вероятно да ни приемат тази година.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 3. 3 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "VIVA_BG":

  И това го има, но все пак като територия сме им полезни.

 4. 4 Профил на Mihail
  Mihail
  Рейтинг: 434 Неутрално


  ,,Проблемите са с недостига на персонал, екипировка и фиксирани пунктове за наблюдение на браздата."

  Тия от правителството наистина ли се правят на балами или не знаят какво означава граница. Колко пъти им се повтори-границата с турция. Няма ограда,няма екипировка,няма пунктове за наблюдение.Ами ,че какво има за да бъде граница.
  Г-н Борисов ,още един път ние българите Ви молим ,вземете мерки за възстановяване на границата ни с Турция,за да не стане късно и тогава няма да има нужда от граница или границата ще се премести на Дунава,а на територията на България ,ще стрим джамии и минерета.

 5. 5 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 701 Весело

  Ще ми се сбъдне прогнозата.

  Като се уталожи пушилката, България и Румъния ще са шенгеджии.

  Така ще е и Еврозоната. Ще ги приемат и те да плащат на Гърците за сиртакито с маслините.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 6. 6 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Браво за техничеките изисквания!! Сега да видим как ще се реши проблема с корупцията, защото и най-модерното съоръжение се управлява от хора, а при нас човешкият ресурс е проблематичен.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 7. 7 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гуано":
  Ние и в момента плащаме за Гърците и Ирландците.

 8. 8 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От написаното под чертата в "Какво предстои" , че "може и догодина - Европейският съвет трябва да реши дали България е готова да се присъедини към Шенген". Това означава ли , че сме свили знамената , или признаваме , че няма да се справим? Правителството трябва да отговори на въпросите дали тази лоша и обидна перспектива ще бъде в резултат на несправянето с изискванията , или ще е в резултат на кампания провеждана от някои държави и ако да , защо те я провеждат срещу нас?

 9. 9 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ДО АВТОРКАТА:ТЕХНИЧЕСКИТЕ ДОКЛАДИ НА ШЕНГЕН МИНАХА.ТОЧКА.БЕЗ" НА КОСЪМ"Очилата ви драга Жени не са черни,а тоя "косъм" показва нескрито черногледство,едва ли не съжаление ,че са минали.Аз,противно на теб се радвам,че са минали.Радвам се на усилията на управляващите,които въпреки множеството спънки от страна на опозицията,се борят упорито за постигането на целта да влезем по-скоро в Шенген.УСПЕХ!

  Виниций
 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#1] от "japavlov11": Един от наблюдателите, инспектиращи "Капитана" възкликнал - "Бе тука голямо мазало!", което преводачката не разбрала добре и превела като "измазване"! Та оттам и интерпретацията на премиера )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 11. 11 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "ъ":

  хахахахха

 12. 12 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  тия от Европейския съвет трябва спешно да вдигнат критериите като предвидят ситуации където хиляди араби масово ше ни налазват в близко бъдеще. а нашите хора направо да оттеглят кандидатурата и да чакат да се види какво ше става в близкия изток

 13. 13 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  и да строят една сериозна ограда с Турция като едно време, щото ние нямаме пари като западноевропейците да си отглеждаме талибани тука с по десет деца да ни обогатяват културно. имаме си достатъчно местни индивиди дето си ги храним

 14. 14 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1359 Весело

  И к'ва стана тя? Къде са дежурните охулители да се произнесат?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#9] от "MIRADOR":

  Прав си, но вината не е на журналистката. Аз понякога истински ги съжалявам журналистите защото заглавията често им кепазят статиите. Първо с манипулативността си и второ с измислената вестникарска граматика. Заглавията ги слагат редакторите които определят политиката и насоката на вестника. Без значение каква е статията редактърът е този който пльоска заглавията и да, те много често са манипулативни.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#2] от "VIVA_BG":

  Какво го размахвате този СРС скандал,за щяло и не щяло!СРС-тата не са тайните на България! СРС-тата са продукт на една техническа служба,която и да е корумпирана,НЕ ЗАСЯГА ССИГУРНОСТТА НА ИНФОРМАЦИЯТА,СВЪРЗАНА СЪС ШЕНГЕН!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на slamenchovek
  slamenchovek
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемите ще дойдат, след като ни приемат в Шенген. При зле охранявана граница големи групи от бежанци ще ни залеят и няма отърваване. Ако не си свършим работата по границата, а това е трудна работа ще се наложи да харчим огромни ресурси за принудително настаняване на нелегално преминалите емигранти. Не се заблуждавайте, че това е лесно. Едни Съединени щати не могат да се справят още с тълпите от Мексико и Лат.Америка въпреки оградите, хеликоптерите и модерната техника. Управляващите не разбират, а всъщност толкова си могат, че това не е просто да се измаже една сграда, а дългосрочна и трудна задача, която изисква сериозни и ПОСТОЯННИ усилия. Жалко за това лекомислено и повърхностно отношение. Нашите деца ще плащат сметката след години.

 18. 18 Профил на joshua
  joshua
  Рейтинг: 754 Неутрално

  През април ще се изготви доклад за това дали са ефективни взетите мерки! Т.е. има 2 месеца да се вземат и приложат решения за отстраняване на проблемите. Някой изобщо вярва ли че е постижимо от кое да е българско правителство?

 19. 19 Профил на ngamzov
  ngamzov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Драги оптимисти, вижте статията "Кръпка към клуба" и тогава се радвайте; по - добре е да се проявява известен реализъм. Добре е да сме в шенгенската зона, но засега не се вижда необходимото съживяване на икономиката.

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Ще ни вземат в Шенген, когато минат изборите във Франция. Просто там в момента Саркози го е закъсал, а французите са си шовенисти и подобни плашила като България са много удобни.

  Всъщност Саркози явно яко го е закъсал в икономически аспект, щом ползва за плашило и малкото братче Румъния

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#17] от "slamenchovek":

  1. Въпрос - каква е разликата като сме изън Шенген по отношение на емигрантите и зле охраняваната ни граница. Те пак си влизат и това дали сме вътре или вън от Шенген не ги касае тях.

  2. Какво ни бъркат нас емигрантите - те не искат да стоят в БГ, а просто да минат от тук. Едва ли са много мазохистите дето пред переспективата да се докопат до Германия/Франция ще емигрират в БГ

  Проблем с емигрантите имат развитите държави. И понеже сега все още имаме граница, все пак има бариера, макар и фиктивна. После става разграден двор. Макар, че и това не е проблем, щото една Франция се захранва с емигранти по съвсем друга треактория

 22. 22 Профил на www_
  www_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "japavlov11":

  И това го има, но все пак като територия сме им полезни.


  Да,за да концентрират тук бежанските лагери и да станем най-голямото гето на европа а даже и в целия свят!

 23. 23 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#9] от "MIRADOR":


  "Слепият" умствено никога няма да " прогледне" ...

  Затова и като зомбиран плещи " Турската граница ! " та "Турската граница ! " ...

  Абе ЗОМБИРАНИ ГЕРБАДЖИИ " слепи " , не разбирате ли , че този лайтмотив с турската граница НЕ Е ПРИЧИНА , а само БЛАГОВИДЕН ПОВОД , за да не бъде приета България в " свободното пространство " !!

  Тези хора са наясно , че България се управлява от ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ , от МУТРИ ОТ ЛЪЖЦИ , МИЛИЦИОНЕРИ и ФАТМАЦИ -МУТРИ , ЗАИГРАВАЩИ СЕ С МУТРИ и МАФИОЗИ !...

  РАЗБЕРЕТЕ , че и ГЪЗА ДА СИ СЪДЕРЕТЕ
  ДОКАТО УПРАВЛЯВА ГЕРБ в ШЕНГЕН НЯМА ДА ВЛЕЗЕТЕ !!!
  Най-малкото защото и на ЗАПАДА МУ Е ЯСНО че :

  1. Проектът "Бойко":
  http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=360

  2. Скандалите, свързани с основни фигури в ГЕРБ , показват не само отчайваща некомпетентност и некадърност, но и лицемерие, подлост, , наглост,страхливост, отсъствие на чест,достойнство и доблест .

  http://www.glasove.com/article-11449.php
  http://www.glasove.com/article-11440.php

  3. Добавете в тази точка и корупционния скандал на Боко с Мишо Бирата ! …
  Росен Миленов от ДАНС за СРС на Бойко Борисов
  http://www.youtube.com/watch?v=Qq9El3ki0_g

  4. „Министърът на веселбата” сред спонсорите на ГЕРБ
  http://marica.bg/show.php?id=36414

  5."Нищо не беше направено срещу групировката ТИМ, нито срещу олигарсите в различни страни, които в миналото бяха свързани по един или друг начин с така наречените властови кръгове около НАСТОЯЩИЯ ПРЕМИЕР Бойко Борисов. Отдавна му изпратих отворено писмо да предприеме нещо срещу структурите на ТИМ - без резултат.
  А интересното е, че и шефът на митниците Ваньо Танов ги обвини в пране на пари и участие в организирана икономическа престъпност - и пак нищо не последва", заяви Юрген Рот,

  http://news.v2.bgnes.com/view/865715

  http://www.vsekiden.com/77720

  6.  Че МВР е сборище на криминално проявени персони – вече е ясно !...
  http://dariknews.bg/view_article_comments.php?article_id=668100&comments=1
  http://www.blitz.bg/news/article/97585
  http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=6858907
  http://news.ibox.bg/news/id_665612462
  http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=7551576

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=642520

  7. Че Бойко Борисов е един от драматурзите на хаоса ВЕЧЕ е безспорно!!
  http://e-vestnik.bg/5388

  Die Welt "Драматичното е, че това се случва и в други части на Източна Европа. В България припознатият като прочистващ реформатор Бойко БОРИСОВ упражнява властта си с машинации, които трябва да бъдат сравнени с МЕТОДИТЕ НА МАФИЯТА. Но Европа не реагира"
  http://zonabg.info/World.30_0/11768.news/
  .http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8086&sectionid=hotnews&id=0000120
  Американското сп.“Конгрешънъл Куотърли“ (08.03.2007) нарече Бойко БОРИСОВ „ БЛИЗЪК СЪТРУДНИК на ИЗВЕСТНИ МАФИОТИ “.

  Английският журналист Миша Глени в книгата си“МакМофия: престъпност без граници“ (2008) го определя като „типичен бракониер, превърнал се в дивечовъд“ (стр. 27).
  Английският в.“Икономист“ (10.07.2009) го описва като „“вироглав и непредсказуем“.

  Френският в.“Монд“ (01.07.2009) го обрисува като „ ПЪРВИЧЕН, НЕДОДЯЛАН ЧОВЕК “.

  8. Далеч по-сурова оценка на ситуацията в България даде българският разследващ журналист Асен Йорданов на Първия медиен конгрес в Лайпциг. Там той бе отличен с престижната награда Leipzig Media Award, след което заяви: "Ако в Германия качествените хора са в авангарда на нацията и държавата, в България те са под похлупак, а ОБЩЕСТВОТО СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ЛЪЖЦИ , КОНТРАБАНДИСТИ,КРАДЦИ и МАФИОТИ . С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден."

  ТОВА Е ИСТИНАТА , колкото да не им се иска на зомбираните тъпоумничета, бокотиквеничета и всякаква останала пасмина , подкрепяща управляващите !...

  Затова КОЛКОТО ПО-СКОРО СЕ ОТЪРВЕМ ОТ агент Буда, НАЧЕЛО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО , ТОЛКОВА ПО-СКОРО ЩЕ ВЛЕЗЕМ в Шенген и еврозоната !

  Ако не разбирати това - толкова по-зле за вас, драги !!

  Но ще отмине март, ще отмине юни , ще отмине и септември и ако Боко не си е поел пътя за Банкя и още спъва развитието на държавата , пак ще си говорим, НО само с живите от вас ! ...

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/2.jpg

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 24. 24 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#23] от "geny77":

  Никъде не съм споменал "Турската граница"Но щом един миризлев ДПСар си го търси,сага го казвам.Границата ни с вас е голям проблем за моята Родина България.Там Вижда проблемите и ЕС и с основание.На вас ББ все ви пречи,защото не ви е..ва да прави коалиция с вас.Затова си разтягайте задниците с БСП и чакайте някой да ви приеме в ЕС.На кукуво лято.

  Виниций
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK