Съдът окончателно оправда Доган за конфликтния хонорар от 1 млн. евро

Магистратите: Няма доказателства парите да са повлияли на лидера на ДПС


Парламентът трябва да плати 450 лв. на адвоката му

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е в конфликт на интереси за консултантските си договори си с дъщерното на "Минстрой холдинг" дружество "Институт за строителство и минно дело", по които е получил хонорар от 1 млн. евро.


Това гласи окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС). То е взето от съдиите Веселина Тенева, Юлия Ковачева, Таня Вачева, Иван Раденков и Даниела Мавродиева.
Втората инстанция потвърждава решението на тричленния състав на ВАС, с което миналата година магистратите отказаха да конфискуват хонорара на Доган и да му наложат глоба.


Председателят на парламентарната комисия за конфликта на интереси, която изпрати Доган на съд, Валентин Николов ("Атака") заяви, че е разочарован. "Излиза, че всеки политик в България оттук нататък може да получава по подобни договори милиони евро хонорари, без да се притеснява ни най-малко от съдебната система. Не случайно думата политик е една от най-мръсните в България", каза той.


"Всъщност съдът казва - налице е частен интерес и имотна облага, обаче тя не може да повлияе върху обективното изпълнение на преките публични задължения на Доган. Съдът приема, че работата на народния представител се свежда единствено до натискане на копчетата в пленарната зала", заяви и Димо Гяуров от "Синята коалиция". И заключи: "Оказва се, че за едрите риби законът не действа."


На другия полюс беше коментарът на говорителя на ДПС Камен Костадинов. "ВАС показа, че съдиите в България не се поддават на политически натиск, какъвто безспорно по това дело беше опитан да бъде осъществен най-малкото като бъде представен като засилен обществен интерес", каза той.


Основните мотиви на съда, с които оправдава факта, че лидерът на ДПС не е обявил отношенията си с Института за строителство и минно дело, са, че договорите му с него са сключени преди влизането в сила на закона за конфликта на интереси. Договорите са четири и са свързани с хидровъзела "Цанков камък". Парите по част от тях са платени на Доган след 1 януари 2009 г., откогато действа законът.


ВАС обаче е приел, че плащането е само елемент от договорите и не води до задължение на Доган да декларира зависимост. Според съда няма доказателства, че този хонорар може да "повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на задълженията по служба на народния представител".


Магистратите не са приели като аргумент за конфликт на интереси и факта, че лидерът на ДПС не е хидролог. Съдиите заявяват още, че за тях не е годно доказателство и прословутата реч на Доган в с. Кочан, в която той се самоопределя като инструмент на властта и човек, разпределящ порциите в държавата.


ВАС отказа да присъди хонорар от 48 000 лв. на адвоката на Доган Румен Еленски, но увеличи от 150 лв. на 450 лв. сумата, която трябва да му плати загубилата страна - парламентарната комисия за конфликт на интереси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK