Делата за "Софийски имоти" потъват в искания за отводи

Делата за "Софийски имоти" потъват в искания за отводи

© ДневникДелата за продължилите с години злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти" се превърнаха в сцена за размяна на обвинения в предубеденост между адвокатите, прокуратурата и съда. Вместо да вървят по същество, те губят време в искане на отводи.


След като прокурорът Пламен Панайотов, водил всичките разследвания за неизгодни сделки с общински имоти, беше отстранен от три от общо шестте дела, вчера обвинението отвърна на удара с искане за отвод на съда по едно от тях. То се води от съдията Карамфила Тодорова. Тя отказа да напусне процеса с мотива, че с нито един свой акт не е накърнила правата на никой от участниците.


Всичко започна заради твърдения на вещото лице по едно от делата - Владимир Владинов. Той подаде сигнал срещу прокурора Панайотов, в който твърдеше, че обвинителят му е оказвал натиск. Според Владинов обвинителят го принуждавал да промени резултатите от заключението си по една от десетките експертизи за сделките на "Софийски имоти", защото резултат му се виждал нисък.
Освен това според вещото лице Панайотов го заплашвал с обвинение, ако не излезе със заключение, че бившето ръководство на дружеството е нанесло щети на общината. Тези твърдения на Владинов, цитирани от адвокатите на бившия директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев и на подсъдимите с него членове на борда на дружеството, станаха повод съдиите по три дела да отведат Панайотов.


Това накара прокурора миналата седмица да заяви, че е на път да си подаде оставката и целта на защитата е да саботира делата, докато не изтече давността за наказване на виновните в "Софийски имоти".


Делата са за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки и за тези престъпления абсолютната давност, след която не могат да бъдат преследвани и наказвани, е 15 години. Има повдигнати обвинения за деяния от 1998 г., което означава, че давността ще изтече през 2013 г. Повечето разследвани сделки са от преди мораториума за продажби на общински имоти, наложен през 2003 г. и има опасност, докато минат трите инстанции по делата, и за тях давността да изтече.


Така вчера в защита на Панайотов колегите му, които поеха делата, поискаха съдия Тодорова да се откаже от процеса и да я смени друг магистрат, защото неоснователно е повярвала на твърденията на експерта Владинов. В интервю за "Медиапул" Панайотов твърди, че атаката на вещото лице срещу него е започнала на принципа "Гузен негонен бяга".


"Конкретната причина беше, че Владинов укри документи, които е изгубил. Те са много важни, защото са свързани с капитала на "Софийски имоти", и по-конкретно едно бордеро за 25 млн. лв. Той ги е получил с протокол и не ги е предал на другото вещо лице", обяснява обвинителят.


Той заяви още, че при ареста на Тошко Добрев през август 2008 г., след като два месеца беше обявен за издирване, е имало "реакции, които говорят за това, че някой се притеснява той да не проговори". Като такава реакция Панайотов посочва разформироването на екипа разследващи полицаи, работили по "Софийски имоти". Това действие на МВР според него доста е забавило делото.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А другаря Борисов се хвали, че правораздаването в България е постигнало добри резултати през мандата на Герб

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Съдебното фиаско продължава.
  Спрете им бюджета, тия не правораздават, те мамят народа!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да, понеже се помотвали от 98 год. до сега и понеже мноо се притесняват да не изтече давността - айде сега и съдията да се отведе, че всичко да започне от начало

 4. 4 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#1] от "kitaec__":

  "А другаря Борисов се хвали, че правораздаването в България е постигнало добри резултати през мандата на Герб"

  Кога си го чул да казва добра дума за съд и прокуратура? Обратно, непрекъснато се оплаква от съда. Единственото с което се хвали е че разкриват престъпления и залавят бандити. Ебаси колко нагли и манипулативни започнахте да ставате!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 5. 5 Профил на george11
  george11
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "kitaec__": Китаец, правораздаването благодарение на демокрацията е независима власт и няма общо с изп.власт. Това са елементарни понятия. Ето и сега съдията Карамфила Тодорова отказа да напусне процеса с мотива, че с нито един свой акт не е накърнила правата на никой от участниците. Как ще напусне , при такова важно дело "хонорара", който ще получи от една от двете участващи в процеса страни, е много голям! Такива крупни дела са рядкост и съдиите,които ги водят, се подбират много грижливо, нищо че говорят, че ги определят на "случаен принцип"! Съдебната система убедително демонстрира с последните процеси, че имаме не поредица от "случайни" съдийски грешки , а насочени, добре премислени действия, имащи за цел да потвърдят, че съдиите са несменяеми, че наглостта им няма граници, че се държат не като съдии, а като тези, дето скитат по магистралите. Наглата натура на съдиите се оформи още в началото на т.нар. демократичен преход. Юридическото лоби, формирано от доста на брой юристи в първите НС доведе до един своеобразен диктат, отчитайки че голяма част от депутатите бяха хора,случайно попаднали в Народното събрание, незнаещи какво трябва да правят и как да го правят. В крайна сметка за какво говорим – че съдебната система се реформира или че е станала убежище на хора с нечиста съвест; за това, че тя е призвана да правораздава или че е станала държава в държавата. Има една поговорка: Със стари курви нов бардак не се прави. Смятам, че за конкретния случай тя е много подходяща .

 6. 6 Профил на george11
  george11
  Рейтинг: 488 Гневно

  В БГ в момента има 2100 съдии, 1520 прокурори и 501 следователи. При население на страната около 7 млн., се получават 30 съдии/ 100хил.души, 22 прокурори/100хил и 7 следователи/100 хил. или общо 60 магистрати/100 хил.души.- т.е. ние сме в челните места в Европа по брой съдии и прокурори на 100 хил.души. За сравнение, съдиите в Белгия са 5 съдии/100 хил. Освен ако от ВСС са решили,че съдиите в западноевропейските страни,та дори и в Гърция,Хърватия,Черна гора и т.н., са професионалисти, а нашите не са такива, иначе казано, те са аматьори. Ама вземат грамадните си за нашите условия заплати и нехаят какви присъди издават,защото над тях е само Господ!

 7. 7 Профил на george11
  george11
  Рейтинг: 488 Гневно

  Българският "независим" съд няма да осъди нито един български престъпник-мафиот поради страх и услужливост към мафията. Затова в БГ ще продължи да властва диктатурата на "борческата" мафия и демократизацията на обществото ще настъпи кой знае кога! Защото от много „демокрация” я докарахме до корумпирана, пристрастена, незачитаща моралните норми работа на съдиите. Впечатлението, което се налага е, че те освен за парите, които вземат като заплати и подкупи, нямат грижа за нищо друго ! На практика, който влезе в съдебната зала, няма защита от своеволията на съдиите, които се проявяват в неправилно обосновани решения и е лъжа това, че въззивния съд решава делото обективно! Да е чул някой, че се тестват съдиите дали са добре подготвени? Няма такова нещо - каквото и да направи един съдия в съдебната зала, не носи никаква отговорност за това ! Не виждам как ще се реформира системата, при положение, че реформите зависят от самите съдии – та те ще продължават да воюват за нов и нови придобивки, а не за справедливост ! И ще чакат България да влезе в Шенген, за да се промъкнат и те " по терлици" в европейската съдебна система. Магистрати със соц-минало, бивши номенклатурни кадри на БКП и техните деца,също магистрати - Урумов от ВАС и дъщеря му Деница, Б.Магдалинчев от ВАС и дъщеря му Виолета Магдалинчева, ген.Пенгезов от САС и дъщеря му Анна, Генков от ВАС и дъщеря му Ваня и още много такива "семейни " магистрати! Обърнете внимание - "наследниците" като правило са дъщери, част от които заемат места в оторизирани да разглеждат важни дела съдилища - пример В.Магдалинчева, съдия от СГС, водеща делото на Наглите. Само че зад гърба й е съдия от ВАС, бивш член на Висшия съдебен съвет! Това говори ли ви нещо?

 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Гневно

  Раболепни и нагъзени пред мафията! Право седи - криво съди.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пак ще го докараме до народен съд. Ама каквото повикало, такова се обадило. Мършите в тоги, сами си копаят дупката.....

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Нищо изненадващо!
  Тук е заровено такова голямо и вмирисано куче, че всеки ще бяга като опарен.
  След като гръмнаха шефа на "Паркинги и гаражи", къде-къде по-дребна далавера от "Софийски имоти", получаваме някаква насока доколко е "взривоопасна" пък тази тема ...
  Пък и като притурим и кой беше кмет 4 години и чие е мнозинството в СГС от 2005 насам ...

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  МЕШЕРЕТО замириса на дръгливи ........

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "george11":
  Само,че това правораздаване се упражнява от хора с ЧЕРВЕНИ задници,какъвто е и на Бойко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK