Алексей Петров контраатакува с атентат от 2002 г.

Алексей Петров беше придружен в съда от добре подготвена агитка. След делото той напусна Съдебната палата като "отговорен, лоялен" и свободен гражданин

© Красимир Юскеселиев

Алексей Петров беше придружен в съда от добре подготвена агитка. След делото той напусна Съдебната палата като "отговорен, лоялен" и свободен гражданин
1.1 млн. лв. обезщетение иска Петров от Волен Сидеров

Часове преди да бъде освободен окончателно от домашния си арест, обвиненият за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров обяви, че има съмнения, че премиерът Бойко Борисов е замесен в атентата срещу него през 2002 г. След уклончиви отговори на въпроси на медиите от думите на Петров стана ясно, че двамата имали противоположни идеи кой да оглави тогава службата за борба с организираната престъпност.


"Аз съм отговорен и лоялен гражданин и затова досега не съм оповестил версии, а съмненията ми почиват на данни", каза Петров. Той обясни, че е започнал да говори за Борисов по-рано от обещаното (Петров беше обявил, че ще направи разкрития в края на месеца), защото е бил провокиран от коментарите на Борисов за взрива ред редакцията на в. "Галерия", който бившият съветник в ДАНС определи като част от репресията срещу него. Петров препоръча на Борисов да не се изказва като последна инстанция по всички въпроси и "да се владее".
Премиерът отказа да коментира думите на Петров и при опит да бъде попитан за замесването му в атентата прикани репортера на "Дневник" "да си гледа работата". 


"Това управление наистина е лъжа и неграмотност, но вече се вижда краят на тази лъжа", коментира в кулоарите на Съдебната палата Петров и заяви, че срещу него от година действа "мощна Гьобелсова пропагандна машина". Соченият за лидер на "Октопод" се възползва от медийната възможност, за да обяви, че може да предложи рецепти в борбата с контрабандата, да нападне зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков и да коментира, че "сривът в икономиката и бедността днес са геноцид".


Софийският апелативен съд реши окончателно вчера, че няма основание Петров да търпи повече ограниченията на домашния арест, които са му наложени по т.нар. дело за малкия "Октопод". По него той има седем обвинения - едното е за организирана престъпна група, пет са за изнудване и рекет и последното е за издаване на държавна тайна. Най-важното от тях беше за изнудването на бизнесмена Георги Цветанов, тъй като само то можеше да обоснове задържането на Петров за още една година.


За всички останали обвинения важи законовото ограничение арестът да не надминава 12 месеца, а за Петров те вече изтекоха на 10 февруари. По-дългото задържане се обосноваваше от твърдения на Цветанов от януари, че когато го карал да прехвърли акциите си в "Левски Спартак" на израелско дружество, Петров го бил с "военнополева лопата".


Според прокуратурата това е опит за убийство. Странното е, че Цветанов, който е давал показания пред разследващите пет пъти през последната година, съобщи за побоя едва на шестия разпит. Според апелативния съд няма логично обяснение някой да забрави подобни травми и изненадващо да си спомни аз тях точно когато са необходими на прокуратурата, за да удължи ареста на Петров.


Петров прекара над 5 часа в Съдебната палата и беше следван от сподвижниците си, които ръкопляскаха бурно при решението за освобождаването му. Те разпространиха копия от нотариална покана от него до лидера на "Атака" Волен Сидеров. Чрез нея от Сидеров се иска публично извинение и 1.1 млн. лв. обезщетение заради изявление, че връзките на Петров с израелското посолство са били заради организиране на проституция. В поканата, изпратена на 12 февруари, е даден срок от една седмица на Сидеров, за да преведе парите във фонд за подпомагане на онкоболни.Алексей Петров беше придружен в съда от добре подготвена агитка. След делото той напусна Съдебната палата като "отговорен, лоялен" и свободен гражданин

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK