Преди 10 години: Участници в "Българския Великден" са против поправки за компенсаторките

Текстът е илюстриран с портретна снимка на тогавашния председателя на правната парламентарна комисия и вносител на законовите поправки Светослав Лучников. 

Светослав Лучников почина година и половина по-късно - през октомври 2002г.

© Красимир Юскеселиев

Текстът е илюстриран с портретна снимка на тогавашния председателя на правната парламентарна комисия и вносител на законовите поправки Светослав Лучников. Светослав Лучников почина година и половина по-късно - през октомври 2002г.В новата рубрика "Преди 10 години" през следващите седмици ще четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.


Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали отпреди едно десетилетие. 


Изборът днес е челната статия от петия брой на "Дневник" (16 февруари) с автор Мирослав Иванов:
Очакваните поправки в закона "Лучников" предизвикват все по-противоречиви реакции и предвещават сериозни сблъсъци в пленарна зала при предстоящото му второ четене.


В сряда следобед 38 участници в правителствената инициатива "Българският Великден" изпратиха обръщение до български държавни институции, до мисията на Международния валутен фонд, Световната банка, лидерите на партиите и дори до царя. В него се казва: "Работейки за мултинационални компании и големи финансови институции, ние се стремим да привличаме инвеститорски интерес към страната и за това не ни е безразличен начинът, по който се приватизира в България. ...Сега отново имаме повод да изразим своето несъгласие с приетото на първо четене допълнение към чл. на т.нар. закон "Лучников", което разрешава неплатената цена по ВСИЧКИ подписани вече сделки да се изплати 90% с компенсаторни записи и едва 10% в пари в брой независимо от това, че по тях е бил уговорен друг начин на плащане. За нас няма друго обяснение освен опит интересите на отделни личности или кръгове да бъдат поставени над националните. Господа депутати, за да се приеме такава поправка и да се прилага със задна дата, е абсолютно недопустимо. Това означава, че чуждите инвеститори са били участници в псевдотъргове, защото всеки, който знае, че ще плаща с компенсаторни записи може да победи и най-голямата мултинационална компания."


Вчера правната комисия в парламента, председателствана от вносителя на поправките в едноименния закон Светослав Лучников, почти ги потвърди.


До края на 2001 г. се удължава срокът, в който до 90% от цената на сделките ще може да се плаща с компенсаторни записи. За второ четене отиват още един текст, който Лучников вече веднъж оттегли. Става въпрос за това, че с компенсаторни записи ще могат да се погасяват неиздължените остатъци по всички сделки, сключени между февруари 2000 г. и датата на влизане на сегашните промени в сила. Вчера тази формулировка беше потвърдена в правната комисия по предложение на Лучников и депутата от СДС Иван Димов.


Най-вероятно този текст няма да бъде приет на второ четене и ще стане причина за сериозни сблъсъци в пленарната зала. За това дадоха индикации както депутати от СДС, така и от опозицията.


В обсъжданията досега, на част от промените публично се противопостави председателят на икономическата комисия Никола Николов. Много вероятно е в пленарна зала да бъде направено предложение, с което отпадат текстовете облекчаващи плащанията по точно определени сделки. Вчера от опозицията заявиха, че измененията застрашават приходите в бюджета. Става въпрос за 230 млн. лв., които се очаква да постъпят като приходи от вече сключени сделки.


"За пореден път се правят изменения в полза на кръга "Олимп", заяви депутатът от БСП Михаил Миков. Действително, ако поправките бъдат приети в сегашния им вид само от сделката за "Златни пясъци", РМД "Златни" (свързвано със собственика на ресторант "Олимп" и председател на надзорния съвет на Стопанска и инвестиционна банка Славчо Христов) ще спести около 16 млн. долара от плащанията по сделката.


Докато депутатите внасяха и оттегляха текстовете в закона, пазарът на компенсаторни записи замря. Ако преференциите бъдат потвърдени, в определени ситуации цените им могат да достигнат и 30% от номинала. В момента те са около 16%, твърдят търговци на записи.


Вчера никой от депутатите в комисията не коментира писмото на участниците в "Българския Великден".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK