Окончателно: до 10 дни от отпуска ще може да се отлага за следващата година

Окончателно: до 10 дни от отпуска ще може да се отлага за следващата година

© ДневникДо 10 дни от платения отпуск за всяка година ще могат да се отлагат за следващата. Това е окончателното решение на депутатите, които днес приеха на второ четене промени в Кодекса на труда.


Този текст беше единствената промяна на първоначалния вариант на законопроекта на ГЕРБ, в който се предвиждаше всяка година да могат да се отлагат до 20 дни отпуск. По време на заседанието на социалната парламентарна комисия от миналата седмица стана ясно, че депутатите от ГЕРБ предлагат редакцията, за да се съобразят със становище на Министерството на финансите.


Днес депутатите решиха, че служителите ще имат право да прехвърлят не повече от 10 дни "при уважителни причини", за което трябва да имат разрешение от шефа си. Работодателите също ще запазят правото си да отложат до 10 дни "поради важни производствени причини" – ако се е натрупала много работа. Сборът на дните, които ще се прехвърлят за следващата година обаче не може да е повече от 10 дни, решиха народните представители.
Зам.-председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) и бившият социален министър Емилия Масларова (БСП) възразиха срещу текста с аргумента, че решението за отлагането на отпуска се оставя изцяло в ръцете на работодателите. Какво ще стане, ако към края на годината работникът има уважителна причина да не ползва отпуска си по разписания график, но шефът му вече е отложил 10 дни поради важни производствени причини, попита Масларова.  


Близо час депутатите спориха от кога трябва да влезе в сила 2-годишната давност за платения отпуск, след която правото за ползването му ще се погасява. Според "Синята коалиция", ДПС и БСП това не трябва да важи за дните, полагащи се за цялата 2010 г., както предвижда предложението на ГЕРБ.   


"Промените в Кодекса на труда влязоха в сила на 30 юли 2010 г. Дотогава няма текст, който да прекратява правото на ползване след изтичане на 2-годишна давност. Ако това стане, се отнемат права със задна дата, което е противоконституционно", каза Хасан Адемов. "Дали ние сме прави или вие, вероятно отново ще реши отново Конституционният съд", обърна се той към депутатите от ГЕРБ.


От БСП също предупредиха, че предложението на управляващите ще "прати законопроекта отново в Конституционния съд". "Ще се отнемат права със задна дата. От 1 януари 2010 г. до 30 юли 2010 г. ползването на отпуск трябва да е по стария режим – ползването му да е безсрочно и да е по желание на работника", каза председателят на социалната комисията Драгомир Стойнев (БСП).


Въпреки предупрежденията управляващите приеха полагащият се за 2010 г. отпуск да "изгаря", ако не се ползва до края на 2012 г.  


Друга важна промяна е, че до 31 декември всяка година работодателите ще трябва да разписват график със съгласието на синдикатите за ползването на почивните дни през следващата година. Как трябва да изглежда той и начините, по които ще може да се променя, тепърва ще се уреди с наредба на Министерския съвет. Задължение да правят графици ще имат не само частните фирми, но и държавните институции.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK