Средната учителска заплата е около 710 лева

Средната учителска заплата е около 710 лева

© Красимир ЮскеселиевСредната брутна учителска заплата е около 710 лева, като има и училища, в които сумата е над 1000 лева. Минималното възнаграждение за учител е около 550 лв. Това стана ясно от думите на главния секретар на министерството на образованието Красимир Вълчев при представянето на резултатите от проекта за въвеждане на делегираните бюджети в училищата. 


Вълчев уточни, че педагогическата заплата включва освен основната и задължителната добавка за прослужено време, която средно за системата е 20-21%, а за младите учители е 2%. Добавката надвишава 30% за педагозите с по-голям стаж. Към заплатата се прибавят и допълнителните три възнаграждения, които се изплащат традиционно в системата на образованието, заяви Вълчев.


В някои училища, които не разполагат със средства за тези плащания, се дават част от сумите. Най-масовата практика е допълнителни средства да се дават само за Коледа, заяви още главният секретар. Според него средищните училища ще получат допълнителни средства, ако в тях се осъществи изцяло, програмата за целодневното обучение на учениците.

Над 7 млн. лв. е финансирането от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за проекта - "Подпомагане въвеждането на делегирани бюджети в училищата". Той е започнал през ноември 2008 г. и в него са участвали над 2500 училища и 576 детски градини от цялата страна, заяви ръководителят на проекта Соня Кръстанова. Проектът ще приключи на 31 март тази година и е обхванал всички училища в страната. По проекта  са били обучени 2890 директори на училища и на детски градини и 1487 счетоводители. Създадена е била електронна страница по проекта и към нея - форум за обмяна на добри практики между участниците, както и специализиран софтуер.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alkash1o
  alkash1o
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И 7100 лева да им направят заплатите - полза НЯМА !
  Не двойно , а и тройно или петорно да им повишат заплатите НИЩО В ОБРАЗОВАНИЕТО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ защото КАПАЦИТЕТА НА "ТРОЙКАДЖИИТЕ" в това общество е толкова !...
  ДАСКАЛИТЕ са напълно ИЗЧЕРПАНИ по отношение на възможност да дадат нещо за учениците си, защото НЯМАТ КАКВО да им дадат – те са си просто тъпи и... БЕЗКРАЙНО НАГЛИ !...
  Умствените им способности са на нивото на кандидатстудентските им изпити , с които са се записали в някой ПУЦ да се образоват , а то е „ среден 2,80 „ !...

  Проектът "Бойко": http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=360
 2. 2 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#1] от "alkash1o":

  като нямаш какво да кажеш си мълчи, а не ползвай главни букви

  Моралът не е порок!
 3. 3 Профил на beli_brod
  beli_brod
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Една моя позната бачка във "Виваком"-Монтана и разправа, добре че са тия делегираните бюджете ча като им шитна на училищата по 30-тина СИМ-карти, изпълнявам плана и има и по некой лев за премиялни.
  Аре сеги оревете света кък требва да са отпущат още пари за образованьие, та да моот некой да "покрадват" повечко.

  Официално: Принудителното обдухване остава до края на сезона
 4. 4 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "alkash1o":

  ей, пуц-а леко че се пръснеш от напън

 5. 5 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Добре, че бяха Станишев и Даниел Вълчев от тройната коалаиция, да им увеличат заплатите, че тия макаци от ГЕРБ щаха да ги уморат от глад.

  Мутро-милиционерите им дай да подслушват, да правят контрабанда с цигари.

 6. 6 Профил на Уеф
  Уеф
  Рейтинг: 388 Гневно

  Точно там е проблема - за младите учители добавката е 2% а заплатата е 550лв. /бруто/ - към 400лв. чисто. Е за това няма да има млади хора учители, а училищата ще са пълни с позастарели бабки и дядовци от соцреализма... В една система трябва да има приемственост, развитие и заместване на поколенията. При нас има една дупка - минимален процент млади учители - гигантски процент застаряващи учители. Какво качествено образование искате - със стари к--ви нов бардак не става...

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на majaz
  majaz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Алеле, не знаех, че получавам толкова. Работя в централно софийско училище, много централно. Имам 20 години трудов стаж. Чисто получавам около 500 лева/ заедно с прослуженото време/. Миналата година не съм получила и стотинка добавка. Заплатата на директорката ми е 700 лева. Какви лъжи говорят тука? Нямам познат учител, който да получава толкова много пари.
  Алкаш, такива като тебе не могат да бъдат научени, ако ще и професори да им преподават, вЕрвай ми!

 9. 9 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 714 Весело

  това със 710 лв средна заплата е малко като онова дето една част от народа ял зеле, другата свинско, така че народа като цяло ял свинско със зеле...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на Aman
  Aman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Познавам учители, но нито един от тях не получава такава заплата.... Това е поредната статистическа грешка...

  "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба" Уинстън Чърчил
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#8] от "majaz":

  И един мой приятел е директор на училище и той получава около 700 лева +- .
  Тези от къде ги взимат тези цифри !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 14. 14 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Нека да събират парички директорите, че каквито са ги набъркали бедна им е фантазията кво ги чака, училищата трябва да правят обществени поръчки, а половината от директорите не са и чували що е това ЗОП!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 15. 15 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Даниел Вълчев от НДСВ и тройната коалиция беше най-добрия министър на образованието досега !

  По негово време се въведоха матурите и делегираните бюджети.
  Сегашния - Игнатов, е бледо подобие, най-добре да си ходи.

 16. 16 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 911 Гневно

  http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/process/nrdb_1-2010_rabotni_zaplati.pdf

  Това е наредбата за заплатите в образованието.
  Стъкмистика са посочените данни от главния секретар на МОН. Вероятно калкулират и заплатите на министър, зам министри, шефове на дирекции и т.н.

  Млад учител започва с БРУТНА заплата от 450лв.

 17. 17 Профил на grajdanka
  grajdanka
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Аз работя в едно РЗОК на един малък град с население около 85 хил.души.Варна ни е "пристанище".Чисто получавам много под 710лв.(делено на нещо).Директора ни е 3-ти мандат такъв.Никаква нова политика или нов морал в България.Нали заради финансовата криза няма допълнително разпределение между служителите, но какво става?Едно момченце, което е дупе и гащи с директора само в края на миналата година е получило чисто около 1900лв.И за нас имаше, ама по 70-80лв.Какво да говоря повече?!

 18. 18 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Малката Пица": Пица, ти май си забравил как се стигна до това увеличение...

 19. 19 Профил на viki_vb
  viki_vb
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Моята комшийка не знам колко получава, но колкото и да е - не я заслужава.Живеем на две крачки от училището, в което преподава. Всяко голямо междучасие си е в къщи. Децата й /собствените/не поздравяват, държат се арогантно. Определено смятам, че майка ,която не е възпитала собствените си деца, не може да бъде възпитател и на чуждите. Знам, че има родители, които не са доволни от нея. Познавам и други учители, които също не заслужават заплатите си.

 20. 20 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Тия да не са сметнали средната заплата на учителите в България и тази на колегите им в чужбина?Нека на депутатите и министрите възнагражденията да се изчисляват на база средните заплати на БГ учители,лекари,преподаватели в университети/държавни/ и научни работници,вместо както е сега на база средна заплата за страната.Какво ли ще се получи?

 21. 21 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ми то професорите и те са "учители", та вероятно ако се вземе една ректорска заплата и една на начинаещ учител - и се раздели на две - сметката ще излезне съвсем точна.
  Е ректорите са малко, ама пък и начинаещите учители не са много, ако ги има де.

 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Учителите са си една от най-преуспелите прослойки и да спрат да мрънкат най-сетне! Имат ужасно много придобивки/отпуски, пенсии, заплати/ и ужасно малко дават за да го заслужат! За съотношението - предложен качествен продукт към получени възнаграждения- те са групата на най-незаслужилите си възнагражденията си в България! Но както всички знаете най-облагодеталстваните винаги най-много се оплакват и пускат димки около тях за да не се разбере, че всъщност си живеят живота в сравнение с другата огромна част на българското общество. Това е абсолютно същото като стачките на МВР и очакваната на БДЖ..там също е пълно с привилегии и незаслужени пари , а писарушки вършат пълно нищо и вдигат шум до бога, че светът едва ли не ще загине без тях.. Ако сте тъпи-вервайте им!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дори да има умни и кадърни млади хора, които искат да преподават, надали ще се навият за тези пари. С толкова трудно се издържа семейство. А иначе има механизми да се отсеят свестните и да се разкарат некадърните - в бизнеса ги използват от години доста успешно, струва ми се. Засега обаче ще трябва да се задоволим с наличното. За толкоз пари - толкоз. Както в здравеопазването.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 24. 24 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1088 Весело

  До коментар [#8] от "majaz":


  До коментар [#11] от "Aman":

  що лъжете бе ,аз познавам много редови учители с 800 лева чисто заплата и заплатата не зависи от градът пряко ,а от учениците заради делигираните бюджети ....
  това ,че вие не взимате подобни заплати е ,защото няма ученици при вас ..

 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "majaz":

  Явно става дума за заплата по щат - преди осигуровки и данъци. Чистото 500 е там някъде - около (или малко над) 650 бруто. То пък е близко до средната за страната заплата. Само не ми е ясно, ако в София е така, как ли е по дълбоката провинция?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1088 Весело

  До коментар [#25] от "Музар":

  Само не ми е ясно, ако в София е така, как ли е по дълбоката провинция?
  =================================
  заради делигираните бюджети няма значение градът ,а броят на учениците в училището и затова в малко квартално училище в софия с малко ученици учителите ще взимат по малко отколкото в голямо с много деца в провинцията ....

 27. 27 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 497 Гневно

  До коментар [#19] от "viki_vb":

  Заслугите " на даскалите са точно толкова, колкото и заслугите на чалгаджиите , на които Веждито искаше да отпуска специални пенсии !...

  "Тройкаджиите" на обществото- ДАСКАЛИТЕ, никога не са заслужавали уважение ! Но с поведението си в последно време - напълно го загубиха ! И сред тези, които все още са го носили в душите си ...

  Загубиха го с малоумните си претенции, с кретенизма си , с простотията си , която " лъсна" като тиган на месечина, с ПАТОЛОГИЧНАТА си самооценка , с поведението си на инфантилни, разглезени деца, които ти се тръшкат и пищят истерично “Искааам!”

  Вижте ИЗЯВЛЕНИЯТА на ДАСКАЛИТЕ във форумите , погледнете и снимките им по вестниците, особено по време на стачката им - типичното "лице " на българския ДАСКАЛ !
  Простотия, неграмотност , арогантност , самовлюбеност , егоизъм , селяндурщина и наглост ВОНИ от изявленията и поведението им !...

  Такива малоумници ли искате да обучават вашите деца ?
  Такива гамени ли искате да бъдат пример за децата ви ?
  Такива пропаднали типове ли искате да ядат парите ви ?
  Такива първични и първосигнални същества ли искате да бъдат в досег с децата ви ?

  Трябва да се говори ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА НОРМАТИВА ЗА РАБОТА на даскалите и ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ИМ ,ЗАЩОТО И ТОВА , КОЕТО ПОЛУЧАВАТ ТЕ НЕ ИЗРАБОТВАТ РЕАЛНО И ИКОНОМИЧЕСКИ ОБОСНОВАНО те НЕ ЗАСЛУЖАВАТ и това , което и В МОМЕНТА ПОЛУЧАВАТ !

  "НЕ" на арогантността и наглостта на ДАСКАЛИТЕ !

  ДАСКАЛИТЕ не са БЪЛГАРИЯ , БЪЛГАРИЯ не е на ДАСКАЛИТЕ !


  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 28. 28 Профил на majaz
  majaz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "capitalist":

  Има значение градът, София е с най-малък бюджет на "глава ученик", защото сме най-висока категория, колкото по-далеч от София отиваш, толкова по-голям ти е бюджетът на училището. А това, че в едно средностатистическо софийско училище само парното за месец е около 9000 лева, това никой не го интересува.

 29. 29 Профил на majaz
  majaz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "lilliolla":

  По подписа в писмото ти съдя, че ти си от клакьорите на тройната коалиция и сие. Изпий си моля те, хапчетата! Учителите са част от обществото и ако те са малоумни, значи и ти си малоумна като член на това малоумно общество.

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  До коментар [#27] от "lilliolla":

  От затвора ли постваш?
  Всичко това, което си написал/а прилича на изложение от тройкаджия по милост!/пък и сто пъти го пейстна/
  Няма държава в света, в която така откровено да се мрази учителството. Тази е единствена - България. Нискообразовани индивиди, докопали компютър пишат ли, пишат безумни неща само по причина, че нямат представа какъв е учителският труд.
  Вярно е, че има и хора, които не са за тази професия, но я се замислете не е ли така във всяка област?
  Добре ни подредиха онези, които слязоха от Балкана на осми срещу девети септември 1944г. Те си бяха прости и естествено ненавиждаха образованите. Създадоха традицията учителството да е на най-ниското стъпало в социалната стълба. Така и до днес. Само в България е така. Съзнателно провеждана политика!

  Чалгаджии, нали! Тези които учат децата ни.
  Ненормално е учителят да бъде унижаван точно от неграмотници.
  След като този народ си избра посмешището-пожарникар за министър-председател /явен неграмотник, съперник на любимия Бай Тошо, друг достоен представител на низкокултурието/, какво друго ни очаква.
  Не знам каква стъкмистика ползва "Министерството", но тези данни разсмиват. Нищо общо с реалността!

 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:06 на 16/02/2011 от неговия автор.

 32. 32 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1088 Весело

  До коментар [#28] от "majaz":

  зависи от броят ученици ,има училища с по 12/15 ученика в паралелка и училища с по 30 + в паралелка и там средната заплата за педагогическият персонал е 800 лева ...
  предполагам ,че ще кажеш ,че в паралелка с 30 човека не се дава добро образование ,ами зависи от училището ,по мое време езиковите и ПМГтата имаха по 28/30 ученика в паралека и се даваше в пъти по добро качество от училищата с 12/15 ученика .

 33. 33 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#3] от "beli_brod":

  Прав си, не знам защо ти хакат минуси, жена ми е учителка и вече втора година им дават телефон и сменят оператора. 60 учитили, направете си сметката.

  Защо ако не да?!
 34. 34 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#27] от "lilliolla":

  Искам да видя как изглежда едно лице, чиято уста е способна да изсипе толкова хули върху българския учител.

  Защо ако не да?!
 35. 35 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1088 Весело

  До коментар [#28] от "majaz":

  А това, че в едно средностатистическо софийско училище само парното за месец е около 9000 лева, това никой не го интересува.
  =====================================
  това не е толкова много ,ако училището получава бюджет от 2/3 000 000 лева годишно за 5 месеца това са 45 000 .....

 36. 36 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#8] от "majaz": Те смятат и необлагаемите пари от частни уроци

 37. 37 Профил на Анастас
  Анастас
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Интересни твърдения са това...
  А училищата в малките градове и селата?
  Учители, които не са си спо специалността?
  Има места където и 300лв няма.

  Заплатите са добри в големите градове и в училищата с повече ученици факт, другите деца по селата не са българчета очевидно...

  http://atphoto.bg
 38. 38 Профил на chopar
  chopar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alexander97":

  Най-добрия коментар, сред многото словоблудства под статията.
  Относно реалността - в елитна гимназия със 17 години стаж в голям град договорът ми е за 525 лева. Такива заплати, за които се пише в статията и статистиката на министерството поне в 4-тия по големина град в страната няма за учителите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK