Русия не е обявила официално на България, че се оттегля от "Бургас-Александруполис"

Според Симеон Дянков България не е получила официално уведомление от руската страна, че се отказва от петролопровода "Бургас-Александруполис"

© Надежда Чипева

Според Симеон Дянков България не е получила официално уведомление от руската страна, че се отказва от петролопровода "Бургас-Александруполис"България не е получила официално уведомление от руската страна, че се отказва от петролопровода "Бургас-Александруполис". Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, в чийто ресор е проектът, след заседанието на правителството. Поводът е информация в руските медии, че Русия се оттегля от проекта, защото България не си плаща вноските.


Според руския в. "Ведомости" на заседание на акционерите на проектната компания за строителството на петролопровода утре в Рим руските представители - "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт" - ще обявят, че спират финансирането и проектът фактически ще бъде ликвидиран.


"Ела да ти кажа какво аз казах"
С тези думи министърът на икономиката Трайчо Трайков дръпна колегата си Симеон Дянков, преди да започне да отговаря на журналистически въпроси. Причината беше, че министър Трайков говори пред журналистите преди Дянков. България спазва своите ангажименти по проекта "Бургас - Александруполис", каза министър Трайков. "Ако петролопроводът не се случи, това няма да е по наша вина", допълни той.
Това са обичайни ходове, които прави руската страна - начин да ни се каже, че не са доволни от развитието на проекта, каза вицепремиерът Симеон Дянков. Той допълни, че днес има среща на проектната компания "Транс Болкан Пайплайн", като в дневния ред няма точка за оттеглянето на руската страна. "Ако бъде внесена такава, ние сме готови да обсъдим този въпрос", каза Дянков. Той обясни, че руснаците искали срещите да са в Рим и Португалия, но той им казал "пестете пари".


"Ако руската страна се откаже, това ще е добро решение"
Ако руската страна се откаже от проекта, това ще е едно добро решение, но вината за това няма да е на България, каза Дянков. Той уточни, че България не е платила вноската си за 2010 г. в размер на 5 млн. евро, защото чакаме екологичната оценка на проекта. Според Дянков не се дължат лихви за невнасянето на вноската.


Екодокладът пълен с пропуски
Докладът на оценка за въздействието на околната среда, изготвен от проектната компания, има доста пропуски и липсваща информация, каза министърът на екологията Нона Караджова. По тази причина той е върнат за преработване. Крайният срок за внасянето му отново в Министерството на околната среда е краят на февруари, уточни Караджова.


Екоминистерството е поискало по-подробна информация по пристанищния терминал, както и какво ще се предприеме при евентуални разливи на нефт в Бургаския залив, каза министър Караджова. По думите й липсвала информация и за въздействието на петролопровода върху езерата в района, които попадат в защитената мрежа "Натура 2000".


Ако екоминистерството не е доволно от преработения вариант, има възможност да го върне на трети поправителен изпит според закона, каза министър Караджова. Ако всичко с доклада е наред, тогава инвеститорът трябва да проведе публично обсъждане на проекта, като най-малко един месец гражданите трябва да имат достъп до информацията за проекта и доклада, каза министър Караджова. Тя допълни, че освен това инвеститорът трябва да уведоми и всички кметства в региона за проекта.


Разходите за екооценката по проекта са изцяло за сметка на инвеститора, каза Караджова. По думите й българската страна не е дала нито лев за това.


От една година Русия сама финансирала проекта


В последната една година само руската страна финансира проекта "Бургас-Александруполис", каза бившият член на борда на "Транс Болкан Пайплайн" Пламен Русев. Според него България не е внасяла средства от 2 години и дължи 6.5 млн. Евро. Заради отказа на София да плаща Гърция също е отказала да плати последната си годишна вноска, в размер на 1.3 или 1.5 млн. евро, каза Русев, цитиран от агенция "Фокус".


"Позицията на гръцката страна е, че когато България плати, те ще платят на следващия ден. Българската държава беше обещала да внесе средствата през юли 2010 година, но до момента няма постъпления", каза Русев. Според него дяловите вноски на акционерите са изискуеми по съдебен ред и е въпрос на време да се започне съдебно дело срещу България.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  А аз какво Ви казах ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1055 Весело

  "Ако руската страна се откаже от проекта, това ще е едно добро решение ... каза Дянков."

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 583 Весело

  първоаприлски майтап за седерунгели!

 4. 4 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този проект може да бъде разглеждан единствено и само ако разтоварването на танкерите се прави на нефтопристанище "Росенец" и се плащат държавни пристанищни такси. Поздрави.

 5. 5 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 688 Весело

  моркова и остена
  вестникът прокарва политиката на правителството, после правителството са изненадани и заявяват, че не са изказвали подобна позиция.
  номера за 3 клас

 6. 6 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Очаквано. На русите не им ли писна от собствените им плоски номерца?!

  А ГМОна К. да не шикалкави, а направо да каже, че този проект НИКОГА няма да мине на обсъждане в Бургас и да се свършва сагата.

  КУР ЗА ВИЗАНТИЯ!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 7. 7 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Добрите новини относно отменянето на руските енергийни проекти траят само 2-3 часа. После се оказва, че нещата си вървят по старому.

 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  "Ела да ти кажа какво аз казах"
  С тези думи министърът на икономиката Трайчо Трайков дръпна колегата си Симеон Дянков, преди да започне да отговаря на журналистически въпроси. Причината беше, че министър Трайков говори пред журналистите преди Дянков.

  Ми да. Аз отдавна викам, че Дянков е дебил. И Трайко се е убедил, та се е наложило да преговарят. Мат'ряла де....
  Иначе, МФ вече има и официална позиция. "Българската позиция по отношение на проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“ остава непроменена, решението за продължаване на процедурата за реализирането му (или не) ще бъде взето след поставяне на оценка от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на докладите за Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС).
  И сега лети един горещ картоф у въздуха... От МФ към МОСВ, за по напреко през МИЕТ..
  А Трайко сеца Изцъкления с думите: ""Ела да ти кажа какво аз казах"

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  До коментар [#4] от "real_money":

  Нима?
  А ко правим със Страндажа? А със Сакар планина?
  Ровим траншеи и полагаме тръби? Газим с тежка техника по сервитута?
  Абе, вие за некой долар сте готови да унищожите цяла България бе, идиоти скапани.

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "Докладът на оценка за въздействието на околната среда, изготвен от проектната компания, има доста пропуски и липсваща информация, каза министърът на екологията Нона Караджова. По тази причина той е върнат за преработване. Крайният срок за внасянето му отново в Министерството на околната среда е краят на февруари, уточни Караджова."
  Питам се ако сега някоя заинтересована страна обжалва връщането на екооценката, ВАС би ли отсъдил, че министърката не е права и би ли отменил нейната заповед, както стана със случая парк Витоша?

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 11. 11 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И няма да се откажат (от Роснефт) Ще изчакат ние да се откажем, за да оберат пона малко дивиденти от политически характер. Но според мен са отписали проекта и са се насочили в друга посока - Самсун Джейхан.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  До коментар [#8] от "Graf":

  Според мен се разиграва сценка за пред мат'ряла.

  След като ми развали настроението вчера с онова за гаранциите от експортните застрахователи за Арева и Сименс сега - това.

  Прилича ми на леко отстъпление по вече безсмислен, най-малкото неактуален, проект с рекламен ефект за да се юрнат задружно, но вече под одобрителни ръкопляскания по пързалката на БелеНЕ. Ония 1.5 млрд. евра са си точно толкова колкото е разликата между нахъсаното "АЗ толкова мога да платя" и руските претенции по инфлационната добавка. А тя е тапата. СерГея се кюска две години, сегашните - също. Май вече я отпушиха.
  И ще затръбят фанфарите и ще загърмят барабаните ...

 13. 13 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  О да, все по-ясно става, че няма отърване от Беляне. Но според мен за 6-7 г. ще сколасат да направят само един реактор и после ще се насочат към Козлодуй (или обратното, първо един реактор в Козлодуй)
  Остава да се надяваме, че Беляне ще го строят на пазарен принцип без да натоварват допълнително потребителите. То както е тръгнало със или без Беляне към 2020-та цената на Квтч на НЕК (или пазарна) ще е някъде към 14-15 ст.

 14. 14 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1514 Разстроено

  До коментар [#12] от "xm...":

  Не съм имал намерение да развалям ничие настроение, но фактите са си факти...
  Лошото е, че цялата олелия около "шлема" е за вътрешна електорална употреба. Лошото е, че с Белене не са свързани само руски интереси. Лошото е, че след пробива Белене ще започне натиск и по петролната тръба. Това са геостратегически интереси, които се измерват със стотици години, а не с мандати.
  Винаги когато е ставало реч за тези проекти съм препоръчвал на пишещите да си отворят едно атласче.
  Мамицата и и география..
  Лошо, много лошо

  Ecrasez l’infâme
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  До коментар [#13] от "Емо Ангелов":

  Какъв Козлодуй като построят БелеНЕ?
  Ако това стане Козлодуй след изчерпване на ресурса на хилядниците става хранилице за ядрени отпадъци де факто.

  Не можем през десетина години да си строим по ядрена централа я! И сега Козлодуй ни е 40% от производството. А и за какво ни е?
  Сега, посред зима, с двата работещи хилядника имаме свободни 6000 Мвт. Като пуснат БелеНЕ какво правим? Продаваме? На кого като около нас глад за ток не се очертава както и не се очертава такъв икономически бум в България та да поеме производството на 4 хилядника.

  А това за "БелеНЕ на пазарен принцип без да натоварват потребителите" ме разсмя искено.
  Погледни колко е годишната печалба на Козлодуй. И сметни за БелеНЕ. Дори и по най-тънката сметка за цената.

  За мен адекватното решение беше заместващи реактори в Козлодуй. Пак руски + Сименс и Арева. И никакво БелеНЕ.
  Тамошните тези пари дето ги очакват от "работните места" ще си ги избият поне толкова от чернозема там. Златна земя.
  Ама комисионните явно са други и не задоволяват мераците на юнаците от Големия член...

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  До коментар [#14] от "Graf":

  Е, аз за пАтока не съм си правил илюзии.
  Само си пиша за да развенчавам чуждите лъжи и фантазии.

  Но за БелеНЕ мисля, че имаше шанс да се преборим.
  Заместващи мощности в Козлодуй, на който вариант съм привърженик, можеше да е бонбончето което да подслади горчивия хап. И руснаците си имат пробива в ЕС (аз съм и за руските реактори със западна окомплектовка), и западняците си имат оборудването на два хилядника, и ние си имаме ядрената енергетика.
  Ама не би!

 17. 17 Профил на aleks01
  aleks01
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ако се строеше по земята като в украина и можеше да пипаш кранчето- как бързо щяха да намерят паричките- а така под водата -не е лесно затова плачем за Черното море и лошите руснаци- така е за себе си плачат не за народа то морето отдавно е мъртво благодарение на танкерите и чудните хотели без канализация

 18. 18 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  xm...
  общо взето съм съгласен с теб. Но ако не към 2020, то към 2030 България спокойно може да понесе като базова мощност около 4000 Мвт и то само ядрени, ако предположим, че сегашните мощности в Мариците ще се редуцират и каквото остане ще е само "студен резерв".
  Изобщо разсъжденията ми се основават на идеята, че за постоянно поддържане на базова мощност от около 3500 - 4000 Мвт, за да излезе една мощност от около 1000 Мвт от експлоатация, трябва да влезе друга. ВЕИ ще бъдат само допълващи мощности. А смятам, че този процес на строителство и подмяна ще е доста по-бавен отколкото го изкарват по проекти. Де ще се закучи финансирането, де ще се окаже, че към 2015 г. няма пазар или преностна инфраструктура... а бе такива проекти никога не стават в срок - даже в САЩ

 19. 19 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Знаех си аз, че всичко е фалшименто...

  Проклета да е Русия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK