Около 200 заслужили артисти ще получават държавна помощ

Около 100 - 200 заслужили българи от сферата на изкуството ще могат да получават допълнително по една средна работна заплата към "мизерните си пенсии", съобщи министърът на културата Вежди Рашидов. Това ще стане с приемането на Закон за отличие на лицата с особени заслуги.


Той е залегнал в законодателната програма на правителството за първото полугодие на годината. В момента средната заплата е 669 лв.


Отличените ще получават почетен знак по подобие на тези, които се дават във Франция и Турция, обясни министър Рашидов. По думите му размерът на възнаграждението ще бъде определен след публична дискусия. "Отличието и бонусите ще се дават за изключителни заслуги към изкуството. Не всеки, който е завършил ВИТИЗ, ще има право.
Това ще бъде помощ за една Стоянка Мутафова, Калоянчев, Емил Стойчев, Наум Шопов", каза министърът. По думите му става дума за българите, които създават уникати и са "единица мярка". Специален обществен комитет ще решава кой е заслужил. Подобен орган имаше по времето на социализма.Погребението на Димитров - на "плазма" в музей

Погребението на комунистическия вожд Георги Димитров ще бъде показвано на "плазма" в бункера, където ще е музеят на тоталитаризма, съобщи Рашидов. Музеят ще отвори през април. По същото време врати ще отвори и музеят за съвременно изкуство, който се прави с европари.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Срамота! Хора, които притежават вили още по комунистическо време и са получавали хонорари, много повече от моята годишна заплата и не са се осигурявали сега трябвало да получават прилична пенсия, защото 300 лв. (колкото е моята) била мизерна. А само те ли са заслужили? Видни инженери, физици, химици и др. получават даже по малки пенсии от "мизерната".

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  Интересно артистите с какво са по-заслужили от останалите българи? Може би защото са по-успешни глашатаи на властимащите?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 442 Весело

  Твърде подходящ начин на популяризиране на шуробаджанащината в България ! При това от едно пиянде.

 4. 4 Профил на valneli_55
  valneli_55
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е това вече е шуро бадженашка държава. Ние които сме работили по 30 години под земята от 15 г.имаме таван на пенсийте, а онези богоизбрани (не плащали осигоровки) ще получат (тавана) даром плюс сегашните им пенсии. СРАМ....СРАМ...ГЕНОЦИТ...Хора събудете се и да се борим с тези глупави управници.

 5. 5 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 489 Гневно

  През септември миналата година започна с това, че на някои артисти ги нямало документите за пенсиониране -
  ...................................
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/09/01/954800_zakonut_za_dokazvaneto_na_staj_triabva_da_e_gotov_do/

  "...каза Рашидов. Той обясни, че кои артисти са големи и кои не ще решават "експертни съвети, комисии, хора", а после доразви идеята си."
  ......................
  Явно си мисли, че сега ще мине този номер

 6. 6 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 489 Весело

  Някой подлага ту динена, ту бананова кора на този министър

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/09/12/959258_vejdi_rashidov_ottegliam_dumite_si_za_rodninskite/

  Ако министърът на културата предлага специални доплащания на артисти, министърът на образованието да предложи на учени, преподаватели; министърът на икономиката - на икономисти, министърът на транспорта - на заслужили транспортни работници, министърът на вътрешните работи - на заслужили полицаи...
  За да са равнопредставени професионалистите в България

 7. 7 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Какви заслужили,какви народни...Няма ли край този комунизъм?

 8. 8 Профил на Aman
  Aman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Защо роптаете???

  Рашидов си защитава интересите на хората на изкуството и евала за това.

  Изкуството като част от живота - кеф ви е да гледате някой стар български филм.....или театрална постановка с актьори - доайени .... животът не е само манджа, пръжки, ракия и сметки за ток

  "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба" Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 442 Гневно

  ОТ ТОВА малоумно пиянде , видиотено от алкохола лайно , ВЕЖДИТО РАШИДОВ освен ПРОСТОТИИ едва ли нещо ДРУГО МОЖЕШ ДА ЧУЕШ !

  Но и Боко Кратуната си има " заслугите " в тази насока ...
  Щяли да дават пари за " ...стимулиране на лица, които имат особени заслуги към държавата ... " !

  Срещу " уникалните" си постижения тези балалайки получаваха УНИКАЛНИ ХОНОРАРИ ,колкото НЯКОЛКО ГОДИШНИ ЗАПЛАТИ на трудовия човек!!!


  АБЕ МУШМОРОЦИ , за какви ЗАСЛУГИ МИ ГОВОРИТЕ ?

  За това че преди 10 ХІ бяха най-големите гъзолизници и блюдолизци , за да се докопат до званието " заслужил" или " народен " ?

  За това, че всички тези грачещи певачи и певачки като пчелички прелитаха от партия към партия , за да пеят по предизборните им концерти и слагаха в джоба си хилядарки ?

  КАКВО СА НАПРАВИЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ , КАКВО СА НАПРАВИЛИ ЗА НАРОДА СИ , тези т.н. " именити българи " , които и сега интевюират усилено журналистите - слагачи ?

  НИЩО !

  ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО !!!

  Само обикаляха като КУРВИ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА , за да ЛАПАТ ХОНОРАРИ и търсеха ОБЛАГИ НЕЗАВИСИМО КОИ СА НА ВЛАСТ !...

  И ЗА КАКВИ ИМЕНИТИ БЪЛГАРИ МИ ГОВОРИТЕ бе малоумни " герберски " кретени ?

  ИМЕНИТИ БЪЛГАРИ са от нивото на Гяуров, на Райна Кабаиванска , на Гюзелев , Васко Василев , но ТЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРОТЕГНАТ РЪКА КЪМ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ !

  ИМЕНИТИ БЪЛГАРИ са тези , които създаваха и създават космическите апарати , с които се разнася славата на България !

  За какви "именити българи", ще ми говорите в лицето на Киро Маричков и банда или на грачещата групировка "Сигнал" , които за " професионализма" си НЕ УСПЯХА ДА ВЗЕМАТ КАТЕГОРИЯ И ЗА КРЪЧМАРСКИ МУЗИКАНТИ навремето ?

  БАСИ ДЪРЖАВАТА , БАСИ И УПРАВЛЕНИЕТО !!!

  На дърти години ще ме карат да си хващам шапката и да се махам, че стават вече нетърпими с простотиите и нахалството си тези управници ! ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:39 на 17/02/2011 от неговия автор.

 11. 11 Профил на ANTONIY DIMOV
  ANTONIY DIMOV
  Рейтинг: 442 Гневно

  А другите Българи да я карат на магия ли ? Кой ще ги определя "заслужилите" - Вежди водката ? 100 % съм против! Става въпрос само за гъзолизци и слуги от времето на техния Тато.Тогава бяха добре със странните си заслуги към властта, сега искат пак да лапат. И Вежди ли е с ''особен принос към държавата'' и на него ли пожизнена пенсия под формата на награда. А истински заслужилите..........

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе!
 12. 12 Профил на elp
  elp
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това ми се струва един доста глупав популистки ход.

  Наистина е вероятно тези артисти да са с малки пенсии, но това се дължи на факта, че са се осигурявали на нисък праг. Сигурно са получавали част от възнагражденията си като хонорар и неясно как въобще не са се осигурявали за тях и са си ги харчили изцяло.

  Как може по такъв начин да се определи някой като "заслужил". А нима само артистите създават уникален продукт. Нима няма инженери, преподаватели лекари хора, които са създали бизнес и заетост на други хора, въобще всякакви инициативни хора, които са направили нещо, което е довело до напредък. И кой ще изчисли тяхната заслуга. Има система на осигуряване и добра или лоша всички трябва да сме в нея.

  Въобще безобразно е моите родители да са плащали осигуровки а въпросните артисти не и сега от осигуровките, които аз плащам, да се дава на тях, защото са "заслужили"...

 13. 13 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 605 Неутрално

  То затова Боко тръгна по спектакли, че да избират "заслужилите" и "избраните"

 14. 14 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Веждито изтърва момента. Когато няколко години се дъвкаха пенсиите на певците, имаше някакъв резон, за заобикаляне на закона и даване на компенсации, поради:
  - не беше тяхна вината за загубената документация.
  - беше ясно, че държавата е печелила доста от тях и не са били на дотации никога.

  Обаче! Документацията се намери и въпросът се реши.

  Ко прави Веждито? Решава да награди суперяко, пенсия + 700 лв добавка, едни хора, дето още докато работеха, вземаха едни допълнителни пари(60 лв за з.а. и 100 лв за н.а.). Отделно, че бяха любимци на властта и имаха много доходи от допълнителни хонорари. Те бяха окупирали няколко десетилетия всички забавни програми и като Раундъп, не даваха млад човек да си покаже носа. Следващата генерация комици, НЛО, пробиха чак на 40!
  Сега ревнали на 80 г за пенсии! Калоянчев и Мутаова, дето обикаляха сцените с бастуни до 80 г възраст.

 15. 15 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Вежди,
  Хубаво почна да изреждаш имена, но все пак се безпокоя да не изпуснете Ламбо!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK