Учителската заплата стигнала 1000 лв. на места


400 лв. е минималното "чисто" възнаграждение

Средната брутна учителска заплата е около 710 лв., като на места достига до 1000 лв. Това съобщи главният секретар на министерството на образованието Красимир Вълчев. Според него минималното възнаграждение в сектора вече е 550 лв.


Този ръст се потвърждава от последните данни на Националния статистически институт - през 2010 г. средната заплата в образованието е отбелязала най-голямо увеличение спрямо всички останали сектори. След плащането на данъци и осигуровки обаче възнагражденията стават между 400 и 600 лв., но повечето учители взимат 13-а и 14-а заплата.
Преди началото на учебната година проверка на "Дневник" показа, че престижът на професията се връща и все повече млади хора искат да преподават. Основният мотив е доброто заплащане, особено в по-малките градове.


Вълчев уточни, че учителската заплата включва освен основната и задължителната добавка за прослужено време, която средно за системата е 20-21%, а за младите учители е 2%. Добавката надвишава 30% от възнаграждението за педагозите с по-голям стаж. Към тази заплата се прибавят и допълнителните три, които се изплащат традиционно в образованието, заяви Вълчев с обяснението, че все пак не навсякъде имат пари за такова стимулиране.


В най-неизгодна ситуация са младите учители - те започват със заплата от около 400 лв. "чисто" и нямат натрупан стаж за добавки. В професията обаче преобладават по-възрастните преподаватели и това вдига общото възнаграждение. Другата причина за ръста е, че в големите градове училищата имат повече ученици и са с по-голяма пълняемост на паралелките и затова разходите им за един ученик са по-ниски, обясни главният секретар.


Увеличението на заплатите е резултат от въвеждането на делегираните бюджети през 2008 г. Всяко училище получава пари за брой ученици и има известна свобода как да ги управлява. Въвеждането на делегираните бюджети е било подпомогнато с над 7.8 млн. лв. от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", отчете Вълчев.


Парите са били похарчени за обучението на 2890 директори на училища и детски градини и 1487 счетоводители. Създадена е била електронна страница, както и специализиран софтуер.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2873 Весело

  "...Според него...все пак не навсякъде..."
  Говори, говори, говори...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Любимец 13
  Любимец 13
  Рейтинг: 808 Весело

  Сега очакваме наплив от продавачки в магазини, желаещи да станат учители.

 3. 3 Профил на станимир стойчев
  станимир стойчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да бе, да ! Как пък да не е !

 4. 4 Профил на Любимец 13
  Любимец 13
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Иначе, сериозно погледнато, това е добре.
  Делегираните бюджети е една модерна форма на финансиране, която при в сферата на образованието има бъдеще.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  А защо МОН не каже колко са пенсионираните учители, които работят в момента в системата и колко са младите такива.

 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#4] от "Любимец 13":Не се заблуждавай, делегираните бюджети ще разрушат окончателно българското образование. Формулата повече ученици ,по- малко учители ,по- големи заплати е унищожителна !
  Тези пари, ако се вземат някъде, са само и единствено за сметка на качеството..................... абе нямам време да ти обяснявам.

 7. 7 Профил на chopar
  chopar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересно защо, работейки в елитна гимназия с огромна пълняемост на паралелките в 4-тия по големина град, в договора ми пише 525 лв. заплата. Колко лесно се заблуждава населението със средните заплати по сектори.

 8. 8 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Главният секретар на МО - Красимир Вълчев нещо много, ама страшно мноооооооооооооооооооооооооооооооооооооооого се е поувлякъл. То бива, бива, ама пък такава опашата лъжа, е-е-е-е, това вече е нетърпимо и ще се опитам да го опровергая. Първо - с р е д н а б р у т н а з а п л а т а от 1 000 /хиляда!/ лева да ми посочи, като се изхвърля толкова, в колко училища и колко учители я получават, ама с точност до БРОЙКА! Иначе за лъжа в съда се влиза, тъй да знае! Ако пък някои колеги с ЧАСТНИ уроци си докарват ОЩЕ по хиляда лева, в това няма нищо укорително, като янките да превърнат свободното си време в пари, е право и достойно! При СРЕДНА БРУТНА ЗАПЛАТА В БРАНША 710 лева, което също не е много сигурно, колко остават т. нар. ЧИСТИ ПАРИ, които учителите харчат за да живеят като бели хора??? Дали са тези чисти м е ж д у 400 и 600 лева? Също бих искал господин Главният секретар на Министерство на образованието да посочи конкретна и точна цифра в колко училища и на колко учители са изплатени 13-та и 14-та заплата!!! Щото иначе спокойно мога да го обвиня в манипулиране на общественото съзнание. А дали има някаква нова " В Ъ Л Н А " от млади учители, "особено в малките населени места", ще повярвам ако г-н Красимир Вълчев отнтово излезе с точни цифри за новопостъпили млади специалисти. Щото имам наблюдения по този проблем и смело твърдя, че млади к а м и к а д з е т а в образованието няма, това е нагъл блъф. Сега нещо от конкретиката в личен план. Съпругата ми е учителка / вече 5 години пенсионерка!/ е все още учителка по немски език на половин норматив и получава чисти пари въпреки нейните вече 40 /четиридесет/ години педагогически стаж - цифром и словом 215 /двеста и петнадесет/ лева. За 10 /десет/ часа седмично. Така че господин Главният секретар на Министерството на образованието нека се приземи, да не хвърчи в облаците и да бъде по-честен!

 9. 9 Профил на chopar
  chopar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пропуснах да кажа - 17 години стаж.

 10. 10 Профил на ilmiven
  ilmiven
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господа,какво ревете за учителските заплати?Какъв е продукта от тяхната работа-60-70 процента неграмотни деца,30%наркомани,ежедневни побоища в училищата,тотална незаинтерисованост към учебния процес и т.н.

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Сестра ми е учителка. Работи на по малък норматив часове и съответно по малка заплата, така са и половината учители от колектива - поради по малкия брой паралелки през тази учебна година. Млади учители няма, затова пък има работещи пенсионери. За младите никой не се интересува? С делегираните бюджети дадоха огромни права на директорите. Пожизнени несменяеми феодали, разполагащи с училищата като с бащиния??? Найдобре платеното лице в колектива след директора е счетоводителя - ха сетете се защо? Чаканите от 2004 г. промени с новия закон се бавят за догодина заради идващите избори на есен?

 12. 12 Профил на elady
  elady
  Рейтинг: Неутрално

  Еееее, от къде ги извадиха тия цифри. Лъжат на едро.

 13. 13 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 941 Весело

  Де да беше вярно.Пожелавам на учителите тези заплати,ама с пожеланията ще си остана.
  Красимире Вълчев,я си погледни носа дали не се е удължил.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 14. 14 Профил на s_pantchev
  s_pantchev
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Интересно за кои училища става въпрос-основните, средните или висшите ?

 15. 15 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 754 Неутрално

  След 9.Септември един от малкото останали живи частни хлебари един ден отворил хлебарницата и започнал да раздава баничките без пари. Настанала страшна тарапана. Гражданите от селски произход се биели кой да вземе повече. Естествено любимата народна милиция го арестувала за организиране на масови безредици. След няколко шамара в мазето, най сетне го попитали защо е организирал цялата конспирация и на чие разузнаване е слуга. А човека казал: Исках да видя как ще е при комунизма, когато всичко стане безплатно


  Ха ха ха - та така с делегираните бюджети и повече деца за по-малко учители....

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  С тези подчертавания на определени мнения " Дневник" за мен става все по-прозрачен и не за по-добро. Съвсем друго мнение имах за тях преди да започна да чета форумите. Трябва да сваля нещо за отношенията на економедия с правителството, иначе не мога да си обясня тази груба антиправителствена политика.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 414 Весело

  Всъщност, ако сметнат заплатите си като надник на час, учителите може да излязат едни от най-добре платените държавни служители.
  Няма как при средно месечно натоварване под 100 часа да искаш да получаваш над 1000лв.
  В частния сектор се работи по 160+ часа за същите пари месечно. И няма 13-а и 14-а заплати
  Така че на който не му харесва, да се разтърси и да се пробва на друго място.
  Ама всеки иска сигурна работа, 3 месеца отпуса през лятото, болнични на корем и висока заплата...
  Е няма как да стане.

 18. 18 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#17] от "Убитака":

  А не е ли време се увеличи двойно норматива за учебна работа на даскалите, с което ПОЧТИ ще се изравни работното им време с това на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ работници и служители в страната ? Излишните бройки да бъдат съкратени . Това ще доведе до поне 30 000 СПЕСТЕНИ ЗАПЛАТИ , които до сега се плащат излишно …

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 19. 19 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 414 Любопитно

  В педагогическите специалности в университетите се влиза с най-нисък бал.
  Т.е. там се класират тези, които никъде другаде не са приети. Колко от учителите в момента са били приети да учат право, медицина или информационни технологии, но не са се записали там?!
  Съжалявам, но от випуска ми педагози станаха само "аутсайдерите", след като не ги приеха в желаните им специалности.
  Всъщност и аз смятам, че заплатите им трябва да се вдигнат, точно за да се обърне гоната тенденция, все пак не искам детето ми да се учи при глупавата ми съученичка.

  Но докато у нас се падат 3 пъти повече учители на дете отколкото в европа, това явно няма как да стане.

  И защо тези хора претендират, че са елита на обществото и трябва да получават "елитни" заплати?

 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Абе спокойно, това сигурно са заплатите на директорите. Навсякъде е така дават на началниците огромни заплати, те си мълчат, а всичко останало да умира от глад!

 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Весело

  Страшно сте прави, много са ни, и учителите, и докторите са ни ... много, тя и армията ни ... една голяма. Ама като умре някой, или като детето знае да чете, или пък някой реши да ни нападне на шега!!!

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#17] от "Убитака":

  Не виждам да има наплив за даскали ако е така, както си го написал?

 23. 23 Профил на emsainada
  emsainada
  Рейтинг: 541 Гневно

  ВЯРНОТО Е , че педагози станаха само "аутсайдерите", след като не ги приеха в желаните от тях специалности

  "Тройкаджиите" на обществото- ДАСКАЛИТЕ, никога не са заслужавали сериозно уважение !
  Но с поведението си в последно време - изцяло го загубиха !
  И сред тези, които все още са го носили в душите си ...

  Загубиха го с малоумните си претенции, с кретенизма си , с простотията си , която " лъсна" като тиган на месечина, с ПАТОЛОГИЧНАТА си самооценка , с поведението си на инфантилни, разглезени деца, които ти се тръшкат и пищят истерично “Искааам!”

  Вижте ИЗЯВЛЕНИЯТА на ДАСКАЛИТЕ във форумите , погледнете и снимките им по вестниците, особено по време на стачката им - типичното "лице " на българския ДАСКАЛ !

  Простотия, неграмотност , арогантност , самовлюбеност , егоизъм , селяндурщина и наглост ВОНИ от изявленията и поведението им !...

  Такива малоумници ли искате да обучават вашите деца ?
  Такива гамени ли искате да бъдат пример за децата ви ?
  Такива пропаднали типове ли искате да ядат парите ви ?
  Такива първични и първосигнални същества ли искате да бъдат в досег с децата ви ?

  Умствените им способности са на нивото на кандидатстудентските им изпити , с които са се записали в някой ПУЦ да се образоват , а то е „ среден 2,80 „ !...

  Не двойно , а и тройно или петорно да им повишат заплатите НИЩО В ОБРАЗОВАНИЕТО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ !!!!

  НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ НИЩО В ОБРАЗОВАНИЕТО защото КАПАЦИТЕТА НА "ТРОЙКАДЖИИТЕ" е толкова !...

  ДАСКАЛИТЕ са напълно ИЗЧЕРПАНИ по отношение на възможност да дадат нещо за учениците си, защото НЯМАТ КАКВО да им дадат – те са си просто тъпи и... БЕЗКРАЙНО НАГЛИ !...

  И ТОВА , КОЕТО ПОЛУЧАВАТ ТЕ НЕ ИЗРАБОТВАТ РЕАЛНО И ИКОНОМИЧЕСКИ ОБОСНОВАНО те НЕ ЗАСЛУЖАВАТ и това , което и В МОМЕНТА ПОЛУЧАВАТ !

  "НЕ" на арогантността и наглостта на ДАСКАЛИТЕ !

  ДАСКАЛИТЕ не са БЪЛГАРИЯ , БЪЛГАРИЯ не е на ДАСКАЛИТЕ !

  Не може да има по-голяма трагедия за България от управлението на ГЕРБ !
 24. 24 Профил на emsainada
  emsainada
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#22] от "dobrich":

  Средно 23 души кандидатстват за едно учителско място

  http://www.btv.bg/news/bulgaria/obrazovanie/story/1390038109-Sredno_20_dushi_kandidatstvat_za_edno_uchitelsko_myasto.html

  Не може да има по-голяма трагедия за България от управлението на ГЕРБ !
 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#24] от "emsainada":

  "Бум на търсенето на учителски работни места заради кризата"...Така започва текста на линка, който си дал....Всичко е заради кризата, когато отмине много даскалици пак ще станат продавачки, секретарки, екскурзоводки!....

 26. 26 Профил на athanatosify
  athanatosify
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#23] от "emsainada":Παιδαγωγός= Παιδί(дете) + Άγω(ръководия), тоест "детеръководещ", А думата "Δάσκαλος"(даскал) произлиза от глагола "Διδάσκω"= преподавам, А думата "Παιδί" която значи "дете" произлиза от глагола "Παιδεύω"(педево) който значи "измъчвам"!!!!!! А поради тази причина че децата са палави и измъчват техните родители, за това гърците ги нарекли така!!!! А понеже става дума и за заплати, за обща култура думата "икономика" произлиза от думата "Οικονομία", Οίκος= къща + νέμω=разпределям.......Тоест разпределяне на разходите в една къща е "икономика".......

 27. 27 Профил на diogen_l
  diogen_l
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#23] от "emsainada":

  ++++++++++++++++++Х10 000
  Точно , ясно и най-важното ВЯРНО ! ...

 28. 28 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#8] от "chichkovuychev":
  Ало-о-о , даскалската пасмина , я по-кротко !!
  Никъде го няма това да работите по три месеца в годината и да получавате по 12 , че и 13 и 14 заплати от по 700 лева !

  Така че , по-кротко !

  Намалете дрогата и алкохола , както и оценката за собствената си значимост и може да започнем да считаме, че име нещо малко в междуушието ви ...

 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Това изобщо не е повод за радост. Средната учителска заплата трябва да е поне 20% над средната за страната. Иначе просто няма да има кадърни учители, а това би имало пагубен ефект върху бъдещето на страната.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 30. 30 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Една моя позната с 10 години трудов стаж и пълен норматив часове пък взема 430 нето. Делегираните бюджети позволяват на директорите да дават високи заплати на своите фаворити/ки, а за останалите каквото остане

  malart.blog.bg
 31. 31 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#23] от "emsainada":

  И от мене + Х 10 000

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 32. 32 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#23] от "emsainada":

  Драга госпожо, разбирам гнева Ви. Затова ще си позволя да Ви дам един съвет: След като не искате „неграмотни, прости, самовлюбени и алчни ДАСКАЛИ“ да обучават детето Ви, пратете го на училище в чужбина. От стила, който си позволявате да употребявате в изказването си за българското „ДАСКАЛСТВО“ (за мен Учителство), личи, че принадлежите към т.нар. съвременен български „елит“. Е, щом принадлежите към него няма да имате никакъв проблем да пратите детето си на училище в чужбина - ако не от друго, то поне от желание да се представите за нещо, което в действителност не сте (нарича се снобизъм - характерна черта на днешното българско парвенюшко, пардон, елитарно общество). Само че, ако детето Ви и там постигне същите резултати, каквито постига в България, тогава СЕ СЪРДЕТЕ ЕДИНСТВЕНО НА СЕБЕ СИ. В чужбина „ДАСКАЛИТЕ“ не са „неграмотни, прости, самовлюбени и алчни“ и си гледат съвестно работата. Мисля че интелигентността ще Ви стигне поне, за да си отговорите сама на въпроса: Защо? Тогава не би имало с какво да оправдаете ОГРОМНИЯ ДЕФИЦИТ във възпитанието на любимото си отроче, което започва и завършва в къщи, сред семейството. А да обвинявате българското Учителство за състоянието на съвременното българско образование е все едно да обвинявате жертвата за това, че е жертва. Аз това наричам ЦИНИЗЪМ. Сърдечен поздрав от чужбина!

 33. 33 Профил на chopar
  chopar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Относно ревящите орки по-горе срещу учителите ще си позволя кротко да постна една статистика, макар и отпреди 3 години. Корекциите са спрямо сега са незначителни.
  Мутрагеньо - 11.10.2007 г. 04:49:31

  Франция един учител = 10 ученика
  Чехия един учител = 10 ученика
  Испания един учител = 8 ученика
  Белгия един учител = 10 ученика
  Гърция учител = 9 ученика
  Португалия учител = 8 ученика
  В България на един учител се падат средно 11.5 ученици

  Нещо друго:

  Люксембург:

  - БВП на глава - $66,821.00
  - учителски заплати - $7400
  - съотношение учителски заплати/БВП на глава - 0,11

  Унгария:

  - БВП на глава - $16,627.00
  - учителски заплати - $1300
  - съотношение учителски заплати/БВП на глава - 0,08

  България:

  - БВП на глава - $9,205.00
  - учителски заплати - $300
  - съотношение учителски заплати/БВП на глава - 0,03

  Така, сега е добре ... да видим колко би трябвало да получават учителите в БЪЛГАРИЯ, ако се приложи люксембургската пропорция "учителски заплати/БВП на глава":

  0,11:0,03= 3,7 пъти повече от сега би трябвало да взимат българските учители ... или $1110(1500 лева)

  ... ако се приложи унгарската пропорция на "учителски заплати/БВП на глава":

  0,08:0,03=2,7 пъти повече от сега би трябвало да взимат българските учители ... или $810(1150 лева).


  Най-висока заплата в ЕС получават в Люксембург. Тя е в долари 88 800 годишно. БВП на глава е 66821$ или учителя получава 1.33 пъти БВП на глава.

  Страна от бившите соц. такива като Унгария пък е с доход на учител (годишен) 15 600$ и БВП на глава 16627 или дохода на учителя е 0.94 БВП на глава- останалите страни в ЕС са общо взето в такива граници- дохода на учителя е 0.94-1.33 от БВП на глава

  БВП на глава за България е 9205$, а дохода (брутен) на учител (дори е завишена леко цифрата) е 3600$ годишно или .... 0.39 пъти БВП което е три пъти по-малко от съответната пропорция за ЕС че и за третия свят даже.
  Или ако е в сила пропорция като унгарската брутната заплата на БГ учител трябва да е около 1000 лева на месец или учителите са се объркали с исканията си- трябва да искат не удвояване на заплатите си а увеличение между 2.5 и 3 пъти (150-200%).

  Подобни драстични отклонения от пропорциите за ЕС показват че или у нас почти всичко се краде или че ни управляват тотални олигофрени- вероятно и двете са в сила.


  И за тези дето реват че малко работили учителите- ето каква е седмичната заетост в ЕС- най-малка в Унгария около 15 учебни часа, най-голяма във Финландия - около 20. У нас е 18, т.е. си е съвсем нормална. Е да има страни дето е 30 но те странно защо са я в Африка я в Латинска Америка и са сред най-пропадналите икономически.

  Значи учителите имат съвсем нормална седмична натовареност.

  Друг мотив - броя ученици на един учител-
  в малките класове в Европа тя варира между 10 и 19 а у нас е 16- т.е. какви съкращения бе- че тази цифра си е съвсем европейска!!!. С 25% съкращения ще стане африканска.
  В гимназиалните класове- същото положение при сравнението.

  Какво излиза- нормална седмична заетост за ЕС, брой ученици на един учител НАД средното. Отделяни средства за заплати три пъти ПОД съответният дял от БВП на глава от населението за страните от ЕС.

 34. 34 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#33] от "chopar":

  В Швейцaрия един учител от НАЧАЛНО училище осигурява на 4-ЧЛЕННО семейство средния за страната жизнен стандарт само със своята заплата (т.е. без да е необходимо брачният му партньор да работи). Учителите не се натоварват в извънучебно време с допълнителни адмнинистративни задачи, като водене на безсмислена отчетна документация, учителски срещи, учителски съвети и пр. Имат статут на държавни служители, което означава, че могат да бъдат уволнени само, ако извършат престъпление или са с доказани психически отклонения. Професията се ползва с изключително обществено уважение. Така е, когато в едно общество всичко си е на мястото и всеки работи това, за което е учил и за което е призван.
  В България учителството е една от жертвите на провежданата вече повече от 60 години СЪЗНАТЕЛНА политика за унищожаване и обезличаване на българскта интелигенция. Резултатите са налице. Само че на т.нар. "елит" не му стига пипето да осъзнае, че сам реже клона, на който седи.

 35. 35 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#32] от "chbg":

  До коментар [#34] от "chbg":

  Ама ти за интелигенция ли се имаш ?
  А и за нашите отрочета се загрижила горката !...

  Типичен пример си за даскалската патологична самооценка !

  Изпий си хапчетата , зарежи частните уроци , излез на разходка и скъсай с алкохола и дрогата - така и мозъчното ти съдържимо с тегло колкото витамин "С" може и да проработи ...

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 36. 36 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#33] от "chopar":

  Излишно се хАбиш,най-точо си го казал:орки.Платени клакьори,готови да викнат срещу всекиго,чел нещо по-дебело от "Винету",убедени,че всички по-учени от тях са им длъжни.Приоритетите на управлението-точно си го напипал в постинга си.Други са.Не децата,не бъдещето.Далновидността на управляващите стига само до следващите избори.

 37. 37 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Разстроено

  Целта е почти постигната лекари,учители ,дребния и среден бизнес са притиснати до стената .Народа е разделен на групи по различни признаци и групите са насъскани една срещу друга.
  Младите и кадърните масово се изнасят ,който по технически причини не може да си бие камшика е дотолкова разочарован
  ,че е изпаднал в апатия.
  "елита" е спокоен няма кой да наруши рахатлъка му.

 38. 38 Профил на Виолина
  Виолина
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ха-ха! Къде ги дават тези заплати! в големите училища и с първи калс квалификация са 700 лв. Толкова вземат и счетоводителките. Хилядарки вземат само директорите!

 39. 39 Профил на lori82
  lori82
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "Любимец 13", какво против "продавачките" имаш??? Аз съм начален учител по образование и тъй като милата ни родина не ми предоставя шанс за реализация, тъй като всеки иска стаж и по тази причина няма как да го направя, досега работих по магазините, за да оцелявам. Това прави ли ме втора класа човек или негоден за работа учител???!!! Не те знам какъв си и с какво образование, но ще ти кажа, че и тоалетни да си чистил, това не те определя какъв човек си и какви способности имаш!!!!!!!!! По-скоро да пази Бог от "хора", като теб, слагащи етикети!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK