Румен Миланов - на всяка служба началник

Румен Миланов

© Дневник

Румен МилановРумен Миланов е ръководил почти всички ключови служби и то при всички власти. Определян е като поливалентен играч и човек, който умее да тушира конфликтите, без да крие личното си мнение. Той стана шеф на КАТ през 1993 г. след 18 години в системата на Народната милиция. Бил e и зам.-шеф на полицията и директор на жандармерията, на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) и на Националната служба за охрана (НСО).


От НСО се пенсионира през 2007 г. с орден от президента, след което оглави Асоциацията на полицейските началници, а в края на миналата година създаде Национално движение за гражданска сигурност с идеи за доброволчески отряди в помощ на МВР. Миланов отговаряше и за сигурността в строителната компания "Геотехмин" на обявения от класация за най-богат българин Цоло Вутов.


От научните му публикации става ясно, че поливалентният катаджия най-много е писал за "криволичещите пътища". Той не може да се похвали с постижения на нито един от високите постове, които е заемал през последните 20 години, но може - с прав и широк като магистрала професионален път.
Миланов е шеф на НСБОП по време на правителствата на Костов и Сакскобургготски (от 2000 г., когато заменя Кирил Радев от екипа на Богомил Бонев, до 2004 г.), антимафотите нямат големи разкрития, а под носа им стават знакови убийства като взривяването на боса на бившата СИК Стоил Славов, а групировките си разчистваха сметките публично (боят в "Ескейп"). Любимата му фраза е, че ако всичко е наред в организираната престъпност, тя е безшумна, а щом има престрелки, значи е притеснена.


Това не значи, че Миланов няма теория и дори формула за борбата с организираната престъпност. Ето какво споделя в интервю през 2004 г.: "Разследването на организираната престъпна дейност трябва да стане чрез перифразирането на формулата на Карл Маркс за принадената стойност.


При него тя изглежда така: пари - стока - пари прим. В нашия случай формулата е следната: престъпление - пари - престъпление прим - пари прим." Като всеки полицейски началник и той е коментирал съда и решенията му, но също с теоретичен уклон. "Вътрешното убеждение е като солта на манджата. Можеш сто години да ядеш без сол, но само на сол не можеш да изкараш и два дни."


Миланов напусна НСБОП по времето на министър Георги Петканов (НДСВ) и това стана повод за поредния конфликт по кадрови въпроси между него и главния му секретар Бойко Борисов. Оттогава Миланов е близък със сегашния премиер и не беше изненадващо, че през 2009 г. Борисов му даде поста секретар на Съвета за сигурност, а след това му възложи писането на стратегията за борба с корупцията и организираната престъпност (БОРКОР). Миланов е и сред авторите на новата стратегия за национална сигурност.


Като личен съветник на премиера той отправи доста критики към вътрешния министър Цветан Цветанов, под чието методическо ръководство предстои да работи. "Полицаят е призван да прави услуги на населението, да помага, а не да наказва и заклеймява: този е нагъл, оня – лихвар. Не ни трябва полиция, която да се крие зад маски", беше коментарът на Миланов за акциите, с които Цветанов се гордее.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK