Преди 10 години: "Балкан" катастрофира тежко

Гледка от летище "София" от втората половина на февруари 2001г.

© Надежда Чипева

Гледка от летище "София" от втората половина на февруари 2001г.В новата рубрика "Преди 10 години" през следващите седмици ще четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.


Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали отпреди едно десетилетие. 

Изборът днес е от първата страница на шестия брой на "Дневник" (17 февруари: 

На българския национален превозвач, собственост 75% на израелския "Зееви холдинг", съвсем му тръгна на зле. Висшият мениджмънт напусна България, (защо не и компанията), МВнР спря продажбите на имоти на превозвача в чужбина, никой не иска да поема полетите на "Балкан", Международната въздухоплавателна асоциация IATA е на път да обяви, че билети на "Балкан" не трябва да се приемат. Хаосът в авиокомпанията е пълен, заяви вътрешен човек от "Балкан". Според очевидци паралелно с отпътуването на ръководството за Израел от "Балкан" е изчезнала ключова документация. От няколко дни вървят и слухове за разпродажба на активи."Сега очакваме какво ще реши държавата и дали компанията ще премине към несъстоятелност," коментира служител на авиокомпанията. Министерството на външните работи вчера спря продажбата на имоти на авиокомпанията в чужбина. "Посолствата на България в страните, където "Балкан" притежава сгради и офиси, имат разпореждане да не съдействат при опити за продажба на активите", съобщи за "Дневник" главният секретар на МВнР Стоян Тодоров. Той призна, че до него са достигнали слухове за намерения на авиокомпанията да продаде някои от имотите си, по-специално офиса в Мадрид. "Преди да предприеме каквото и да било в тази насока, "Балкан" би трябвало да ни уведоми", заяви Тодоров. Държавата държи 25% от авиокомпанията. В момента в "Балкан" работят около 2000 души.


Никой не иска да поеме полетите на "Балкан". Отказали са "Бритиш еъруейз", "Олимпик", "Луфтханза", "Тарум", "Суисъер", "Сабена" заради съмнения, че няма да им се плати. "Компаниите бързат да прекратят отношенията с "Балкан", тъй като ситуацията е кризисна.


"Балкан" ще остави минимум 5300 пътници без транспорт до понеделник, но няма пари да им плати билетите. Авиокомпанията съобщи, че няма да лети до понеделник вечерта. Загубите от спирането са 500 хиляди долара.


В авиокомпания от четвъртък са забелязани и предишните й шефове - Филип Мустаков и Барух Чакъров, които преди около половин година напуснаха "Балкан" и създадоха компанията за чартърни полети "Бългериън еър чарт". Служители свързват появата им както с надеждата за повече поръчки за чартърни полети покрай фалита на "Балкан", така и с проучване на възможностите за нов инвеститор.


"Хиляда седемдесет и седем пътника, от които 503 заминаващи от София, няма да излетят с авиокомпания "Балкан" днес (бел. ред. - петък). Никой не иска да поеме нашите клиенти", заяви Виктор Меламед, директор на "Връзки с обществеността". "Офисите ни по места се опитват да се справят с най-належащите случаи. Вчера бяха отменени полетите до Франкфурт, Рим, Амстердам, Виена, Лондон, Париж, Брюксел, Атина и Одеса.


"Бритиш еъруейз" заяви, че няма да обслужи клиентите на българския национален превозвач, считано от 16 февруари. Такава помощ бе отказана и от "Сабена", която всъщност пое само 17 пътници през първия ден от кризата. "Всяка авиокомпания, която извозва пътниците на "Балкан", поема риска да не получи дължимите й средства", коментира ситуацията Силвия Тодорова, директор "Продажби" в "Сабена".


"Единайсет пътника от Франкфурт ще летят с "Луфтханза", заяви шефът на офиса на "Балкан" във Франкфурт Петър Петров. Това обаче противоречи на информацията, дадена от самия "Балкан", за отказа на германския превозвач. Полетът от Лондон ще се осъществи с "Малев" и чешките аеролинии утре.


"Не ми е известно "Бритиш еъруейз" да са отказали да приемат наши билети, още повече че тази сутрин с тях излетяха групата от Триполи плюс още девет човека", каза Георги Ангарски от лондонския клон на "Балкан". Това обаче ще важи само за билетите, купени до 16 февруари.


Ситуацията във Виена не е по-добра. Двадесет и шестте пътника, които е трябвало да пътуват в петък, няма да могат да отлетят днес с австрийските авиолинии поради липса на свободни места и вероятно ще заминат в неделя с Lauder Air. Следващ полет на "Балкан" от Виена за София във вторник едва ли ще има, съобщиха от австрийския офис.


Десетимата журналисти, които отразяваха делото срещу медиците ни в Либия и пътуващият с тях адвокат Владимир Шейтанов едва вчера следобед се прибраха в София. Групата пътува с полети на "Бритиш еъруейз".


Темата "Балкан" вчера подгря и страстите в парламента. Опозицията внесе две предложение за извънредни заседания на парламента - в събота и във вторник по проблемите на превозвача, но и двете бяха отхвърлени.


"Правителството е готово да компенсира финансово ощетените клиенти на авиокомпания "Балкан," съобщи вицепремиерът Петър Жотев в парламента. Това може да стане само със съгласието на авиокомпанията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK