Депутати от опозицията и "Атака" недоволни от Плевнелиев и експертите му

Депутати от комисиите по регионално развитие и срещу корупцията изразиха недоволството си от пренебрежителното отношение на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и екипа му вчера. Поводът беше, че строителният министър, който според последните социологически проучвания е с най-висок рейтинг, не се явява лично и не дава отговори на въпросите по законопроекти подготвени от експертите му.


Днес министър Плевнелиев се яви лично в комисията по регионална политика, където се обсъждаха промените в Закона за пътищата. Преди седмица разглеждането му беше отложено, след като експертите на Плевнелиев не успяха да отговорят на всички въпроси на депутатите.


"Обидно е отношението на министерството на регионалното развитие към комисията. Демонстрирате неуважение към депутатите. Такава некоректност вреди на цялостната атмосфера", каза Румен Петков от БСП.  "Категорично сме несъгласни с редица текстове в законопроекта. Не за първи път вашите служители се отнасят с пренебрежение към нас. Не искам да кажа, че ви бламират, но трябва да вземете мерки", каза Кирил Гумнеров от "Атака". Той искаше справка какви санкции са би наложени за фалшиви или лиспсващи винетки и какъв ще е икономическия ефект от тройното им вдигане, но такава отново не му беше представена. Гумнеров нарече "безумие" аргумента да се налага глоба за стара винетка на стъклото с мотива, че ограничавала видимостта.
"Даваме всичко от себе си да бъдем на две места едновременно. А миналия път аз бях в чужбина", каза Плевнелиев и поиска конкретни имена и данни за служителите, които не си вършат работа. "Вземете протокола от предишното заседание и ще видите какво поиска нашия председател, днес го няма", отговори му Гумнеров.


Осман Октай от ДПС пък посъветва зам.министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева да не го учи как се пишат закони. 


Нито един от депутати от ГЕРБ в комисията не се изказа.
След тази комисия Плевнелиев трябваше да слезе да дава обяснения в комисията срещу корупцията за незаконното строителство около язовир "Искър". Той обаче изпрати заместника си Георги Прегьов заедно с началника на ДНСК Милка Гечева. Председателят на комисията Валентин Иванов от "Атака" излезе и каза на Прегьов че комисията държи лично на присъствието на Плевнелиев и ще го чака следващия четвъртък.


През това време пред журналисти строителният министър нарече "политиканстване" решението на Комисията за защита от дискриминацията, която обяви, че цената на винетките е дикриминационна. "Това е най-нереформираната комисия, чийто състав е още от времето на тройната коалиция", каза Плевнелиев. Той припомни, че цената на винетката не е променяна от 2007 г., а механизмът за въвеждането й е от 2005 г.


Министерството на регионалното развитие, заедно с това на финансите, на транспорта и на МВР ще обжалва решението на Комисията за защита от дискриминация, каза Плевнелиев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK