Пенсиите на военни и полицаи изяждат по 280 млн. лв. от другите

Бизнесът настоява държавата да осигурява служителите си като фирма

Държавните институции трябва да започнат да осигуряват служителите си както работодателите от частния сектор. За чиновниците трябва да се внасят лични осигурителни вноски всеки месец, както е за останалите заети в икономиката.


Това са част от идеите, които работодателските организации предлагат в общ доклад за преодоляване на деформациите в пенсионната система заради привилегированите режими за пенсиониране на държавните служители, военните и полицаите.


Анализът е разработен от експерти на Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал, Българската търговско-промишлена палата, БСПЧ "Възраждане" и Съюза за стопанска инициатива, в чието ръководство е Алексей Петров. Той ще бъде представен пред Международната организация на труда.
Работодателите, сред които и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), от години настояват държавата да осигурява служителите си, както предприятията от частния сектор, но управляващите не се съобразяват с искането им.


По данни на НОИ към 30 юни 2010 г. са се осигурявали 83 180 полицаи, военнослужещи и кадри от съдебната власт при среден доход 973 лв. (при 570 лв. среден доход за страната). За миналата година за пенсии на тази категория служители са били планирани 496 млн. лв. В същото време за осигуровките им са отделени едва 215 млн. лв.


Това формира дефицит от над 280 млн. лв., който се покрива от вноските на работещите в реалния сектор и субсидията от държавата, се посочва в доклада. Бизнес организациите настояват за преразглеждане на разчетите, по които се определя размерът на осигуровките за военните, полицаите и следователите. Анализът им показва, че постъпленията от вноски за тези служители са над два пъти по-малки от реалните разходи, които се правят за изплащането на пенсиите им.


Според организациите сегашната практика осигуровките за всички държавни институции да се внасят на всеки три месеца с общ трансфер от Министерството на финансите трябва да престане. "Вноските трябва да са за сметка на бюджетите на съответните ведомства. Това ще позволи при закъснение държавните институции да се санкционират по същия ред, както всички останалите работодатели. Освен това ще се осветят реалните бюджетни разходи", се посочва в анализа.Искания на бизнеса


Институциите да внасят осигуровки за служителите си всеки месец. Средствата за тях да се предвидени в бюджетите им, а не да се превеждат веднъж на три месеца от държавния бюджет.
Осигуровките за държавни служители, полицаи и военни да се повишат, за да отговарят на разходите за пенсиите им.
Плащането на осигуровките между работодател и служител да е поравно, а не както е в момента 60:40.
Дискусията за увеличаване на пенсионната възраст да продължи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK