Съдът образува дело срещу схема по европрограмата за бизнеса

Съдът образува дело срещу схема по европрограмата за бизнеса

© Цветелина Ангелова, КапиталВърховният административен съд е образувал дело по една от жалбите на фирми срещу схемата за технологична модернизация на малки и средни предприятия по оперативната програма "Конкурентоспособност", показва справка в сайта на съда.


Това е основната програма, по която частният сектор може да кандидатства с проекти. Схемата за технологична модернизация обаче беше атакувана от няколко фирми заради ограничаването на секторите, които могат да подават проекти. Могат да кандидатстват само високотехнологични компании от ИТ сектора, производството на лекарства и химични продукти, автомобили, издателска и радио-телевизионна дейност.


Върховният административен съд днес е решил да образува дело по жалбата на фирмата за производство на обувки "Ингилиз-2009". Секторът за производство на обувки е сред недопустимите по процедурата. Жалби срещу ограничението подадоха и фирми за производство на облекла и мебели.
От министерството на икономиката, което управлява програма "Конкурентоспособност", вече няколко пъти обясниха, че ограничаването на секторите цели подпомагането на приоритетни иновативни производства, които имат висока добавена стойност. От там казаха още, че фокусирането на схемите към определени сфери на икономиката е и една от основните препоръки на Европейската комисия към програмата. Добавиха, че при следващи процедури изключените сега сектори може и да са в списъка на потенциалните получатели на средства.


Ръководителят на дирекцията "Европейски фондове за конкурентоспособност" Грета Добрева допусна, че атаките от фирмите целят спирането на парите за иновативните сектори. Тя допусна, че схемата може да бъде замразена до окончателното произнасяне на съда и добави, че подобни действия се отразяват негативно на имиджа на страната в Брюксел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK