Съдът окончателно оневини бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев

Асен Друмев

© Георги Кожухаров

Асен ДрумевБившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев е невинен по обвинението срещу него за престъпление по служба, реши Върховният касационен съд (ВКС). Това стана в деня, в който Европейската комисия обяви доклада си за България. Делото е едно от наблюдаваните от Брюксел.


Друмев беше изправен пред съда, защото според прокуратурата в нарушение на служенбите си задължения е сключил договори за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по програма САПАРД с 15 фирми. Една от тях е "Еврофриго", свързана с осъдения за източване на 7.5 млн. лв. от САПАРД Марио Николов.


Миналата година Софийският градски съд призна Друмев за виновен за престъпление по служба. В решението си той призна, че бившият шеф на "Земеделие" е ощетил бюджета на ЕС с над 4.1 млн. лв. и този на България с близо 1.4 млн. лв. Присъдата беше 4 години затвор.


След това Софийският апелативен съд оправда Друмев. Според ВКС също няма как Друмев да бъде наказан, защото при даването на субсидиите той е нарушил правила, които нямат нормативен характер и дори не са обнародвани. Затова според магистратите няма как да му се търси наказателна отговорност за нарушаване на служебните задължения. Според съда, когато се приемат мерки за изпълнение и прилагане на актове на ЕС, каквото е Многогодишното финансово споразумение между ЕК и България, правилник по което се твърди, че е нарушил Друмев, има изискване за претворяването им в нормативен акт. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK