Димитрана Александрова е новият главен редактор на "Труд", Данка Василева - на "24 часа"

Димитрана Александрова

© Николай Дойчинов

Димитрана АлександроваДимитрана Александрова ще оглави вестник "Труд", съобщава изданието в електронния си сайт. Неин заместник ще е досегашният изпълняващ същата длъжност Никола Кицевски.


Данка Василева е новият главен редактор на вестник "24 часа", а неин заместник ще бъде Борислав Зюмбюлев, който досега беше изпълняващ длъжността.


Димитрана Александрова е била репортер в "24 часа". След това е била последователно главен редактор на в. "Сега", отговорен редактор в "Капитал" и главен редактор на излизалия няколко месеца "Градски вестник". Последното й работно място беше сп. "Мениджър", където главен редактор е нейният съпруг Максим Майер.
Данка Василева е бивш главен редактор на "Експрес", чиито собственик беше Любомир Павлов. Преди това тя е била първи зам.-главен редактор на "Сега".


Новите главни редактори на двата всекидневника бяха избрани с конкурс, обявен след смяната на собствеността през декември 2010 г.. Едно от изискванията беше кандидатите да декларират, че не са били сътрудници на Държавна сигурност. Изборът е осъществен сред над 30 кандидати, представили концепции за развитие на двата всекидневника.


Все още не е обявено кой ще оглави седмичниците "Седмичен Труд" и "168 часа".


Немската медийна компания ВАЦ напуска българския пазар 13 години след като влезе на него с покупката последователно на вестниците "24 часа" и "Труд" и други издания. В средата на декември германската компания ВАЦ прехвърли собствеността си във "Вестникарска група България" - издателя на двата всекидневника, на австрийската компания "БГ приватинвест" и българските й партньори - мажоритарния собственик на "Софарма" Огнян Донев и бизнесмена и бивш банкер Любомир Павлов. Собственици на "БГ приватинвест" са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK