Станишев призова БСП да се готви за протести

Сергей Станишев

© Анелия Николова

Сергей СтанишевБСП трябва да се готви и за политически протест срещу правителството. Това заяви, цитиран от БТА, лидерът на БСП Сергей Станишев пред членовете на Националния съвет на партията, които заседаваха днес в София.

Станишев отбеляза, че през следващите седмици левицата трябва да организира срещи със симпатизанти и да подкрепя и участва в протести, които назряват, като тези на  тютюнопроизводителите.


В началото на седмицата социалистите дадоха на правителството срок до края на февруари, за да вземе видими мерки срещу обедняването на хората. В противен случай  от "Позитано" 20 заплашиха да инициират социални протести. Основните искания на левицата са за увеличаване на минималната работна заплата, на детските надбавки и пенсията за осигурителен стаж и възраст.


Пред пленума на партията днес Станишев повтори, че през последните месеци има отстъпление от основни принципи на ЕС за защита на правата и свободите на гражданите и от социалния характер на ЕС. Той обвини кабинета, че "игнорира системно въпроса с повишаването на цените на хранителните стоки и услуги и реалното обедняване на гражданите". "Има ли политика или само поредица от скандали?", попита той.
Лидерът на БСП обвини държавните институции и за това, че не са активен фактор в обсъждането на
европейски политики и вземането на решение в ЕС. Вместо това по думите му "България е консуматор на политики, формирани от други страни, и това крие опасност те да не са в интерес на България". Като пример той посочи "пасивната позиция на България по следващата финансова рамка на ЕС".Националният съвет на БСП одобри управленския проект на левицата "Европейското развитие на България". Той предвижда да се засили ролята на Народното събрание при формирането на българската позиция в институциите на ЕС и към парламента да се създаде център с широко обществено представителство за разработване на препоръки по европейски политики.


В проекта е заложено включването на страната в Eвропейския механизъм за регулиране на валутните курсове (ERM II) и в еврозоната до 2015 г. при изпълнение на конвергентните критерии. Предвижда се и премахване на бариерите пред присъединяването ни към шенгенското пространство.


БСП предлага да се създаде специална институция или структура, уреждаща цялостното управление на структурните инструменти на ЕС, както и да се приеме закон за структурните и Кохезионния фонд, който да замени постоянните "кърпежи" в нормативната уредба с постановления на Министерския съвет.


Според социалистите реални са опасенията в края на първия бюджетен период усвояемостта на еврофондовете да остане около 25 процента от 11.4 млрд. евро, които са на разположение на страната ни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK