Изселници искат оставката на Доган

Изселници искат оставката на Доган

© Юлия ЛазароваВ декларация представители на българските изселници в Турция - членове на Централния съвет на ДПС, искат оставката на лидера на движението Ахмед Доган и на хората в ръководството с агентурно минало. Това каза за "Дарик радио" представителят на партията в Турция Енвер Хатипоглу.На въпрос дали очаква и той да бъде изключен от партията, след като е защитил Касим Дал, той отговори: "Ако ме изключат, тяхното решение ще покаже, че сме на правилен път. Но как ще ме изключват, когато зад мен има 87 000 гласа?"

Хатипоглу беше един от четиримата членове на разширеното ръководство на движението, които в петък се противопоставиха на решението на разширеното ръководство за изключване на дългогодишния втори човек в ДПС Касим Дал от движението. "Против" решението тогава гласуваха трима представители на изселническите организации и депутатът Корман Исмаилов.
Още в средата на януари, когато Дал подаде оставка, обвинявайки Ахмед Доган, че е предал каузата ДПС, изселниците в Турция заявиха, че жестът му е "червена светлина" за ДПС и чакат отговора на лидера. В петък Доган взел думата за малко и само казал, че отправенитe срещу него обвинения не отговарят на истината.


Хатиопоглу определи като лъжа твърденията на членове на разширеното ръководство на ДПС, че Дал е предател, а действията му са продиктувани от амбиции за лидерския пост в партията. Той добави, че 90% от изселниците в Турция въобще не познавали Ахмед Доган. "Той нито веднъж не е идвал, не се е срещал с тях, а особено по-младите познават Доган чрез Касим Дал, чрез мен и моите приятели в организацията в Турция. Защото ние обяснявахме на хората защо трябва да подкрепят ДПС - голяма лъжа е, че хората подкрепят партията заради лидера", заяви още Енвер Хатипоглу.


Според Енвер Хатипоглу с гласуването в петък Централният съвет е дал зелена светлина на бившата Държавна сигурност.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Дясната ръка на Доган - Касим Дал, е посредникът мужду ДПС и МИТ

  Връзките на турските специални служби със сегашните лидери на сепаратистката партия съществуват далеч преди нейното създаване през януари 1990 година. След тази дата конспиративното взаимно сътрудничество само разширява периметъра си и става част от дейността на всички структури на ДПС на централно и местно равнище. Вече писахме, че записите от подслушвателните устройства в явочната квартира на агента на бившата Държавна сигурност - Ахмед Доган, доказват, че още през далечната 1984 г. той насочва интересите си към Босфора. Една година по-късно ще стане пряк участник в дейността на нелегалното Турско национално освободително движение в България, написва и програмата му, а месеци по-късно е арестуван и осъден на 10 години затвор. По това време негов сподвижник е сегашната му дясна ръка - Касим Дал, човекът, който години наред е връзката на ДПС с представители на турските специални служби. Срещите с тях по правило се осъществяват на конспиративна основа, засичани в определен период от българското разузнаване - включително и в лъскави хотели в Истанбул и Анкара.
  Особено топли са срещите на Касим Дал с бившия шеф на службите за сигурност в Истанбул Неджет Мензир, който през 2006 година бе член на турската делегация , участвала в националната конференция на ДПС. Той е потомък на изселници от България през 30-те години на миналия век, има "забележителна" биография, която обяснява и

  специалният му интерес към турската пета колона у нас
  Близък приятел на мафиотски босове, международни аферисти (като Джавит Чаалар) и лидери на терористичната неофашистка организация "Сивите вълци", свързан е и с т. нар. "Легиони на смъртта". Те са ударен отряд на Управлението за тайни военни и терористични операции, контролирано от Генералния щаб. В сметката им са десетки убийства на неудобни за властите общественици, политици, журналисти, бизнесмени, правозащитници. Мензир е и автор на идеята за създаването на Стратегически ( разбирайте - шпионски) център за изучаване на Балканите. Преди време името му попадна в скандалните доклади на специална комисия към Меджлиса и на Генералния контролен инспекторат, които разследваха връзките на политическия елит с организираната престъпност. В тези документи Мензир е в компанията на видни наркотрафиканти, като Хюршит Яваш ( лидер на международна престъпна групировка) и Сами Хоштан. И двамата действали, необезпокоявано от бившият шериф на Истанбул. В същата компания са и убитият при гангстерско разчистване на сметки "Крал на хазарта" - Йомер Топал, заместник- валията Нихат Кемал, помощникът на Мензир в Дирекцията по сигурността Осман Чамалъ и др. Името на сегашния съветник на ДПС и посредник между него и турските специални служби се появи и в друго скандално разследване на властите, озаглавено "Мръсни пари, мръсна война". То отразява престъпната дейност на създадените и с участието на Мензир "Тайни паралелни структури", закриляни от разузнавателната централа МИТ.
  Сред съветническия екип на ДПС и посредник с турските специални служби и всякакви съмнителни босове е и друга важна персона, една

  от най-скандалните фигури в политическия живот на югоизточната ни съседка
  през последните 20 години - бившият министър на вътрешните работи Мехмед Агар, също вдъхновител и създател на зловещите "Легиони на смъртта". И той е сред най-скъпите гости на Доган, Касим Дал и антуража им по различни поводи, включително и на националната конференция на Движението. Пътят му към високите етажи на властта е осеян с тайни операции, мафиотски афери и поръчкови убийства. Не случайно още като валия на Ерзурум става кум на един от лидерите в подземния свят - Халюк Кърджъ. През 1996 година генералният председател на Турската работническа партия ( ТРП) Догу Перинчек внесе в Меджлиса обширно разследване, което взриви тамошното общество. То е посветено на "престъпленията, извършени от вицепремиера и външен министър Тансу Чилер и вътрешния министър Мехмед Агар". Ето редове от документа: "Генералният председател на Партията на верния път Тансу Чилер лично е разпоредила създаването на нелегална и престъпна организация. Тя трябва да работи в интерес на политическата й кариера и да обслужва нейните частни и семейни икономически и финансови интереси, с цел осигуряване на незаконни парични печалби. Кадровият състав на тайната структура е комплектован от бивши и настоящи служители на органите, призвани да обезпечават обществения ред, борбата с престъпността и тероризма. Тези служители, за да осигурят прикритие и възможност за успешното провеждане на тайните операции, са влезли в престъпни отношения с елементи от подземния свят, трафиканти на оръжие и наркотици, издирвани убийци от средите на мафията и от крайнодесните структури на "Сивите вълци... Всичко това е санкционирано от Тансу Чилер, а практическото изпълнение на планираните акции е било възложено на бившия шеф на Генералната дирекция по сигурността и министър на вътрешните работи Мехмед Агар. Двамата са упражнявали политически и логистичен чадър и защита, използвайки с престъпна цел своето служебно положение, влияние и възможности за въздействие. Тази престъпна организация на Чилер - Агар работи в

  тясно взаимодействие с ЦРУ и Мосад
  ( израелската разузнавателна централа - б. Д. А.). Тайната паралелна структура, освен от държавните институции, се възползва и от възможностите на различни "параванни" образувания. Тя действа дори като пропагандна агенция върху широк географски периметър, има и свои представителства в Истанбул, Анкара, Измир, Вашингтон и Тел Авив".
  Нов скандал около пре-стъпния тандем избухна след шумната автомобилна катастрофа край градчето Сусурлук, при която загина уж издирваният от властите за наркотрафик и убийства лидер на "Сивите вълци" - Абдула Чатлъ. До него в мерцедеса бе и шефът на антитерористичните служби в Истанбул - Хюсеин Кочадаг, също намерил смъртта си в катастрофата. Тежко ранен е депутатът Седат Буджак, създател на т. нар. "селски милиции", от които се набираха екзекутори за тайните паралелни структури от безкрупулни убиици. А в дрехите на "търсения" от полицията Чатлъ намериха оръжие със заглушители, наркотици, фалшиви паспорти. Последва разследване, което стигна до създадените от Тансу Чилер специални фондове и оръжията за "мокрите" поръчки на ТПО. Нейният съучастник - вътрешният министър Мехмед Агар, бе принуден да подаде оставка, а по- късно го очакваха нови неприятни срещи със следствието и прокуратурата в Анкара. Това даде повод в Конгреса на САЩ да прозвучат гневните думи на сенатора Алфонс Амато :"Турция се управлява от банда престъпници !"...
  Разбира се, лидерите на ДПС не страдат от някакви морални предразсъдъци около биографиите на своите "славни" съветници от югоизток. Пък и Доган, Касим Дал и компания са ревностни изпълнители на турската антибългарска и антихристиянска стратегия. Затова поддържат топли и естествено конспиративни отношения с друга знаменателна фигура - Саид Юсуф. Той е кадрови служител на разузнавателната централа МИТ, експерт в екипа на държавния министър, пряко отговарящ за работата с т. нар. външни турци. Юсуф многократно и необезпокоявано от властите кръстосва България, като проявява особен интерес към Лудогорието, Източните, Централните и Западните Родопи. Неговата основна мисия у нас е да координира и осъществява оперативната връзка между политическите звена и специалните служби на Анкара с ДПС, специален ангажимент за което от страна на сепаратистката партия има Касим Дал.
  Към всичко това могат да проявят интерес съответните оторизирани органи в България, включително и новосъздадената Държавна агенция по национална сигурност. Съмнявам се, че ще го направят. Криворазбраната политическа целесъобразност, личните и груповите интереси на управляващите у нас все така доминират над националните.

 2. 2 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Хайде - поредните номера на Турция. Че досега не знаеха ли кой е Доган ? Та чак сега му искат оставката. Преди години бе разкрит като агент на ДС и тогава не му искаха оставката. Пък и защо турци, които живеят в Турция искат оставката на лидер на българска партия ?

 3. 3 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Да си остане Доганчо,той ни е по малко опасен от говорещия като картечница Касим Дал.Е раздавало порций човечето пофали се и ся да го махнем.Нек си стои.Така призрака на автономията ще стой надалеч,да си плюеме в пазвата, а за КС които узакони тази етническа партия срам и позор.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2408 Любопитно

  До коментар [#1] от "scorpion":

  Колко флашки са минали през ръцете ти?

 5. 5 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дон Кихот":

  Какви флашки бе, това го копирах от някакъв блог.

 6. 6 Профил на just
  just
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Доган е пътник, това вече е ясно, той е вече безкрайно
  компрометиран и турските власти ясно осъзнават това.
  Понеже в БГ го крепи ДС/БСП то само ваншен натиск ще
  го накара да се оттегли и този натиск вече е налице.
  Пътнико свиден, пътнико Доган...
  До #1, какъв МИТ какви 5 лева бе малоумник

 7. 7 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  интересно.... дали това ще промени бъдещето на ДПС?!
  дали това се появява случайно точно сега - преди президентския и местен вот?!

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 8. 8 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 931 Весело

  Ела, Вълчо, изяж ме!
  ДПС не бил;и етническа партия, а? А защо в Турция масово са обяснявали "необходимоста" от изборна подкрепа за ДПС? Чудя се само докога тоя народ ще търпи етнически и расистки партии (то е едно и също де) да си развяват гугите необезпокоявано в България?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 9. 9 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 692 Любопитно


  Хубаво начинание, макар и закъсняло.

  Но е редно декларацията да започне с някаква статистика - например:
  - От 20 години редовно гласуваме за ...... това прави поне 15-17 пъти ...... безпрекусловно участвахме с екскурзиите до ...... за повторно гласуване ....

  Така без да се разкаеш ефенди - кой да ти вярва ....
  Не само Вие българските изселници пострадахте от гласуването и подкрепата Ви за Доган и ДПС ...... нас също ни "прекарваше" с леви завои, десни завои и мутризацията на политическия ни живот ......
  - Комши - разкайте се !!! ... тогава може да търсите подкрепа !!!

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 10. 10 Профил на Чобанин
  Чобанин
  Рейтинг: 1270 Весело

  И аз му искам оставката.

 11. 11 Профил на Чобанин
  Чобанин
  Рейтинг: 1270 Весело

  До коментар [#9] от "barsa":

  БезпрекОсловно!

 12. 12 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Аз чакам Galata да каже каква е хавата!

 13. 13 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#11] от "cobanin":

  Няма съмнение > Безпрекословно ....

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 14. 14 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  Бъркате, доган и гея трябва да си останат начело на партиите си.

  До пълното им ликвидиране отвътре на тези антибългарски партии.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Не можем да избягаме от собствената си история и макар че Ахмед Доган да има много мръсно минало, той не е единствения ни пример в нашия политически живот. Затова въпроса на въпросите е не дали да се свали от поста, а кой ще го наследи. Касим Дал, който е най-влиятелния след "сокола" лидер, не ми се ще да съм прав, но ще направи някаква "инициатива", за да блесне и да запази позициите си в политиката. И по примера на своите съседи българи, защото с какъвто се събереш, такъв ставаш, очаквам най-малкото да излязат компромати и да се завърти "латиноамерикански сериал". Сегашната ситуация ми се струва, че прилича на сценария, с който свалиха Тодор Живков. Но Ахмед Доган е съсредоточил прекалено много власт, за да се даде така лесно. От това може да спечели единствено България и българските частни икономически интереси.

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 03:03 на 21/02/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на mrrockchurch
  mrrockchurch
  Рейтинг: 463 Неутрално

  В декларация представители на българските изселници в Турция - членове на Централния съвет на ДПС, искат оставката на лидера на движението Ахмед Доган и на хората в ръководството с агентурно минало. Това каза за "Дарик радио" представителят на партията в Турция Енвер Хатипоглу. Прочетохте ли внимателно това-откъде ИДВА изказването?България има ли правителство,или само Пожарникар-и? Маѝ по-добре да си остане Доган,че му знаем вече номерата.А знаем ли от Касим Дал какъв талибан ще излезе?

 18. 18 Профил на against
  against
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Е това вече е опасно. ДПС с Доган си е мафиотска организация и това целия свят го знае. А сега ще искат да се легитимират в управлението и ще трябва да си делим държавата с тях.

  Лошоо Българио, много лошо. Ама така е като спиш вече толкова години....

 19. 19 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#6] от "just":

  Той е преписал от Д.Аврамов от СКАТ. Измишльотини.

 20. 20 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#6] от "just":

  Интересно, ако е пътник, както казвате, как си обяснявате последните действия на ГЕРБ. Имам предвид оневиняването му и изказването на Цветанов.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 21. 21 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Цветанов не изключи следизборни коалиции с ДПС по места

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Долу!
  Соколе иди си !

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Интересно в случая е, че Корман Исмаилов е гласувал в полза на Касим Дал. Доколкото си спомням този е сочен за наследника на Доган в ДПС. Когато свържем това с позицията на изселниците... нещата придобиват някакво очертание... с не много лек ориенталски привкус.

  Като че ли в момента се подготвя подмяна на лидера с цел връщане на позициите на ДПС във властта. Доган ще си замине и след него ДПС ще блесне в девствено бяла светлина. Има си и "близки" медии, които да работят по въпроса, а винаги се намира някоя друга партия, която да има интерес да им помага.

  Другото интересно е, че напоследък нещо тона на ГЕЕЕРБ относно ДПС поомекна, а делата се решават все в полза на последните.

  Идват избори, купете си пуканки и ги хвърлете в микровълновата - ще гледаме сеир направо от сцената. От нас зависи дали ще останем само сеирджии или участници, от които да зависи нещо... колкото и да ни се струва малко и незначително личното участие...

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 921 Гневно  А аз да си призная - искам доста по-крайно наказание за Доган! (всъщност не само за него). Съжалявам най-вече, че сами сме си го създали такъв! Те са го казали хората за злото - "човек каквото сам може да си направи, друг никой не може да му го направи"!


  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 27. 27 Профил на повелителя на пуйките 2
  повелителя на пуйките 2
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Браво на изселниците

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1328 Любопитно

  До коментар [#23] от "NK":

  Има смисъл в твоите разсъждения....

 29. 29 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 577 Весело

  Отново Дачков и сие! Всичко започна с това което публикува в "Гласове" Тома Биков! Просто така за протокола!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 30. 30 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#25] от "lacho59":

  Ееее,само тебе те нямаше тук!Сега адвокат на Доган ли ще си или на Дал?Много ми е интересно да те чуя

 31. 31 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Комунистите ептен го загазиха...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 32. 32 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Какво толкова се вълнуват изселниците от ръководството на ДПС?
  Те са се изселили, избрали са си нова страна която я чувстват за по-близка, в която да живеят, трудят, да си раждат децата, и т.н. какво се вълнуват кой е начело на една партия в друга страна?

 33. 33 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Ето ви поредното доказателство, че тази партия е етническа турско-циганска партия!
  Това е противоконституционно.
  Доган трябва да предаде всичките си притежания обратно на държавата, както и приятелите му и роднините му до десето коляно, и да се прати в затвора до живот.

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 34. 34 Профил на turtel
  turtel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДПС не е в помощ дори и на своя електорат!И защо все още няма регламент,който да отстранява депутати от НС при безпричинно неявяване на работа?Така или ще принудят Доган да се появява на заседанията,или ще бъде заменен с друг.За да е в такава дълбока изолация,силно охраняван,значи има доста "гнили"неща около него!А,такива хора нямат място в политиката!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK