Преди 10 години: "Българският Великден": Срам ни е от вас!

Снимка от събитието на "Българския Великден" в средата на април 2001 с тениската, за която става дума в текста. Показва я Любка Василева Качакова, която след това стана зам.-икономически министър в правителството на Симеон Сакскобургготски.

© Асен Тонев

Снимка от събитието на "Българския Великден" в средата на април 2001 с тениската, за която става дума в текста. Показва я Любка Василева Качакова, която след това стана зам.-икономически министър в правителството на Симеон Сакскобургготски.В рубриката "Преди 10 години" ще четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.


Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали отпреди едно десетилетие. 


Текстът, който публикуваме днес, е бил водещият на първа страница на броя от 20 февруари:
"Срам ни е от вас! Българският великден". Фланелка с този надпис ще бъде връчена на всеки депутат, гласувал подготвяните промени в закона "Лучников" в частта му за компенсаторните записи. За това увери Любка Василева от Брюксел, която е сред иницииралите протестната подписка срещу готвените промени, които разрешават неиздължените остатъци по приватизационни сделки да се платят с компенсаторни записи.


В подписката, която от няколко дни върви в интернет, са се включили близо 100 българи, по-голямата част от които са били участници в инициативата "Българският Великден".


"Получава се ефектът на лавината, преди няколко дни пуснахме един имейл до няколко българи зад граница, те пък са го пратили на свои познати, абсолютно всички подкрепят протеста ни", каза пред "Дневник" Василева. Гласуването става лесно - емигрантите връщат мейла с отговор "Да", пишейки имената си, както и града, в който живеят. Някои от сънародниците ни пращат и кратък коментар.


"Освен това събираме по 5 долара от човек, които ще бъдат използвани за ушиването на фланелките. Ще намерим начин да ги връчим лично на тези депутати, които подкрепят промените в закона на второ четене", каза Любка Василева.


Въпреки че сме зад граница, ние следим какво става в България и милеем за нея, тъй като тук са нашите родители и приятели, тук са голяма част от хората, които обичаме, казват емигрантите. Според тях е крайно време депутатите да се засрамят, а по поправките в закона да вземат отношение президентът и премиерът.


Вчера обаче прессекретарят на Петър Стоянов Нери Терзиева обясни, че в момента президентът не може да се произнесе по закона, тъй като това не влиза в неговите компетенции. "Президентът ще вземе отношение по въпроса чак след като законът бъде приет или съответно - отхвърлен на второ четене", каза тя. Според Терзиева в момента депутатите са тези, които трябва да решават въпроса.


От информационната служба на Министерския съвет отговориха, че са получили писмото, но правителството няма какво да заяви по него, тъй като посланието се отнасяло за работата на парламента.


Българите зад граница са твърдо решени да продължат натиска. "Абсолютно недопустимо и възмутително е да се правят подобни отстъпки за минали приватизационни сделки. Договорите се фиксират точно с какво да стане плащането и за колко време. Този проектозакон е промяна на правилата в движение", казва Димитър Христов, който е един от първите, подкрепили протеста. "Като юрист намирам тази законова промяна за скандална", твърди Десислава Цветанска от Париж.


Преди няколко дни 38 българи зад граница изпратиха открито писмо до държавните институции, царя и мисиите на Световната банка и МВФ, в което се казваше: "...За нас няма друго обяснение за приемането на това допълнение освен опит интересите на отделни личности или кръгове да бъдат поставени над националните интереси. Страната ни веднъж вече изгони стратегическите инвеститори, които даваха пари в брой, за да спечелят РМД-та с обещания да плащат в бъдеще. Сега ще се извърши опрощаване на задълженията им, защото за всеки дължим лев те ще трябва да платят само 18 стотинки. И кой според вас ще иска да инвестира в такава държава след този случай?..Причините за приемането на такъв текст могат да се тълкуват само с една дума, която е една и съща на всички езици, и тя е корупция".


Прокарваните промени в закона предизвикаха турболенции и в средите на СДС след като депутатите Димитър Абаджиев, Иван Димов и Пламен Марков потвърдиха, че настовята за спорния текст, въпреки решението на "Раковска" 134, той да отпадне. Предстои гледането на закона на второ четене.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK