Преди 10 години: Петима сини "роялисти" срещу мнозинството

Христо Бисеров през 2001г. (снимката, с която е илюстриран материала)

© Асен Тонев

Христо Бисеров през 2001г. (снимката, с която е илюстриран материала)В рубриката "Преди 10 години" ще четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.


Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали отпреди едно десетилетие.


Днес избрахме водещия материал от първа страница на вестника на 21 февруари, който е свързан с броженията в парламентарната група на СДС и с други вътрешни проблеми на управляващата партия в очакване на плановете на Симеон Сакскобургготски: 
Кой в СДС подкрепя подписката на независимия депутат Димитър Иванов за царя - това обсъждаха късно снощи депутатите от парламентарната група на мнозинството с лидера на СДС Иван Костов. Въпроса повдигна бившият главен секретар на синята партия Христо Бисеров. Явната си подкрепа за царя засега дават петима сини депутати, каза пред "Дневник" Димитър Иванов.


Той уточни, че информацията за 12-те събрани подписа се отнасяла за депутати от всички парламентарни групи, като само пет от тях са на представители на ПГ на СДС. "Засега няма да споменавам имена, ще оставя тези колеги сами да си защитят позицията пред мнозинството", каза Иванов час преди заседанието на ПГ на сините."В момента, от една страна, се лансира тезата царят - премиер. От друга, се иска промяна в конституцията, за да може Симеон II да се кандидатира за президент. Тези, които инициират искането за промяна в основния закон, ако са искрени, трябва да оставят въпроса за разглеждане от следващото Народно събрание"
Димитър Абаджиев

По-рано вчера Националният изпълнителен съвет на СДС излезе с декларация, в която се отхвърлят като спекулативни опитите за противопоставяне между синята партия и Симеон II. "СДС не дискутира промяна в конституцията, която не е поискана от парламентарната група. Отношението ни към Симеон II не може да бъде застрашено от внушения на лица с проблемно политическо минало и неясно политическо бъдеще - във или извън СДС", каза заместник-председателят на СДС Димитър Абаджиев.


По-късно той уточни, че думите му не се отнасят до бившия главен секретар Христо Бисеров. "Бисеров не е упълномощен да говори от името на царя и освен това не е коректно проблемите да се обсъждат в медиите, преди да са поставени на разглеждане в Националния съвет", смятат на "Раковски" 134.


На въпрос на "Дневник" дали Христо Бисеров ще бъде изключен от СДС Димитър Абаджиев заяви: "Теоретично такава възможност съществува. Но това едва ли ще бъде обсъждано на заседанието на групата тази вечер."


Според устава на СДС въпросът за изключване на членове на областните съвети, Националния съвет и Контролния съвет се решава от Националния съвет на СДС с мнозинство от две трети от присъстващите. Вчера НИС на СДС насрочи за 27.02.2001 г. заседанието на Националния съвет на синята партия. Т


огава ще бъде определена и датата за провеждане на националната конференция. Според Димитър Абаджиев изразеното вчера становище за царя е позиция на НИС, а едва на заседанието на Националния съвет ще стане ясно кой в СДС застава зад тезата на бившия главен секретар.


"В момента, от една страна, се лансира тезата царят - премиер. От друга, се иска промяна в конституцията, за да може Симеон II да се кандидатира за президент. Тези, които инициират искането за промяна в основния закон, ако са искрени, трябва да оставят въпроса за разглеждане от следващото Народно събрание", заяви още заместник-председателят на партията.


До този момент в СДС не са търсили среща с царя, защото според сините Симеон II все още не е направил заявка за участие в политическия живот. СДС подкрепя отдавна Петър Стоянов за свой кандидат-президент и затова пред партията не стои проблем с кандидатура, която не съответства на конституцията", категоричен беше Димитър Абаджиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK