Срещата на Борисов и сръбския премиер предизвика уличен протест

Срещата на Борисов и сръбския премиер предизвика уличен протест

© Анелия НиколоваОколо 200 души протестират на площад "Независимост" в София срещу посещението на сръбския премиер Мирко Цветкович, съобщи "Фокус". Причината е, че за 16 ч. в сградата на Министерския съвет е планирана среща между премиера Бойко Борисов и сръбския му колега.


Още в края на миналата седмица националисти призоваха срещата между двамата премиери да бъде отменена, след като сръбските власти създадоха проблеми при отбелязване на годишнината от смъртта на Васил Левски в Босилеград.


Активисти на "Атака" развяват черни знамена с лого на партията, както и българското знаме, скандират и пеят възрожденски песни. В групата на протестиращите има и българи от Западните покрайнини с лозунги: "Братската ви Сърбия безрезервно и безусловно не ни разреши да отдадем почит на Васил Левски пред паметника в Босилеград!", "Кой не защитава националната кауза на Отечеството - вън от него", "Депутати ли сте, мърша ли сте", "Западните покрайнини нямат нищо общо със Сърбия", "Отдавна ни писна от сръбския шовинизъм, но за съжаление ни писна и от нашия български нихилизъм, наивност и робска търпимост". Активисти на ВМРО - НИЕ също се бяха заканили да участват в протеста.


След инцидента на 18 февруари на границата със Сърбия външният министър Николай Младенов обяви, че България ще информира в следващите дни европейските институции. Тогава той заяви, че такива инциденти са недопустими, и припомни, че това не е първият подобен случай. Младенов посочи още, че е нужна сериозна дискусия с европейските ни партньори за тези практики на Балканите, които веднъж завинаги да бъдат прекратени.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Протеста е добър знак за самочуствието ни. Дано да го материализираме по някакъв начин.

 2. 2 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Но да не забравяме, че точно заради такива настроения в Сърбия нашите хора не са били пуснати на границата

 3. 3 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  Националистическите чувства могат да бъдат полезни... в определени граници, разбира се.

  За съжаление меренето на разни работи, особено на балканите никога не се е оказвало особено ефективно и обикновено е водело до сцени и скандали в стил "махленската кръчма".

  Дано поне членството ни в ЕС успее да допринесе за натиск над сръбските шовинисти, макар че в крайна сметка от нас си зависи: гърците как може толкова дълги години да си защитават интересите относно Македония, ние защо да не можем?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 4. 4 Профил на emsainada
  emsainada
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#1] от "paco112":
  То за замочувствието .... и агент Буда го има !
  Даже му е в излишък ...
  Но с покритието на самочувствието сериозно " куца " !
  И то не че някой го е ритнал на някое мачле ...

  Не може да има по-голяма трагедия за България от управлението на ГЕРБ !
 5. 5 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Според мен на сърбите веднъж завинаги трябва да им се удари по масата и да им се изясни, че с това си поведение нямат място в ЕС (разбирайте, блокиране на преговорите). Да се говори за претенции и ревизии на Ньойски договор е наивно, но поне да се погрижим за нашите сънародници в чужбина. Защото не е допустимо в държава тръгнала към ЕС да се правят такива репресии спрямо малцинство, както и да се спират граждани, на друга държава-членка на границата, защото евентуално щели да предизвикат някакви проблеми. Тези 50 души полицаи, които пазеха границата спокойно можеше да са на площада в Босилеград и да следят за безредици и след това виновните, ако има такива да си вървят по каналния ред. А не да се правят на бабаити на границата и да задържат паспорти

 6. 6 Профил на Дони Тръмп
  Дони Тръмп
  Рейтинг: 62 Неутрално

  сега трябва да блокира ме сърбия да влезне в ес

 7. 7 Профил на под чехъла
  под чехъла
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#6] от "повелителя на пуйките 2":

  Да, крайно време е!Защо все ние да сме добрите и търпеливите?

  pink-floyd
 8. 8 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 442 Неутрално

  така е защото нямаше представител на правителството-минимум ниво вицепремиер и тогава щяхме да видим как ще реагират големите бабаити.Ама нашите курбанджии си стоят в Сф чакат да свърши зарята и да се курдисат на къор софрата.На онова хлапе Младенов точно това му е работата

 9. 9 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#1] от "paco112":

  "Протеста е добър знак за самочуствието ни. Дано да го материализираме по някакъв начин. "

  200 Човека националисти е добър знак ли? Хм.

 10. 10 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 534 Неутрално

  На 19.02.2011г. към статията "България почита паметта на Апостола" публикувах като коментар (#240) материал, който озаглавих "Кой има полза от това?". В него защитавах тезата, че събитията в Босилеград на 18-ти и 19-ти Февруари са провокация, организирана от среди в България. Т.к. бях изтървал предстоящото тогава посещение на сръбския министър-председател за мен беше малко неясно защо го правят точно сега. Събитията от днешния ден недвусмислено показват кой има полза от това. Разпознават се по знамената.
  По-долу можете да намерите и материала "Кой има полза от това?", който си позвзлявам да кача още веднъж.

  Кой има полза от това?
  Днес, в деня на почитане памета на Апостола на Свободата Васил Левски се провеждат много и най-разнообразни мероприятия. Наред с официалните, много хора ще отдадат дължимото му по свой личен начин. Някои ще минат незабелязано покрай паметника или бюста му в града в който живеят и ще поставят цвете. Други просто ще помислят или по-скоро почувстват за няколко мига нещо. Трети само ще видят по телевизията или в нета, че се чества нещо и ще си кажат „аха...”.

  Но освен официалните и личните има и едни други мероприятия, които се явяват на пръв поглед случайно във времето, изглеждат навременни и ни карат да почувстваме не само национална гордост, но и гняв към националните ни врагове, довели не само до несбъдване на най-съкровените ни въжделения, но и до поругаване на нашата чест и гордост.

  Ето например днес в град Босилеград пред паметника на Левски ще има поклонение. Имало го е и миналата година. Всъщност вече от пет години. Тази година, обаче на поклонението ще присъстват и много българи от България (за съжаление, това не е тавтология, но такива са реалностите). Включително и официални лица. Като кмета на Кюстендил. Кмет на областен център. Още от вчера са тръгнали за на там. А пък сръбските власти им пречат да се поклонят пред паметта на Апостола. Нарушават им правата. На граждани на Европейския съюз. Нарушават правата и на местното българско малценство. Как да не изпиташ гняв и справедливо възмущение.

  Само че нещо липсва. Нещо не се връзва. И не само едно нещо. Какво всъщност правим днес? Много лесен въпрос. Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Но като почитаме неговата памет, какво правят някои организирани групи, че и официални лица в Босилеград, Сърбия? Какво правят в друга държава? Може би там е обесен Левски. Или там е роден. Може би това е едно от важните места в неговата дейност. Разбирам поклоненията в София. До мястото където е обесен сме издигнали прекрасен паметник и на него винаги има свежи цветя. А днес ще бъде претрупан. Разбирам поклоненията в Ловеч и Къкрина. Разбирам и тези в Карлово. Във всеки град в България (надявам се) има паметник или поне бюст на Васил Левски. На дали има по-безспорна и по-положително възприемана личност в новата и най-новата ни история. Не се сещам за друга личност, за която при споменаване на името и да има толкова силен положителен консенсус в отношението към нея. И всеки лесно може да отиде на едно такова място и да отдаде своята искренна признателност. Ако не му е достатъчен паметника или бюста в града в който живее, може да отиде на място, което е свързано по някакъв начин с Апостола. По-горе споменах няколко такива. Нека ми бъде простено невежеството, но Босилеград такова място ли е? Ако е такова, ще се откажа от всичко тук написано и ще се извиня по възможно най-публичния начин. Аз обаче твърдя, че Босилеград не е място свързано по какъвто и да е начин с живота и дейността на Васил Левски.

  Иска ми се да вярвам, че не става дума за провокация. Спрямо Сърбия. Но само това виждам. И използване паметта на Апостола за някакви неясни цели. И се срамувам. И се страхувам, че консенсусът за който споменах е само привиден. И показен.

  В същото време из интернет пространството, а и не само там, има значително активизиране на инициативи свързани с Ньойския договор. Включително такива, да настояваме за връщането на „Западните покрайнини”. И това не е от скоро. Но не е и от отдавна. Лично аз съм го забелязал от преди няколко месеца. Може да е от година. Навярно не съм го забелязъл от самото му начало. От не много отдавна организирани групи започнаха при всеки повод да ходят в Босилеград и Цариброд и да искат ревизия на Ньойския договор. Един договор, безспорно несправедливо наложен на България. С него бяха откъснати от България големи територии населени предимно с българи. Не само в Сърбия, но и в Гърция, Румъния и Македония (за Македония визирам само областта около Струмица. Проблема с насилственото помакедончване на 2 милиона българи в този случай е друга тема). Чудя се защо само към Сърбия е насочен нашия „справедлив гняв”. Защо няма никой патриот в Комотини. Или в Струмица. И защо не ходиха в Сърбия преди няколко години. Когато режимът на Милошевич се опитваше да дебългаризира сънародниците ни, обявявайки ги за шопска нация. Тогава тези хора имаха по-голяма нужда от подкрепа. Или може би пак ходеха, но с композициите с нелегален петрол и оръжие. По времето на Беров и Виденов официално осъждахме режима в Белград и участвахме в ембаргото, но всеки ден композициите не спираха през Калотина и речни танкери от България се редяха на опашка на терминала в Прахово. Ако някой сега се опита да прави такива мероприятия в Гърция и Македония, дали ще намери някакъв паметник, свързан с България за да сложи цвете. И дали местните власт ще го гледат и само ще спорят с него. Най-малко ще го изхвърлят от страната, а по-вероятно ще го вкарат в затвора за нарушаване на обществения ред.

  И какво става? Какво се промени в Сърбия, че станахме толкова претенциозни към нея? Влоши ли се отношението към сънародниците ни? Ами, ето какво стана. Вече няколко години Сърбия се мъчи да поеме по нов път. Опитва се да се промени и да поеме към Европа (в Сърбия също има чугунени глави). А ние? Сега ни е паднала. Да си им го върнем. На Гърция и Македония не можем. Ако идем там ще ни бият. И международен скандал ще стане. Ще ни обвинят в ревизионизъм. В опит за променяне на граници, което почти винаги си е призив за война. Но Сърбия днес пази поведение. И не знае как да реагира. Дайте да я сритаме! Имаме да си връщаме!

  Де да беше толкова просто. Само да си върнем малко от унижението от преди 93 години. Но тук ясно прозира целенасоченост. Не за да си върнем „Западните покрайнини”. Това е кауза пердута. Всеки първокурсник по международни отношения ще ви го каже. Сега Сърбия се стреми да смени посоката. И май някой се опитва да и пречи. Вади старите супи и на огъня. По-добре е да се мразим. И да сме подозрителни един към друг. Така лесно ще ни водят за носа. По отделно. На нас ни се сервира Ньойския договор. На сърбите им се сервира друго. Ако отворим техните учебници по история лесно ще го намерим. Важното е да се мразим. И да си пречим. А кой има полза от това? Българи и сърби ли? Аз мисля, че не. Тогава кой?

 11. 11 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#10] от "venci_kr":

  един от малкото разумни коментари

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 12. 12 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#10] от "venci_kr":

  Да плеснем с ръце и да се прегърмем с всички съседи! Да си мълчим когато в Македония учат децата че българите сме татаро-монголи, да си мълчим като гърците задръстват границите, да си мълчим и на сръбския шовинизъм и румънските фалшифицирания на български артефакти от средните векове, да си мълчим и за турчеенето на цели райони, защото сме съседи и трябва да се обичаме и дрън дрън дрън.

 13. 13 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#12] от "Yard":

  В една руска песен се казва:
  "...Как лучще водку пить, чем воюват..."

  Ти отивай да се биеш, а аз ще пия по една ракия с тези, които споменаваш. Вече съм го правил. Струва си.

  ПС - Ако не си се усетил - ракията е метафора на приятелско общуване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK