Цветанов няма да разпорежда СРС, съдът ще ги контролира от - до

Правосъдният министър е против независим орган да следи подслушванията

След края на срещата си с шефа на върховния съд Лазар Груев премиерът Борисов размаха подарена му от него пура, която обяви за лулата на мира. В срещата участваха главният прокурор Борис Велчев и правосъдният министър Маргарита Попова

© Юлия Лазарова

След края на срещата си с шефа на върховния съд Лазар Груев премиерът Борисов размаха подарена му от него пура, която обяви за лулата на мира. В срещата участваха главният прокурор Борис Велчев и правосъдният министър Маргарита Попова
Съдиите ще дават толкова разрешения, колкото могат да контролират
Бойко Борисов, премиер


Съдът може да контролира законността, но не и да чете оперативни дела
Галина Тонева, зам. главен прокурор


Вътрешният министър да не дава разпорежданията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), съдът да бъде задължен да контролира използването им от начало до край, а подслушващите да бъдат следени с камери и детектор на лъжата.
Това са идеите за промени след скандала с подслушването, родени след дискусия в парламента и последвала среща между премиера Бойко Борисов, председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, главния прокурор Борис Велчев и министъра на правосъдието Маргарита Попова.


"Няма логика разпореждането да се включат машините за подслушване и да се изпратят бригадите за проследяване да се прави от министъра, който е политическо лице, а не от главния секретар, който е висшата професионална фигура в МВР", заяви Борисов. Според него главният секретар на МВР знае какъв капацитет има министерството.


"Защото съдът и 500 проследявания да разреши, главният секретар знае, че има 20 бригади и няма как да бъдат извършени. Ако има заявка за 30 подслушвания, той за 10 минути може да събере шефовете на служби и да решат кое е приоритет", обясни премиерът. Той се обяви и против правомощието на Цветан Цветанов да утвърждава агентурния апарат.


"Не е работа на министъра да знае кои са агентите", каза премиерът. Той нарече тази промяна "много силна реформа в МВР, чрез която ще се раздели политическото от професионалното и ще се гарантират правата на гражданите". Малко преди Борисов да обяви отнемането на правомощията на вътрешния министър, Цветанов коментира, че спокойно може да се раздели с тази си дейност.


Източници, които работят по промените за СРС, обаче твърдят, че бил видимо ядосан, когато научил за намерението на премиера.


От думите на Борисов излезе, че филтрирането на информацията от СРС от службите към прокуратурата е плод на претоварването на дирекцията "Оперативни и технически операции" (СДОТО) в МВР, която извършва подслушването. Правосъдният министър Попова заяви, че и сега законът задължава службите да предават на прокурора пълната информация.


"Ако някой филтрира, значи е допуснал нарушение", каза тя. "Констатираме с хиляди повече поискани СРС и в СДОТО, ако не правят нищо друго, ще им трябват поне 4 месеца само за да изпишат всичко", репликира Борисов. И заключи: "Ако има текст, който на практика никога не може да се изпълни, значи е лош законът."


"Кой, ако не този, който е убеден да разреши използването на СРС, трябва да го контролира?", попита Попова и отхвърли идеята на правозащитниците и прокуратурата независим орган да следи за спазването на закона при подслушване. Според нея съдът трябва не само да дава разрешенията, но и да следи за законността на прилагането на СРС. "Съдията трябва да си поема и контрола, и отговорността, след като е разрешил провеждането на едно мероприятие", подкрепи я Борисов.


Още в началото на месеца обаче съдиите обясниха, че на практика не могат да контролират СРС-та, тъй като, за да преценят дали наистина те са единственият начин за събиране на доказателства, както изисква законът, трябва да четат оперативните дела, което не е тяхна работа и е намеса в разследването. "Съдът може да контролира законността, но не и да чете оперативни дела", заяви зам. главният прокурор Галина Тонева.


Мнението на премиера обаче е: "Съдиите ще дават толкова разрешения, колкото могат да контролират. Отговорността за използването на СРС трябва да се сподели между съдията, главния секретар на МВР и службите." Попова пък заяви, че ако се налага, с контрола над СРС ще бъдат натоварени всички наказателни съдии. Тя каза още, че ще бъде променен и Законът за отговорността на държавата, така че всеки незаконно подслушван да може да получи обезщетение, а в закона за СРС ще има по-строги и конкретни наказания за нарушенията.


Цветан Цветанов обяви като мярка срещу изтичането на информация въвеждането на проверка за лоялност с детектор на лъжата на всички служители в СДОТО. Ще сложим и камери в работните места на дирекцията, каза той и обясни, че целта е да се проследи дали човекът пред компютъра е този, чиято парола е използвана за достъп. За това са необходими около 31 млн. лв., изчисли той.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако тези предложения бяха направени преди месец от който и да е, коментара на Цветанов би бил, че това са предложения на мафията и опозицията, които искат да спрат порива на МВР в борбата му с престъпността.

 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Уфф писна ми. Вече дори не мога да оценя дали едно предложение е добро, дали защитава интереси, дали е в интерес на хората.

  От толкова много полицейщина, милиционерщина, флашки, патрашки, срста, боркори и т.н. в главата от известно време ми се върти само фразата

  Quis custodiet ipsos custodes?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  По всичко си личи, че Бойко е АГЕНТ на опозицията на Герб?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Разстроено

  До коментар [#2] от "NPaine": Quis custodiet ipsos custodes?

  Никой, това си е само за парлама.... Някой да вярва че "вардяните" ще искат някой да им зяпа в "кухнята"..??

  И понеже ни начертаха светлото бъдеще се питам аджеба защо до сега не е било "както трябва" и колко скандала трябваше да разтресат страната за да им хрумне какви са "добрите практики"!??
  Само ми липсва че в процеса на откриването на топлата вода не бе споменато "наследството на 3/ната коалиция"...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на onthehudson
  onthehudson
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ами като се претоварени, да вземе съдът да слага някаква оценка на приоритета на СРСтата.

  Иначе, идеята за камери на работното място не е лоша.

 6. 6 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ще сложим и камери в работните места на дирекцията, каза той и обясни, че целта е да се проследи дали човекът пред компютъра е този, чиято парола е използвана за достъп. За това са необходими около 31 млн. лв., изчисли той.
  --------------------------------------------------

  Тези камери от злато ли са ?????
  Цветанов парите има ли ги за нещо?

  un buen dia empieza con un solo rayo
 7. 7 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#2] от "NPaine":

  Уфф писна ми.
  Вече дори не мога да оценя дали едно предложение е добро, дали защитава интереси, дали е в интерес на хората.
  ====================

  Майне Пайне,
  още нищо НЕ си видял друже ..... това с флашките беше само за опипване на почвата ....... МАТР'ЯЛА клъвна и се започва отсега нататък ..... !!!

  Пайне Майне,
  откога Ви пиша, че е Война .... и, че войната е психо-журналистическа ......

  Пайне,
  СЛЕДВАЙ БАРСЕЛОНСКИ и не бой се ... !!!

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Как съда бе? Ние юрокрация ли ще ставаме?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Па това квичащо лелче Попова дето е отляво как дразни само.
  Все едно китаец да имитира стрелба с лека картечница - това е тембъра.
  Бе тия хора няма ли кой да ги прекара на един курс за изговор, как да се представят по ТВ и радио?
  Запискала днес по радиото като плъх пред удавяне.
  Ей я - хили се като тиква, а това фиаското с Агенция по вписванията тя го е забъркала.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "Десен":

  Ние юрокрация ли ще ставаме?
  ======================

  Десен,

  Те са Висши бе ...... колко пъти ги защитава ...... и убеждааше, че са неЗависими .......
  Сега ще са "ножицата" . .. от ... до ....

  Обади се на ЕГН-то на Ибан костов и му се оплачи ........

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 11. 11 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 941 Неутрално

  О Цветанов ах ти вери бад бой , непослушнико , вече няма да си отговорник на класа ... И Борисов наистина ли смята ,че потуши скандала ? Наивник ...

 12. 12 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ...тоз цветанов таз непослушник какви ги надроби и бебенце направи да запълни апатраментчетата , ама близнаци неможа та да отдъхнат клеветници и завистници...няма вече да отговаря за подслушката, е какъв полицай ще да е трябва да търчи по улиците и да снима всичко и всички наближава друг скандал - КАМЕРАГЕЙТ

 13. 13 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  КОЙТО ПРИКАЗВА ГЛУПОСТИ ПО ТЕЛЕФОНА ДА МУ МИСЛИ ОВРЕМЕ, А НЕ ПОСЛЕСЛЕДСТВЕНО ДА ВЗИМА МЕРКИ И ДА ИСКА чАК ВОТ НА ДОВЕРИЕ...

 14. 14 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Весело

  Боко такъв чиляк и изборите може да провали, не се ли сещаш, а ти президент щеше да го правиш, дръж го по изкъсо тресни му два три шамара да те запомни...

 15. 15 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Източници, които работят по промените за СРС, обаче твърдят, че бил видимо ядосан, когато научил за намерението на премиера."

  какво няма да е ядосан - навряха го в някакъв предизборен щаб, заради който тепърва ще носи критика за нагло съвместяване на държавен и партиен пост, проверката за апартаментите още се точи, а сега за капак му взеха микрофончетата, така че ще изпадне в изолация от (между)партийните интриги и пазарлъци.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "rayo":

  никоя сума, платена от чуждия джоб, не е прекалено голяма, еле па ако и гушнеш и комисионката.

  от всички ведомства и институции само на меверето не само не му орязаха бюджета, а и му го увеличиха. храни куче, да те лае, хапе и ... подслушва!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на george11
  george11
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "Десен": Доколкото си спомням, полицията въпреки недотам пресметнатите действия на министъра, има доверие над 20%, а магистратите - около 9% барабар с гласовете на оправданите от тях престъпници. Така че да прехвърлиш на съда заповедта за подслушване не е печеливш ход - на практика гаранти за законна мярка стават хората с най-нисък обществен авторитет,почти сравним с този на РЗС и Янето. Не зная дали ББ е преценил предварително каква бомба залага под трите букви на магистратите, но интересно защо шефът на ВКС Л.Груев и гл.прокурор не се усетиха овреме какви ги вършат. Ама те са магистрати, назначени за такива без нито един ден трудов стаж - първият като съдия, вторият - като прокурор. Само са преподавали на студентите. На последните не им завиждам.

 18. 18 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 886 Любопитно


  Твърде оскъдна информация.

  Предложенията изглеждат разумни, макар и "след дъжд качулка".

  Ясно е, че подписите на съдиите за СРС в повечето случай са били формални. Да се задължи съдът да следи "от - до" изглежда разумно.

  Сега остава да се помисли за садържанието на разговорите на Борисов. Че закрилянето на пивовари изглежда като нарушение на закона.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 19. 19 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 450 Весело

  "Вътрешният министър повече няма да позволява СРС"
  Няма да позволявя, но ще разпорежда на "секретаря си"......

  "Казали на кучето, а то на опашката си"

 20. 20 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 822 Гневно

  Кое е това, което съдът прави добре, та да сме спокойни, че това решение е на добре?!?!?!

  Раздава справедливост?! Съди право?! Възпитава обществения морал?! Защитава обществото и гражданите?! Наказва престъпниците?! Работи за този, който му плаща заплатите?! Посипва си кратуната с пепел, когато има нужда?!

  Както казва един ТВ герой, "Жалллна ви майка и извинявайте за вниманието!"

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:08 на 22/02/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Добре, скандала с изтичането ще го замажат, остава д авидим за съдържанието.... защото няма да забравим и да ви се размине, нееее.

 23. 23 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Това за Цветанов е добре, ама когато и бат'Бойко спре да се разпорежда с държавата, вече ще е както трябва...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 24. 24 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Поредното хвърляне на мъгла в очите на българските избиратели с цел печелене на време до наближаващите президентски и местни избори.

  1.Отново за кой ли път бе отхвърлена възможността за външен, включително и граждански контрол кортрол над това какви ги джуркат в къщичката на МВР със СРС-тата.

  2.Проблемът с масовото и безконтролното използуване на СРС-тата остава. Няма нормален човек,който да смята,че сегашният гл.секретар на МВР е независим от своя министър,Още по-вече,че лично той го е издигнал на този пост.
  Т.е. когато на Цветанов му потрябва някое политическо компроматче, няма никакъв проблем УСТНО да нареди на гл.секретар да му назначи съответното подслушване и да му докладва резултатите , без да си цапа ръчичките.Наведените ни прокурори и съдии никога не са създавали проблем с полагането на съответните подписи.

  3.Очевидно несъстоятелна е тезата,че съдът може да контролира целесъобразността на СРС-тата.Сега МВР-просто прехвърля горещия картоф в ръцете на съдебната система като и отмъщава,затова,че се разграничи от действията на МВР.
  В сатията е казано ясно и точно: ...... съдиите обясниха, че на практика не могат да контролират СРС-та, тъй като, за да преценят дали наистина те са единственият начин за събиране на доказателства, както изисква законът, трябва да четат оперативните дела, което не е тяхна работа и е намеса в разследването............".

  4.За сетен път не бе изпълнена препоръката на Европейския съд за правата на човека съдържащта се в осъдителните му присъди срещу България, за информиране на подслушваните лица след приключване прилагането на на СРС-та срещу тях. Това е най-голямото доказатнелство за липсата на демократична воля на управлявашите в това направление и за поредния милиционерски маньовър.

 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Тия ще изчистят процедурата и желанието да се подслушва всичко що мърда ще бъде бетонирано. Няма мърдане. Колкото можели - толкова щели да подслушват, което означава, че догодина ще искат още пари.... Трябва да се завишат критериите за подслушване, а не за щяло и нещяло да се позволява.......

 26. 26 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#24] от "bate_Ventzi":

  Поредната безумна идея няа Цветанов,която ще струва на нас данъкоплатците 31 млн.лв е видеонаблюдение на операторите на СРС.
  Т.ози съвсем е изперкал.
  Или ние сме си го заслужили, след като не виждам и не чувам почти никаква остра реакция на този пир по време на чума (криза).

 27. 27 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До #24:
  Същината на мероприятието е:
  1. Да се замаже сегашния изключителен гаф, да се обезмисли поемането на вината от главния виновник за този провал в МВР- Цветанов, и най-важното - да не се даде отговор за съдържанието на изтеклите разговори.
  2. В бъдеще време - да бъдат сложени няколко малки "гръмоотвода" вместо един, главния, и по този начин да се размие отговорноста. Даже сега /както Вие правилно сте
  отбелязали/, ще е много по-лесно и трудно доказуемо Цветанов да слухти чрез назначения от него главен секретар. Отсега виждам и дежурното оправдание - за винаги виновните съдии - при всеки гаф

 28. 28 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тази промяна звучи супер смислено. Явно германците пак са дали някой и друг съвет.
  Нека отговорността да си е в съдиите, а не размита между институциите.
  Само ролята на главният секретар нещо не ми стана много ясна. Сега той ще има право да отменя подслушвания... щото няма хора. Хубаво, Калин Георгиев изглежда пич. Ама пак няма човек как да е сигурен дали ще работи за държавата или за приятелите си при отмяната на едно или друго подслушване, щото няма капацитет.

  Освен това, ние създаваме законите за институциите, а не за хората. Утре няма да е Калин Георгиев и нещата пак ще се издънят. Пак ли ще правим промени, щото да кажем, имаме повече доверие на вътрешния министър?

  И Павлина, моля те, оправи заглавието. Новината тук не е за Цветанов. А за вътрешния министър. На него са му отнети правомощията. Не на човека, а на институцията. Малко повече профионализъм при писането никога не вреди

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 29. 29 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#27] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  "2." изглежда доста разумно и май това е целта - за да смениш министър, е необходимо НС да гласува промените в кабинета. За да смениш главен секретар е достатъчно да го уволниш (е, малко по-трудно е, държавен служител е все пак). Така че явно вкарваме бушони, за да запазим министрите.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Че тоя скандал да не е направен от Цветанов! Не бяха ли некви непослушници от ДАНС виновни!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 649 Разстроено

  200 000 евро са били платени на хора от ДАНС да изнесат флашките със записите на шефа на митниците Ваньо Танов и информация за хода на разследването срещу него, научи "24 часа" от отлично информиран източник. До тези цифри се добрали разследващите скандала с изтеклите СРС-та. Други 50 000 евро са били дадени за обработката на записите на компютър.
  ....
  При такъв "ценоразпис", няма гаранции, че могат да се опазят тайните. Ще се появят и нови предложения...

 32. 32 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 672 Неутрално  Още по-неЗависим става съда .....

  Каквото му е съденето - такова ще му е и слушането ...

  Силно казано съд ... то си е КЛАНОВО МЕШЕРЕ .....

  Да се радва целокупното Матрял и да прослушва Флашките с ре-зе-се-тата ...

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 33. 33 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  в допълнение към бате Венци[#24],[#25] и св. Илия[#27](с които съм напълно съгласен):

  Когато Това Което лично се занимаваше с тези глупости, поне оставаше парламентарният контрол като форма за наблюдение на простотиите му. Сега ще има едно яко размиване на отговорността, водещо до така желаната от гебаджиите пълна безнаказаност.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 34. 34 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 616 Гневно

  Смятам, че на интелигентните хора поне им е ясно, че наближават местни и президентски избори. Не е нужно да си вътрешен човек или да си врял и кипял в политиката, за да ти е ясно, че ЗАРАДИ изборите не само е възможно да има още флашки, компромати със СРС-та, подхвърляния по медиите и т.н., ами сигурно и физически разправи. Не разбирате ли, че който НЕ Е на власт, ще направи ВСИЧКО необходимо, за да се докопа до нея. Ние затова нямаме никога ГРАДИВНА опозиция. Тя никога не е опозицията с цел помощ, подкрепа и т.н.

 35. 35 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#29] от "epoc":

  Никак не е трудно да уволниш гл.секретар.
  Пример: Излиза министър-председателя по телевизията и заявава,че гл.секретар нещо е оплел конците, след което последният в прилив на неуместно достойнство си подава оставката. Премиерът я приема и толкоз.
  Справка Цветлин Йовчев.

 36. 36 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "bate_Ventzi":

  Факт, но това не променя нещата, че по-лесно се уволнява гл. секретар, отколкото министър - справка Божидар Димитров - месец и половина от подаването на оставката до гласуването й в парламента.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 37. 37 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До #35:
  - в прилив на "старомодна почтеност"

 38. 38 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  интересна статия на "Дойче Веле" по темата:

  http://kafene.net/pc_url_16111126

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 39. 39 Профил на dan1koplatec1t
  dan1koplatec1t
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И трите предни правителства на СДС, на НДСВ и на Станишев повишаваха заплати и пенсии, привличаха инвестиции и имаше растеж. Сега има само скандали и милиционерщина.

 40. 40 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#36] от "epoc":

  Е, и децата разбраха,че това беше за да се изчака избирателния кодекс, защото иначе трябваше да се провежда мажоритарен избор за нов депутат и никак не беше сигурно,че ГЕРБ ще го спечели.

 41. 41 Профил на liberville
  liberville
  Рейтинг: 450 Весело

  Главният секретар става бушон. Министърът ще му нарежда кой да се подслушва, а като стане гаф - ми той главният секретар е наредил - министърът е чист... Продължават да ни имат за идиоти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK