Преди 10 години: Бюджетът - под натиск преди изборите

Февруари 2001г. - Сделката за "Плама" може да бъде развалена за втори път. Работниците на плевенското предприятие протестират в София. (Снимката, с която е илюстриран публикувания материал)

© Асен Тонев

Февруари 2001г. - Сделката за "Плама" може да бъде развалена за втори път. Работниците на плевенското предприятие протестират в София. (Снимката, с която е илюстриран публикувания материал)В рубриката "Преди 10 години" ще четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.


Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали отпреди едно десетилетие.


Днес избрахме водещия материал от първа страница на вестника на 22 февруари, който е типичен за действия на правителство (в случая на кабинета "Костов") в година на избори:
Преди четири години, в началото на мандата на правителството, най-модерната тема беше валутният борд и това, че за да издържи, трябва да се спазва финансова дисциплина. Зад тези думи стои нещо много конкретно - бюджетът да не бъде товарен с ангажименти към губещи държавни предприятия, най-малкото защото така се натоварват данъкоплатците (и частния бизнес) и се създават предпоставки за свръхдефицит.


Вчерашните събития около ВМЗ - Сопот напомнят сюжетите отпреди финансовата криза. Протестиращите работници от машиностроителния завод отказаха да приемат мерките, които финансовият министър им предложи, и настояват да получат пълните заплати за месеците, в които предприятието не е работило.


Предишната вечер (въпреки аргументите за финансовата дисциплина) министърът одобри отпускането на 5.5 млн. лева като временна помощ за изплащане на минимални заплати на работниците във ВМЗ. Освен това финансовото министерство се беше съгласило да разсрочи 24 млн. лева от дълговете на предприятието и да му прехвърли като оборотни средства приходите от предстоящата (до края на май) продажба на Лагерния завод като обособена част от ВМЗ.


Всичките компромиси бяха уговорени с идеята, че с освободените оборотни средства ще се задвижи изпълнението на единствената задаваща се поръчка - от "Кинтекс". Въпреки това работниците не приеха отстъпките и отказаха да се върнат на работа.


Вчера Муравей Радев заяви, че в тази ситуация ще оттегли предложения план за спасяване на предприятието. Вина за предстоящия фалит на завода ще носят единствено работещите там, съобщиха от Министерството на финансите. В отговор, синдикалните организации призоваха протестиращите от ВМЗ да обявят масова гладна стачка, да не изпращат децата си на училище и детска градина и заплашиха от петък да блокират входовете на местната община.


Това, което остава, е правителството да издържи на надигащия се натиск няколко месеца преди изборите, въпреки вината, която носи за четиригодишния си отказ да приватизира ВЗМ, изхождайки именно от социални мотиви.


В момента дълговете на ВМЗ към бюджета са 46 млн. лв., 10 млн. са към доставчиците, 7.6 млн. лв. са към работниците. Остатъкът от т.нар. японски кредит е 6.7 млн. лв. и той се обслужва ритмично. Дълговете на дружеството по ЗУНК са 11.5 млн. лв., които ще се отпишат при приватизация на специалното производство, каза Радев.Той ще назначи ревизия във външно-търговските дружества на ВМЗ в Чехия, Италия и София.Те вече са закрити, като ВМЗ си запазва чуждестранното представителство единствено в Русия.


ВМЗ изхранва Сопот и Карлово като около осем от всеки десет домакинства в двата града очакват заплата от потъващия завод. Двата града не са особено силни райони за СДС, но това не важи за Плевен, където на местните избори управляващите спечелиха с много тънка преднина.


Вчера за пореден път в София протестираха и работниците от частната "Плама" - иначе жертва на последователно източване и несполучливи приватизационни сделки. В края на деня от Агенцията за приватизация обявиха, че има вероятност втората приватизационна сделка за "Плама" да бъде развалена. И отново въпросът е как държавата ще се ангажира с работниците там.


Неясна е и позицията на кабинета спрямо "Балкан". Изказванията на правителствени служители, че ще бъде направено всичко възможно авиокомпанията да бъде съживена (без да се посочва с какви средства), е само стъпка в погрешната посока.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK