Симеон Дянков: Мерките за финансова дисциплина ще ни осигурят подкрепа за еврозоната

Симеон Дянков и ръководителите на екипа, работил по предложенията за промени в Конституцията, представиха окончателния им вариант, който ще се предложи за обсъждане с парламентарно представените партии.<br />

© Георги Кожухаров

Симеон Дянков и ръководителите на екипа, работил по предложенията за промени в Конституцията, представиха окончателния им вариант, който ще се предложи за обсъждане с парламентарно представените партии.България няма да прави постъпки за приемане в чакалнята на еврозоната - механизма ERM2, преди Пактът за финансова стабилност да бъде приет и да залегне в конституцията. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков на пресконференция, в която официално представи идеите си за пакта, за осъществяването на които са нужни и промени в основния закон.


Самият проект според Дянков може да бъде приет до края на годината и, ако това е единствената пречка пред правителството, още през следващата година България ще може отново да поднови заявката си за влизане в ERM2. Самият пакт обаче ще може да влезе в сила след като се приемат промени и в други закони като Закона за устройство на държавния бюджет, което по предварителни оценки ще стане до 1 януари 2013 година.


Дянков мотивира необходимостта от промени в конституцията с обяснението, че при кандидатстване за ЕRM2 Европейската комисия и Европейската централна банка досега винаги са изразявали безпокойство, че след влизането на България в еврозоната строгата финансова дисциплина ще се разхлаби и страната може да тръгне по пътя на Гърция.
Вече завършени, текстовете още от утре ще започнат да се обсъждат първо с депутатите от ГЕРБ, а след това и с другите парламентарни групи.


В последния вариант документът предвижда преките данъци да може да се увеличават само след одобрението на 160 народни представители (2/3 от всички), бюджетният дефицит да се ограничи с текст в конституцията до 3% от БВП, както и да се определят граници, в които правителствата да разхлабват фискалната политика по време на икономически растеж. В същото време се предвижда и държавата да ограничи преразпределителната си роля до 37% от БВП за всяка конкретна година. В тази сметка обаче няма да се включват разходите по вноската на България в бюджета на ЕС, парите от еврофондовете  и държавното съфинасиране за  публичните проекти. Друго предлагано ограничение е държавният дълг да не надвишава 40% от БВП.


Предложените промени в конституцията включват и специален механизъм, който да обвързва изпълнението на бюджета с развитието на икономиката. Той позволява в години на рецесия влошаване на бюджетното салдо, а в период на икономически растеж ще задължава то да се подобрява.


Допустимите изменения ще се смятат по формула със специален коефициент. Тъй като според планираните промени се предвижда държавата да не преразпределя повече от 37% от БВП на година, то и коефициентът ще е 0.37. Така например, ако за дадена година правителството предвижда икономиката да се свие с 3%, то бюджетното салдо ще може да се влоши спрямо това за предходната година с 3 по 0.37, или само с 1.11% от БВП. Така ако бюджетният дефицит за сгешната година, е 1%, то през следващата ще може той да достигне 2.11% от БВП. Ако обаче сегашният дефицит е 3% от БВП, то през следващата година, няма да се позволява неговото увеличаване.


Обратно, ако в дадена година се очаква икономически растеж от 3%, то салдото ще трябва да се подобри спрямо предходната година с 1.11%. Подобна консолидация на разходи в години на икономически растеж ще е задължителна, ако нивото на държавният дълг надвишава 20% от БВП. При положение, че отношението дългът/БВП е под 20%, правителството няма да е задължено да прилага фискална консолидация в пълния размер.


"С пакта за финансова стабилност ще гарантираме, че не само ние, но и правителствата след нас ще продължат да поддържат благоразумна дисциплина и след евентуално влизане в еврозоната", каза финансовият министър.


Той обаче отказа да отговори на журналистически въпрос защо иска да ограничи преразпределителната роля на държавата и възможността да се повишават преките данъци с промени в конституцията, след като такива действия трябва да отразяват вижданията на управляващата политическа партия и нагласите на обществото, които я подкрепят.


На въпрос дали в изпълнение на конституционните разпореждания при изненадващо ниски приходи и риск от свръхдефицит министърът отново би забавил плащанията по изпълнени обществени поръчки с цел той да остане под 3%, Симеон Дянков отговори, че изненади в приходите идват само за  недалновидни правителства.


През миналата година обаче приходите също не бяха изпълнени спрямо първоначалните текстове в бюджета и това наложи той да се актуализира в началото на лятото и да се признае, че България ще реализира свръхдефицит.


Финансовият министър заяви и че през последните 18 месеца е бил критикуван от опозицията за слаба финансова дисциплина и заяви, че ако опозиционните партии наистина искат по-строги правила, ще могат да го покажат като подкрепят идеите му.


На въпрос дали не се пренебрегва обществения интерес и далипостигането на фискалната цел не се превръщав основнацел на управлението финансовият министър обясни, че вече е постигнато определено ниво на съкращения, което ще освободи ресурс за финансиране на приоритетни сектори като образованието, културно-историческия туризъм и активнитемерки на пазара на труда.


Дянков обаче призна, че има области на държавното управление, където средствата се изразходват неефективно. Като пример той даде сектора "сигурност", където разходите били 2.5 пътинад средното им равнище за останалите държави от Европейския съюз. По думите му в отбраната също струва двойно повече на България в сравнение с повечето държави на ЕС, но изтъкна, че военният министър Аню Ангелов върши много работа за повишаване на ефективността наразходите в неговата сфера.


Така Дянков обвърза увеличаването на средствата за приоритетни политики на правителството с реформите и повишаването на разходите в счатаните за неефективни сектори.Симеон Дянков отказа да отговаря на неудобни въпроси


Въпрос:
Не е ли народът, който ще определи какво управление иска - дясно с ниски данъци и преразпределение или ляво с високи данъци и преразпределение? Благодаря.
Отговор:
Благодаря и аз, следващ въпрос.
Втори въпрос:
Не може ли малко по-сериозно да се отнасяте.
Отговор:
Да, следващ въпрос.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 626 Весело  - Браво Дянков,

  с "Пакт за финансова стабилност" влизаш в Историята !!!

  - Успех и stay at home please ....!!!


  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 2. 2 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Втори въпрос:
  Не може ли малко по-сериозно да се отнасяте.
  Отговор:
  Да, следващ въпрос. 3. 3 Профил на повелителя на пуйките 2
  повелителя на пуйките 2
  Рейтинг: 59 Весело

  а да но не влезем в еврозоната преди 2020

 4. 4 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Дебилний Дянков, има известна разлика между конституция и джоб-сандвич, и тя е, че само второто можеш да пълниш с квото ти скимне.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Аре бе нали сте десен вестник, какво сте го емнали Дянков за това, че не отговаря на неудобни/тъпи въпроси?

  Какво искате да ви каже, че ако се въведе пакта за стабилност, левите партии ще изчезнат до десетилети-две, ли?

  Търсенето на сензация, а не обективност във всяка една ситуация изобщо не е журналистика.

  От мен лично - само респект и уважение за предложенията на Дянков и все по голямо разочарование от журналистиката в Дневник.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 968 Весело

  Бравос бе Барселонски, името Дянков, някак възбуждащо ти действа!!!

 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Голем смех. Дянков, дето един бюджет още не е съставил и изпълнил както трябва, ни дава новата "генерална" линия.
  А това за "недалновидните" правителства направо 'кърти мифката". Като, че ли някой друг няколко пъти обявяваше края на кризата, пък тя още е тук.
  Хайде, да го /ги/ видим на изборите. После другото...

 8. 8 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дянков та ние сме във вечна криза. Малко се поопрвяме, само когато другите страни са добре. Какво зависи от нас? Голям залък глътни, големи приказки не говори.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  До коментар [#7] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Айде, това с обявяването на края на кризата можем да го приемем в графата "висш отговорен фактор дава сигнал към пазара и външните партньори". Макар и изпълнено по герберски.

  Но да ръснеш това за "недалновидните правителства" при положение, че преди една година Европата го плесна заради сметките му за бюджетния дефицит, а пък миналото лято актуализира точно приходите на собствения си бюджет, и то надолу ... трябва да те тресе тежка шизофрения или гьонсуратлък!

 10. 10 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Весело

  Напред към фикс идеята "еврозона" , както преди беше с идеята " да построим комунизма"!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 11. 11 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Предлага се размяна компютър и интернет за ракия и салата, доста горещо се препоръчва на някои форумци.

 12. 12 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Дянков днес каза още нещо което е много важно , но кой знае защо се премълчава от журналистите на ""Девник.Става въпрос,че някои сектори като "сигурност" ( разбирай Цветанов) нямат достатъчен пррнос в реформите и ограничаването на разходите.
  Не знам кака ще се спогодят с Цецо,след като последният иска още 31 млн.лв за да киризи собствените си подслушвачи.

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#12] от "bate_Ventzi":

  Това е стара теза на Дянков, за съжаление Борисов не иска да послуша гласа на разума и си правят в МВР каквото си искат двамцата. Не че така може до безкрайност но акъла му трудно увира по тази тема.

 14. 14 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Спомням си, че някои от лявата опозиция плюеха по въвеждането на валутния борд, но се оказа, че за българската политическа класа няма друга спирачка на печатницата на пари и държавни гаранции върху частни кредити. Не знам дали точно Конституцията е мястото, но идеите за ограничаване на политическата намеса върху държавните разходи е добра като цяло.

 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Леле-голям смех! Ако си спомняте, уважаеми съфорумци преди година и половина същият този Дянков се заканваше, че до 2-3 години България ще е приела еврото..после преди година смени плочата и започна да се кълне, че ще ни приемат в ЕРМ...после преди 6 месеца се спукваше от фукане, че няма да е проблем след година да кандидатстваме за приемане в ЕРМ, а сега ми излиза с номера, че евентуалното ако до една година приемем някакви си негови смешни проекти в парламента то тогава евентуално може би след още една година ще можем да си "осигурим подкрепа за еврозоната"....и тогава да кандидатстваме може би за ЕРМ тепърва...хаха.. А гербогъзолизците си примират от възторг?? Да ги питам вие мозък ли нямате, помните по пет минути ли, хобито ви е да вярвате в лъжи ли, или просто сте идиоти??? На Дянков ако някой му вярва още значи си го заслужава!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 968 Весело

  до 14: предлагам още по-драстични идеи 0% преразпределение, да се откажем от държавата и да преминем към напълно пазарно стопанство.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Тоя Дянков що не вземе първо да направи и постигне нещо и после да се хвали колко бил по по най в европейския съюз.народа бяга и се стопява докато тоя отчита успех след успех ,то за него може д а е постижение и върхово постижение но е за сметка на хората на които същия тоя съсел трябва да служи

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Утре, ако дойдат комунистите и кажат 70% преразпределение к'во ша прайме, а? Освен, ако не впишете, че Конституцията въобще не може да се променя.... много зле е, много зле....

 20. 20 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#6] от "ban":

  Бравос бе Барселонски,
  името Дянков, някак възбуждащо ти действа!!!
  =================

  Банский,

  Дянков по-добре ми действа от
  Жан Виденов, Милен Велчев и он'зи на СерГея ... забравих му заглавието ...

  МГИМО-ци, БАН-аджии и ЮПИ-та ... сте един дол партенки ....

  Нещо се гърчиш, че твоята и'БАН организация няма пари за смучене .... или ??!

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 21. 21 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#5] от "NPaine":

  Да си десен политик не означава да не обясняваш решенията си. Ако трябва го правиш хиляда пъти. Иначе си експерт, а не политик.

  Виж Костов, например. Основната му грешка - както сам казва - беше, че просто е игнорирал идиотите. За съжаление, обаче, идиотите гласуват. А дори не-идиотите се чувстват обидени от пренебрежението на властта и липсата на какъвто и да е отговор - като в случая.

  Не е чак толкова трудно да кажеш, че точно народът определя какво управление иска гласувайки, и излъчените от него представители ще одобрят или не предложението на финансовия министър (което може да бъде отменено по-късно.)

  Точно по подобен начин управлението на ОДС въведе валутен борд - който е доста по-сериозна мярка от предложението на Дянков. Щом това може да се направи, нищо не пречи да промемним конситуцията, щом се налага.

  И забележи - изобщо не говоря за самото предложение. Говоря за действията на "политика" Дянков. Както се казваше в онзи виц, "не си прав, Кучи Гъз ..."

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Весело

  Кво му стана на тоя? Пак го подгониха еврозони и някакви видения.
  Аз, доколкото си спомням, последната дата бе 01.01.2011 година.
  Да припомним все пак:
  "7 януари 2010
  “Влизането в ЕRM2 и еврозоната е основната външнополитическа цел на страната.”
  26 май 2010
  “Не можем да кандидатстваме за ERM2 тази година. Трябва да почакаме. Но от 1 януари 2011 година ще бъдем готови за това. Нашето намерение е да кандидатстваме догодина.”

  Сега се оказва, че му липсвал пакт. И ако нямало пакт, щял да се сърди и нямало да подава документи.
  Иначе, другояче казано, Дянков се излузва като мокра връв от основния си икономически приоритет.
  Тъй де. Кво ЕРМ2 като няма пакт. А макаците ревът възторжено ...

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ако ще влизаме в еврозоната държавният дълг трябва да стигне 60-70%. Всички правителства там бълват дългове като откачени и ние ще сме единствените примерни ученички с 15% и таван 40%.
  Ако ще стоим извън еврозоната, което е най-добро за нас таванът на държавният дълг трябва да бъде 20%, а не 40%.
  "Големите играчи" в еврозоната като Германия, Франция, Италия вече са затънали с по 22000 - 30000 евро дълг на глава от населението и трябва да сме пълни идиоти да се присъединиме към вече прекараното евро. Ако бяхме влезли като другите страни преди 5-10 години и бяхме намазали от ниските лихви, бяхме си изградили инфраструктурата и съживили икономиката добре, но сега да се време между шамарите е пълна простотия.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 24. 24 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дали е правилно и дали ще е полезно не знам.
  Но ако тези промени получат подкрепата на 3/4 от депутатите и влязат в Конституцията това ще е вече историческа промяна.

 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дянков - ПРЕЗИДЕНТ!
  Ето това е мъжка приказка. Само така!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 26. 26 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#14] от "kalin_m":

  "но идеите за ограничаване на политическата намеса върху държавните разходи е добра като цяло. "
  ------------------
  Я пак? За какъв тип държава говорим? За тоталитарна или за демократична, щото ако става въпрос за втория случай, тогава говорите глупости. Всъщност и в първия случай, ама нейсе.

  Наред с останалите си функции, бюджетът е политически инструмент и служи за прокарване на политическите идеи и цели на спечелилата властта партия или коалиция.

  Ако на съответната партия и трябват по-големи разходи, за да почне да изпълнява програмата си, смятате ли, че същата партия ще каже на избирателя:"Сори, ама поправката "Дянков" не ни дава да си изпълним обещанията, дето ви ги дадохме преди изборите!"

  Оставете това, ами кво ще стане, ако на китната ни страна и' се случи някое застрахователно събитие - наводнение, цунами, жабя напаст или епидемия от скоротечна олигофрения?

  И тогава ли няма да се бръкнем, щото ще по-важно да не нарушим конституцията, вместо да ликвидираме последиците от съответното бедствие?

  Айде, ако може, нелепият Дянков да се коцентрира в изпълнението на преките си служебни задължения, вместо да се прави на мислител и строител на съвременна България!

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3007 Весело

  До коментар [#22] от "Graf":

  Ей ти го вече "хи-хи" под номер 19 с "железния аргумент".

 28. 28 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпрос на опусумите по НОВА:
  - А вие ,господин ,Дянков ,как се издържате с тая малка заплата от 3000 лева?
  - Жина ми ма храни...

 29. 29
  sorens
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 30. 30 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  В чл. 126 от Договора за функционирането на ЕС, който България е ратифицирала и трябва да спазва пише, че правителството е длъжно да поддържа бюджетен дефицит под 3% от БВП и дълг под 60% от БВП.

  Това не пречи обаче две поредни години самият пишман конституционалист - Смион Дянков, да ги нарушава - дефицитът за 2009 г. беше 4.7% от БВП, а за 2010 г. - 3.6%.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 31. 31 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#26] от "wreck":
  Която и да е държава - колкото повече харчи, толкова по-малко остава за индивида. Има и още нещо - когато държавата "хитрува" и пусне печатницата за пари, хората си купуват парите на друга държава, а тази, която просто печати пари и си разпределя стига до фалит. България през последните 130г. и още повече през 1996г. помниш ли от кой тип държави беше, или паметта ти не стига толкова назад? За това трябва да се ограничават апетита за харчене и преразпределение на алчната държава. Нашата преяжда - взема над 40% от БВП.

 32. 32 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#21] от "shristov":

  Мнението ти, ми харесва.
  Убеди ме, съгласен съм.

  Продължавам обаче да си се дразня по принцип, на журналисти търсещи жълтото, скандала, сензацията.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":
  Много е прав Дянков са "недалновидните" правителства. Явно е имал предвид това на тройната коалиция и на правителството на НДСВ/ДПС. Само дето вместо крадливи и интересчийски ги е нарекъл по-меко....."недалновидни&quot;.
  И идеята му е много правилна и необходима. Този вътрешен борд ще донесе по-голяма стабилност и предвидимост за икономическата ситуация в страната.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#26] от "wreck":
  Разсъжденията ти са нереални. Не мислиш ли, че при такава сюблимна ситуация (каквато си описал) в народното събрание няма да се намерят 3/4 депутати, които да приемат необходимото. Ако те не мислят за хората то тогава защо сме ги пратили там?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  убеждението ми е, че конституцията не е мястото за поставяне на фиксирани параметри за бюджетно и фискално поведение на изпълнителната власт.
  Начинът, по който илюстрирам това не е много по различен от този на Графа преди около седмица или на Кадиев днес.

  между другото, България ВЕЧЕ е в състояние на фискален борд по силата на В чл. 126 от Договора за функционирането на ЕС.
  Дянков трябва да се образова малко и да научи, че международните закони, които сме ратифицирали, надцакват вътрешните. Предложението му е безсмислено.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 36. 36 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Тоя се изживява като някъв държавник,какъвто не е ,Едно политическио нищожество което в сянката на Боко се смята за значимо.Днес слушах една баба говореше на внучето си,/не е виц/..."Яж баба че да станеш пожарникар и после премиер"Какъвто премиера такъв Дянков две еднакви величини под нулата.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 37. 37 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Знае си той какво иска Дянков.
  "документът предвижда преките данъци да може да се увеличават само след одобрението на 160 народни представители (2/3 от всички),"
  това е гвоздеят на програмата - да си останем бананова република завинаги. 10% плосък данък за всички - да го духат бедните и да богатеят олигарсите . На някой да му е известна "бяла" държава с такава данъчна политика ?
  Значи герберасите най-накрая доказаха ,че са поредните маши на червените педеруги.

  Да си върнем държавата и бъдещето
 38. 38 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Айде ,пак по католици от папата ,ще се правиме.
  Всичко друго оправихме та с глупости се занимаваме.
  Те Германия и Франция не спазиха 3% дефицит, ние на гол тумбак
  пищови запасваме.
  Докато няма ясна визия за развитие на икономиката и най вече
  за развитие на производство ще сме си една дефакто фалирала
  държава с мизерни доходи.

 39. 39 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Дянков се не се държи глупаво; държи се догматично. Тезата за въвеждане на конституционни ограничения е неолиберално виждане и Дянков иска да го прокара, за да влезе в историята. Разбирам идеологическата му нагласа, но да се правят подобни експерименти е вече цинично. МВФ и някои академични колеги на Дянков като Андрей Шлайфер например ги ги правиха достатъчно и резултатите хич не са окуражителни. Така че Дянков по-добре да се ориентира към запазване на валутния борд и неговата ефикасност. Конституцията е мъртва буква ако няма воля за спазването и. А това, че Дянков се опъва като магаре на мост си е негов проблем и той изобщо не е наясно че политиците никога няма да приемат предложението му. Но да се намесва и ЕС е просто непочтено защото никога в ЕС не е имало изискване за конституционни промени точно в тази посока.

  Аз лично бих препоръчал на журналистите от Дневник и всеки който се интересува да прочетат статията " How Harvard Lost Russia"в Institutional Investor. Там много подробно са описани схемите на Шлайфер ( съавтор на Дянков) за въвеждане на пазарна икономика в Русия по рецептите ,които сега Дянков следва. Резултатът за Харвард специално е : публичен скандал и глоба от 27 милиона долара наложена от SEC.
  Ето и връзка: http://janinewedel.info/harvardinvestigative_InstInvestorMag.pdf

 40. 40 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#35] от "wreck":

  Може да е безсмисленно, ама как хубаво звучи.
  Аз предлагам в конституцията да залегне параметър - естественият прираст да не пада под 2%. Така за по-малко от 50 години ще имаме 2 пъти по-голяма България.
  Който не изпълни задълженията си, ще го ... докато удовлетвори.

 41. 41 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Идеята като цяло е добра. Да видим как ще се реализира.

  @ Графа- няма противоречие с целта да влезем в ERM2. Защо смяташ, че едното пречи на другото?

  Икономиката на България може да расте като привлича преки чуждестранни инвестиции. За целта е необходима стабилност- политическа и икономическа; работеща съдебна система; ефективна администрация и гъвкав пазар на труда с квалифициран персонал . За съжаление в момента имаме само политическа стабилност и то ако сравняваш ситуацията с тази в Либия или Египет. Добре е да има такъв пакт за стабилност, който поне на книга да предпазва икономиката от конюнктурни политически своеволия.

 42. 42 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Весело

  Въпроси към ГЕРБ:

  Въпрос:
  Господин Цветанов, как успяхте със заплатата си да купите 6 апартамента? Благодаря.
  Отговор:
  Благодаря и аз, следващ въпрос.
  Втори въпрос:
  Не може ли малко по-сериозно да се отнасяте.
  Отговор:
  Да, следващ въпрос.

  Въпрос:
  Господин Борисов, казахте, че носите оставка в джоба си, кога ще я подадете? Благодаря.
  Отговор:
  Благодаря и аз, следващ въпрос.
  Втори въпрос:
  Не може ли малко по-сериозно да се отнасяте.
  Отговор:
  Да, следващ въпрос.

  Въпрос:
  Господин Дянков, вярно ли е, че сте се провалил като консултант на световната банка в Грузия? Благодаря.
  Отговор:
  Благодаря и аз, следващ въпрос.
  Втори въпрос:
  Не може ли малко по-сериозно да се отнасяте.
  Отговор:
  Да, следващ въпрос.

  И още мога да продължа, ама има ли смисъл?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 43. 43 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И още нещо - Конституцията е създадена, за да се защитават правата на гражданите, а не правата на бюджетните организации. Само че хора, които не знаят, че е тяхно задължение да си плащат здравните осигуровки, независимо, че работят извън ЕС, явно няма как да измислят нещо смислено и дори и не се опитат да си изпълняват служебните задължения.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#39] от "drake":
  Що не обясниш, ама така.а.а по-поробно, какво му е циничното и какво му е експерименталното на предложението на Дянков.?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Неутрално

  По-добре Дянков, отколкото Орешарски или М. Велчев. И дано повече слуша бате си Ваньо.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 46. 46 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Храбър , номер 44,

  Предложението не е ново, още Робърт Нозик го е дал през 1974. Циничното е ,че се твърди, че точно тези промени са необходими за влизането ни в Еврозоната защото някой е казал на Дянков , че може да сме следващата Гърция ( виж статията). Просто не е коректно да се използва този аргумент ,за да се постигне личната цел на Дянков, която е промяна в Конституцията. И сега има борд, и сега той работи. И защо да се променя Конституцията тогава? А че България не е Гърция е повече от ясно и аргумента на Дянков е неверен. На България никой не би дал 300 млрд. заеми.
  Освен това всички заеми , които България е получавала са били при условия на т.н стриктна кондиционалност: т.е. за всеки заем са се рязали разходи и съкращавали хора. Това с Гърция доскоро не се бе случвало.

  А за експериментите с конституциите може да прочетеш Бари Уайнгаст от Станфорд, той е писал по този въпрос.

  И последен аргумент: дори и да се заложат ясни критерии в Конституцията политиците пак ще намерят начин да ги заобиколят. Факт. Това ,което крепи валутната стабилност са спомените от хиперинфлацията и нежеланието това да се повтори. Страхът крепи борда, а не промяната в Конституцията.

 47. 47 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 459 Весело

  Тоя олигофрен иска да увековечи единственно пагубният плосък данък и нищо повече.Ако целта му беше бюджетната дисциплина ,сам щеше да я спазва ,а не да поволява на Тиквата да раздува разходи.Ако беше истински професионалист,отдавна да е напуснал шайката червена измет -наречена ГЕРБ!

 48. 48 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това предложенние на Дянков, е най-доброто което съм чул за целия си живот от български политик.
  От старта на правителството та до днес продължавам да твърдя, че това е Човека. Браво Дянков!

  Американската пропаганда трие мозъци!
 49. 49 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  До коментар [#46] от "drake":

  Баси. Ошашави аудиторията. "Бари Уайнгаст от Станфорд"...???
  "всички заеми , които България е получавала са били при условия на т.н стриктна кондиционалност"
  "кондиционалност"???
  Кво е туй?
  Кви са тез слова, дето ни ги плескаш? Недей. Това е отвъд способността ни за съждение.
  Важното е да сме храбри.
  Иначе,.... да.
  Всичко което плеска Дянков е догматика. Най-банален рецептурник на пицария. "Маргарита" без кашкавал(без Parmigiano Reggiano биха казали италианците от юга). Това е Дянков..
  Недей. Не надценявай аудиторията. Бари Уайнгаст от Станфорд е тера инкогнита за тях, а споменаването на чужди неща предизвиква потрес и мълчание. Дъглас и Бари са далечни за местната популация артефакти....

  Ecrasez l’infâme
 50. 50 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Весело

  До коментар [#48] от "Whiskey&Gunpowder":

  Развейте ощи знамена. Упсс.... Превода е грешен.
  "Put Out More Flags"...
  През целия си живот? Най-доброто?
  Кретен...

  Ecrasez l’infâme
 51. 51 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Граф,

  Съжалявам за изразите , но такава е терминологията. Не че на мен ми е приятно да я употребявам , но пък не ми се мисли как да нарека кибрита " драсни-пални-клечица". За Уайнгаст споменах защото човека ми зададе въпрос и аз гледам да отговоря колкото мога.
  А Дъглас Норт ми допада доста. Особено "Institutions, Institutional Change and Economic Performance".
  За Дянков нищо не казвам, просто ме издразни това че аргументите му са лицемерни. Ясно е ,че иска да запази статуквото и ниските данъци защото се страхува от ляво управление ,което да взема повече от населението. И мен ме е страх от това, но си го казвам направо. А и не мисля ,че Конституцията ще се промени особено пък преди избори. И да се намесват тук "тъмни" европейски сили е просто неуместно. Отделен е въпроса дали изобщо ни трябва да въвеждаме еврото. Но това е друга тема и за нея ще намеся Нийл Фъргюсън

 52. 52 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#50] от "Graf

  С кретен се обръщай към баща си, има защо.
  Не развявам знамена, това ми е мнението и държа на него.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 53. 53 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 471 Неутрално

  За нас въпросната еврозона е като една фикс на идея Дянков и ще стане евро проблем ако много се натискаме да влезнем в нея. Всички проблеми на икономиките на ЕС ще ни хващат автоматично.

  Преди да се чудим къде да се ръгнем без да мислим е добре
  правителството да направи един два икониомически форума
  с водещи икономисти и да покани министрите на другите страни от ЕС и да поиска техния опит и мнение по въпроса
  какви са плюсовете и минусите за тях до сега от еврото.

  Когато без да мислим влязнахме в ЕС по най-бездарния начин се съгласихме на всичко, което ни поставиха като условия и сега нямаме право на глас как да финансираме собствената си икономика, сега ако предадем и валутата ще станем напълно зависима провинция на ЕС, неща, за които се водиха преди войни сега се дава без пари.

  Дянков е толкова зле с управлението на държавата като финанси и особенно с предлагането на реформи, че се опитва да накара бъдещите правителства под предлог на стабилност да се откажат от какъв то и да е национален валутен суверенитет. Егати "стратегията за развитие".

  Не е ясно колко време Германия и Франция ще са склонни да крепят останалите страни в ЕС със заеми, колкото и да искат ЕС да е глобална сила но ЕС ще бъде блок с държави на 2 скорости в икономиката. Страните двигатели са 2-3 и другите са около нулата или изоставащи.

 54. 54 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Весело

  До коментар [#51] от "drake":

  Оууу.....
  Не се притеснявай. Не си виновен, че си чел повече от тях.
  Не търси и заместител на "кондиционалност".. Речи им реакция на Павлов, в добавка, и може да се сетят...
  "Това ,което крепи валутната стабилност са спомените от хиперинфлацията и нежеланието това да се повтори. Страхът крепи борда, а не промяната в Конституцията."
  Ъхъ...
  Така е.


  Ecrasez l’infâme
 55. 55 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#52] от "Whiskey&Gunpowder":

  Дръж го. Кат дръжка за знаме. Маай с него...
  С мнението де... Че понякога разбирате нещата буквално.

  Ecrasez l’infâme
 56. 56 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#23] от "VIVA_BG":

  Така е всяко действие което не направено на време води понякога точно до обратния резултат, учудващото е че ужким Дянков и ГЕРБ бяха нова партия, а пък мисленето им е по-зле от всяка друга партия, която е сега в парламента.

  Дянков така и не може да включи, че в момента той е финансов министър на България, а не служител на МВФ, просто съвсем са му промили мозъка на тема управление на национална икономика. От всичките му публични изяви като финансов министър се чува всичко друго само не и българска икономика.

  Другия образ потънал в пространството на информацията е Трайчо Трайков - и от там не се чува нищо за икономическа политика на България.

  Така че реформите в България ще има след като тези двамата си отидат и на тяхно място се появят национално мислещи финансисти и икономисти.

 57. 57 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#55] от "Graf":

  Не знам дали форума тука ти е повлиял ама говориш като недокл... тиин. Последен отговор от мен, че ми е писнало от простаци.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 58. 58 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "ГЕРБ (за разлика от НДСВ), след овладяване на изпълнителната власт, се насочиха към овладяване на финансовите потоци.

  Проблеми:
  - Непознаване на принципите на финансовите потоци и как да се променя тяхната посока - Причина, ниско образовани и некомпетентни кадри.
  - Алчност и неразбиране на принципа 80% от нещо е по-добре от 100% от нищо - Причина, нисък интелектуален потенциал на кадрите както и недостатъчен административен капацитет.
  - Комуникация или по-скоро липса на такава - Причина, строгата йерархична структура на ГЕРБ и изключително малкото (и от прекалено високо ново) звена имащи право да сключват и/или одобряват договорки водят до претрупване на каналите - ББ, ЦЦ, СД и т.н. и съответно до блокиране на вземането на решения, бързо и ефикасно. Неспособността и ниските възможности на комуникационната система на ГЕРБ произлизат и са по Милиционерски образец, но липсва капацитета на службите по информация на съответните ведомства.
  - Авторитет и Право на взимане на решения - Причина в ГЕРБ изключително малко са хората, които имат право да взимат и правят договорки с трети. Оттук и жестокия проблем с претрупването, понякога една и съща договорка се третира от различни хора и с различен резултат, т.к. Факторите които взимат решение са мултиресорни и нямат строго определени граници на дейността си.
  - Време или по-скоро недостига на такова - Причина, Времето е най-редкия ресурс и при никакви обстоятелства не може да бъде възтановено. Оттук и проблем с бавенето на решения и реакции от ГЕРБ. Понякога липсата на отговор, представлява по-голям проблем отколкото неверен или верен отговор на дадена провокация. ГЕРБ в момента се опитват всячески да забавят темпото, т.к. не могат да смогнат със синхронизацията на ПР, Решения и т.н.

  Резюме: ГЕРБ, както се и опасявах в началото поради ниския си административен капацитет (2-ри и 3-ти ешелон на ДС и БКП), Милиционерщината си и липсата на план за действие в среден и дълъг период от време (стратегия), се оплитат в тактически планове за действие всеки "цепи, лепи и вулканизира" конкретен проблем, но усилията на цялата клика се взаимоунищожават и блокират Държавния административен апарат на Бг.
  "

 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#57] от "Whiskey&Gunpowder":

  Добре.
  Иначе, това: "това е Човека. Браво Дянков!" си заслужи квалификацията...
  Па и с главна буква... Баф маа му....
  Съвсем по канона на чалгареализма..: http://www.vbox7.com/play:0f182ed0

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#46] от "drake":
  Аз пък ще кажа , че точно една такава постановка в конституцията би попречила на такива алчни и некдърни павителства като това на тройната коалиция да ограбват о довеждат страната в неприятни икономичеки ситуации.
  То заради това положение е този вой срещу идеята на Дянков. Ами вижте си разсъжденията. Никаква логика, а само заклинания и квалификации.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 572 Гневно

  До коментар [#38] от "Крез":..."Докато няма ясна визия за развитие на икономиката и най вече
  за развитие на производство ще сме си една дефакто фалирала
  държава с мизерни доходи"...А визията и отговорността на БГ бизнеса къде я слагаш..!?? Вече 20 г. БГ бизнеса е най големият длъжник на нацията и държавата....20 г. ..двойно счетоводство , ниски данъци, никакви синдикати и стачки , евтина и квалифицирана работна ръка на която може да не и плащаш с месеци и пак да работи..За това време БГ бизнесмените трябваше да са изградили най яките и жизнени фирми които да изнасят и да се конкурират успешно навсякъде...но не би ..всичко е вложено по язовири , коли , яхти и курви.....

 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#51] от "drake":
  "Ясно е ,че иска да запази статуквото и ниските данъци защото се страхува от ляво управление ,което да взема повече от населението..."
  И защо считаш че левите трябва да имат право да взимат повече от населението?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#62] от "Храбър":

  Откакто е министър Дянков взима повече от населението, отколкото "левите". Има си статистика по въпроса.

  Ecrasez l’infâme
 64. 64 Профил на kento
  kento
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Най-адекватният финансов министър за България,в час е с всички световни тенденции!Евала,Дянков!

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#63] от "Graf":
  Хе-хе! Е той сигурно заради това иска да лимитира колко да се взима от обикновените хора, пък тия дето били взимали по-малко не искат ограничения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#30] от "wreck":

  През първата половина от 2009-а Дянков не е имал изобщо думата по отношение на бюджета.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 67. 67 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Абсолютно съгласен. Ако има събитие от катакличен характер и 95% мнозинство ще се намери.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 68. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#35] от "wreck":

  Ако европейските разпоредби наистина се вземаха насериозно в България нима на тройната коалиция щяха да и замразят фондовете? Те също е трябвало да спазват Маастрихтските критерии, но през 2009-а определено не са го правили.

  Ако тези разпоредби станат част от конституцията то ще има допълнителен инструмент за въздействие - обжалване на закона за бюджета пред Конституционния Съд. Репутацията на КС съвсем не е безупречна, но досега никое правителство не си е позволявало да игнорира техни решения.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 69. 69 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  продължение от [#68]:

  Всъщност Дянков сам казва, че цели основно външен ефект с тези конституционни промени. Решението да ни допуснат в чакалнята за еврото е политическо и няма краен срок за него. теоретично могат да ни мотаят и десетилетия. От гледна точка на ЕС има огромен риск България да започне да я кара през просото ако бъде приета в еврозоната. Де факто, точно това стана след приемането ни в ЕС - тройната коалиция готвеше едно здраво опоскване на европейските фондове. Европейците се опариха веднъж и сега ще си отварят очите на четири. Особено след случая с Гърция.

  Така, че ние сме поставени вмного неблагоприятна позиция да доказваме, че този път няма да се изложим. Конституционните промени биха били за ЕС поне една формална гаранция. Дали от еврозоната ще повярват на такава гаранция не се знае, но е хубаво да се опита.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 70. 70 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Храбър, номер 60

  Позицията ми е много ясна и може да се опише с еврейската поговорка " Ако брадата правеше равина и козела щеше да е равин". В Конституцията пише много хубави неща: че България е демократична, правова държава . Пише ,че личния живот е неприкосновен ( подслушваме се , но много рядко и само с повод значи). Пише ,че не се и допускат партии създадени на етническа основа ( ДПС го няма значи) Пише ,че и президентът може да бъде отстранен за нарушения на основния закон . Има цял куп такива хубави права , на които може да се позоваваш. Но въпросът не е какво се пише , а какво става в действителност. Вписването на финансови параметри в Конституцията е глупаво просто защото забраните могат да се заобиколят при желание. Създаването на конституционни пречки за промяна на Конституцията беше патент на БСП през 1991. И резулата го виждаме 20 години по-късно ,когато имаме лошо направена Конституция с разделение на властите ,което ги кара да се ритат по кокалчетата при най-малкия повод.. И ако от това не сме си взели поука за какъв дявол ни е сега сами да си връзваме ръцете с неща ,които никой не иска от нас ?

 71. 71 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Много добра идея по-принцип, дано да стане реалност. Само ми се струва прекалено неамбициозна. 3% дефицит е прекалено много, това ограничение го имаме така или иначе с пакта за стабилност на ЕС. Идеята на Синята коалиция беше много по-добра. Фискалният борд на Германия например предписва ограничаване на структурния дефицит (изчистен от конюнктурното влияние) до 0,35%.

 72. 72 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 670 Неутрално

  А на умниците дето казват че конституцията не е място за фискални правила им препоръчвам да погледнат Германия. Там фискалният борд е залегнал именно в конституцията.
  В Швейцария е приет с референдум и може да бъде променян само след референдум...
  Такива механизми има и в Швеция и Естония. И различни други страни дискутират въвеждането им. И най-важното навсякъде където има такъв механизъм резултатите са видими много добри.

 73. 73 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 670 Неутрално

  За тези които знаят немски наскоро имаше една много интересна статия на тема фискален борд от берлинския професор Марк Халерберг във FAZ.

  http://www.faz.net/s/RubB8DFB31915A443D98590B0D538FC0BEC/Doc~E18C4C5A7D96C46F0B8F942C8B588BDE2~ATpl~Ecommon~Scontent.html

 74. 74 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#61] от "vlad76":

  Разбирам гнева ти ,но и разбирам ,че никога не си се занимавал
  дори и с малък частен бизнес.Да големия бизнес бе заграбен от
  ДС назначени бизнесмени от които креативност не може да се
  очаква.Какво да кажем обаче за средния и дребния който през всичките тези години бе мачкан и унищожаван от държавата.
  Имаш ли идея колко разрешителни лицензионни и регистрационни режими има в БГ? Какви безумни изисквания
  са дори за една квартална бакалия да не говорим за производство.Законите така са написани ,че и да искаш не можеш да ги спазиш на 100% и тук вече идва бюрократа от
  някоя от десетките държавни органи и почва изнудването.
  Дори да има човек достатъчно капитал бюрокрацията с нейното безхаберие и разтакаване ще ти разкажат играта и ще претърпиш огромни загуби преди да стартираш някакво производство.За да не съм голословен ще ти дам пример.
  Искаш да произвеждаш нещо в обикновен малък цех.
  Фирма горе долу бързо ще регистрираш за около месец.
  После идва борбата с преустройството на помещението
  Планове скици десетки документи от където се сетиш
  и навсякъде се чака от 2 седмици до месец а ако се заядат и повече .Накрая почваш с рушветите щото вече изпускаш всякакви срокове от бизнесплана.През това време се бориш с енерго ,ВИК, за присъединяване Ясно ли ти е ,че само такса присъединяване на енергото може да надхвърли 100 хил лева?
  А ако нямат мощност строиш трафопост който те по закон са длъжни да ти изкупят ма вземи ги накарай монополистите да спазят закона.След всички перипетии изделието /каквото и да е /трябва да бъде одобрено от няколко инстанции ,нали се сещаш
  колко е субективно там ,айде пак рушвети и време.
  През това време банката си иска вноските ,НСИ осигуровките и тн.А и таксите за всякакви документчета са модерни европейски.
  През цялото време плащаш и охрана ,щото /нашта милиция ни пази / но не и от братята роми.Та със адски мъки стартираш
  и се молиш да не си настъпил някой от тези с политически протекции ,щото идват едни момчета с джипове да те консултират, а нашата полиция нищо не вижда естествено.
  Мисля ,че доби бегла представа .

 75. 75 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз подкрепям подобни мерки в конституцията.
  Наистина имат смисъл и бетонират финансовата политика на страната за добро и за дълго!

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK