Една четвърт от договорите по европрограмата за бизнеса са прекратени

Една четвърт от договорите по европрограмата за бизнеса са прекратени

© Надежда Чипева, КапиталОколо една четвърт от договорите, подписани досега по оперативната програма "Конкурентоспособност", са прекратени по искане на фирмите. Те са на стойност над 93 млн. лв. Това съобщиха от изпълнителната агенция за малките и средните предприятия, която е междинно звено по програмата. От началото й преди три години до сега са подписани 914 договора за общо 377 млн. лв., от които 241 са прекратени.


Основната причина за отказването на бизнеса от проектите била икономическата криза, заради която фирмите трудно реализирали продукцията си, не успявали да осигурят кредитен ресурс или се преориентирали към други сектори. "Заради кризата бизнесът изнемогва и затова се отказва от изпълнението на проектите", каза Цветан Стоевски, шеф на дирекция "Конкурентоспособност и иновации" в агенцията. Той добави, че много от проектите въобще не са започнали, а по други са изпълнени малка част от дейностите.


И той, и директорът на ведомството Марияна Велкова заявиха, че са притеснени от големия брой прекратени договори. Според тях е проблем, че фирмите се отказват от изпълнението на проектите на доста късен етап и не могат да бъдат заменени с компания от резервния списък. "Лутат се една година и не знаят дали ще изпълнят проекта и когато наближи изтичането на срока на договора, казват, че не могат да го приключат", обясни Стоевски. От агенцията обаче обясниха, че няма проблем с връщането на плащания по провалените проекти, тъй като за повечето не са усвоени никакви средства. "Досега се е наложило да се върнат около 500 хил. лв., които са от авансови плащания, а те са обезпечени с банкови гаранции", обясни Велкова.
Няколко фирми са отказали да подпишат и договори по одобрени проекти по една от последните оценени схеми по програмата - за технологична модернизация на малки и средни предприятия. Те са заменени с предложения от резервния списък с проекти. Подписването на договорите по процедурата започна в началото на годината, а набирането на проектите беше обявено през май миналата година.


"Заради тези проблеми при отчитането на изпълнението на програмата и за това колко средства са усвоени трябва да се има предвид и колко искания за плащания постъпват при нас", каза шефът на агенцията. По данните на ведомството до момента изцяло са приключили 193 проекта, за които са платени близо 25.7 млн. лв. Общо плащанията към бизнеса по програмата, която е с ресурс 1.1 млрд. евро (2.2 млрд. лв.), са 44.9 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK