Една четвърт от договорите по европрограмата за бизнеса са прекратени

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  мммм, колко много работа се върши по тази ОП, хем е с най-ниска усвояемост, хем малкото подписани договори се издънват в аванс. стоевски и велкова, трябва да се изпратят някъде да учат хората как не трябва да се управляват еврофондове. сигурен съм, че след това ще има ръст в усвояемостта. ес ще ни бъде благодарен.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 2. 2 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Около 40% от договорите по европрограмата за бизнеса са прекратени!!!

 3. 3 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "PETER":

  по това оп все се оплакват с бизнеса: 99% от кандидатите при кандидатстване имали грешки, 40% се отказвали в началото. чудя се колко %-та въобще взеат пари и колко време средно чакат банковия превод. има ли нужда от тази ОП се питам?

  Времето е наркотик, много от него убива.
 4. 4 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  А господин Стевски ще обясни ли как се одобрява проект на обща стойност 1.8 мил лева и размер на субсидията около 60%, на фирма с годишни приходи 1.3 мил лева и балансова стойност на активите под 800 хиляди? И защо после се учудва, че фирмата не може да намери финансиране? С подкуп можеш да прекараш проекта за одобрение, но не и да вземеш кредит.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 5. 5 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Нищо не се прави само с пари. Наличието на пари не може да замени липсата на нормална бизнес среда.
  Но пък има корумпирана бизнес среда, затова пари все пак се усвояват само чрез различни схеми на корупция.

  Отделете време навреме.
 6. 6 Профил на euro_businessltd
  euro_businessltd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не стига това а те отхвърлят 2/3 от проектите. Трябва да пуснат схема без даван на финансирането и да се даде възмжност на повеяето проекти да се финансират.

 7. 7 Профил на Pavel Varbanov
  Pavel Varbanov
  Рейтинг: 450 Любопитно

  "Те са заменени с предложения от резервния списък с проекти." - така ли се управляват фондове? Отпускайки финансиране на нискокачествени, защото голяма част от предложенията в резервните списъци са такива, води до ниска ефективност на парите на европейските (вкл. българските) данъкоплатци.
  Ефективността се постига по точно обратния начин - като се пренасочват средства от неефективни към ефективни мерки. След като целевите групи по дадена мярка смятат, че без европейски средства ще се оправят по-добре - насочете средствата към групи или отрасли, където са по-необходими...това са ни отговорните институции, няма какво повече да се коментира

 8. 8 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Фирмите се лутали една година т.е. една година те не изпълняват проекти. Еми защо спи мониторинга на Агенцията. За това са там за да прекратяват договори, когато е видно, че няма да има резултати. И ми писна от фирмите само да се оплакват, това не е безвъзмедна помощ, срещу нея те трябва да постигнат нещо! Трябва да се замислим, че като не ползват средствата е необходимо да дължат определна такса за това, че са задържали средства!! Няма безплатен обяд!!!
  Резервният списък не съдържа само второкачествени фирми, все пак има минимум, който веднъж преминат, означава допустимост.

 9. 9 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Истината е, че тези бюрократи и некадърници от агенцията Аз бих ги вкарал в затвора. Кви са тези срокове бе. Как няма да се отказва бизнеса от проектите си. Докато се надява да получи пари от вас той с години харчи луди пари и накрая може и да фалира. Кой бизнес може да планира за 3-5 години напред. Просто от подаването на проекта, до купуването на машините не трябва да минават години, а максимум 3-6 месеца. Тези неграмотни келеши получават грешни пари и поради тяхното бездействие нашите производствени предприятия изпуснаха шанса да извършат технологична модернизация, каквато се случи със селскостопанските ни производители. Сега решиха проблема с усвояемостта - парите на програмата ще отидат в за подпомагане на определени банки - чрез създаване на фондове за над 400 млн. евро, за разни технологични паркови и други изсмукани от пръстите измислени проекти на пиявиците от БАН. Така ще рапортуват, че са постигнали голяма усвояемост и че са дали пари за икономика базирана на знанието. Само, че машините на нашите производители си остават на по 50-100г, а и те вече са на изчезване. Явно парите отиват за проектите на ТИМ. Дано Бог ви накаже мръсни НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.

 10. 10 Профил на caligulagold
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Мамкави стара. - "лутали се фирмите и незнаели какво да правят цяла година"
  Гадна пасмина от държавната администрация.
  Какво ли неправим за да достигнем до някой мижав лев, за да финансираме бизнеса си, а те само сечудят как да пречат, да се оправдават и по кой член да те наказват.
  Еййй мръсна бюрокрациьььоооо!!!!!!!!!

 12. 12 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кога ли "ДНЕВНИК" ще създаде една страница на която да можем да публикуваме наши предложения с дефинирани точни идеи за нещата които всеки може да направи. Да отсеем по-важните проблеми и да си организираме всяка седмица протести на едно определено място, където да излагаме изканията си и да правим всичко необходимо за постигане на целите си.
  Пък ако сме упорити, може и ДЯДО ГОСПОД да ни помогне.

  Разбирам много добре, че причините поради които искам да СЪДЯ управляващите в България макар и да са абсолютно истински, реални и всеизвести на широката публика, в същия момент те са недоказуеми от законова гледна точка. Именно за това желая да направя всичко възможно за да разруша тази дописвана с години / и изгодна за всички управляващи / корупционна практика.
  Мога да изложа проблема, да посоча институциите където е залегнал, да застана открито и обвиня отговорните за това.
  Определено се съмнявам / както и всички останали Българи /, че мога да докажа конкретна злоупотреба или престъпно деяние. Това което целя е да предизвикам СКАНДАЛ, да „размътя водата”, да привлечем общественото внимание и в крайна сметка да принудим системата да си ПЛАТИ и да се промени.

  Конкретно в моя случай :
  преди около три години взех решение да се върна към корените си и да се заема с бизнес свързан със земеделието и горите. Получих много добри наследствени земеделски имоти разположени на 15-тина к.м. северо-западно от София и тъй като в по-голамата си част са пустеещи, реших да започна с залесяването на бързо растящи дървестни растителни видове / пауловния /.
  Това се случи преди две-три години и тогава „НЕ ИСКАХ” да вярвам, че нещата в България се случват толкова трудно, именно за това и не съм документирал стъпките и срещите с конкретните институции, агенции и дирекции през които трябваше да мина, служителите с които се срещах и тези с които бе невъзможно да се срещна, но разбирасе ако се наложи мога да мина отново по целия този път защото неминуемо под съзнателно помня всеки адрес, врата и лице на служител.
  Разговорите протичаха в общи линии по следния начин:
  - Вие точно какво искате,
  - Точно по коя програма искате да кандидатсктвате,
  - Подготвили сте необходимите документи,
  - Попълнили ли сте необходимите материали и т.н.
  На зададените от моя страна въпроси се отговаряше, че те не са бюро справки и че нямат право да извършват консултации и да дават напътствия.
  Това което ми бе внушено в общи линии от този цикъл на ходене по мъките е, че трябва да се обърна към някоя от фирмите занимаващи се с подготовка и управление на проекти по рамковите споразумения за кандидатстване пред Европейската комисисия за отпускане на безвъзмездна финансова помощ / може и да бъркам с точната формулировка /.
  Намерих няколко консултански ф-ми и ги обиколих всичките, условията баха еднакви.

  Решаваш за коя точно кпрограма искаш да кандидатскваш:
  Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"
  Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"
  Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти"
  Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности"
  Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия"

  И те запознават с начина за заплащане на услугата която те ще извършат и необходимата документация която трябва да потготвиш. Разбирасе всички тези предварителни разходи ще бъдат покрити от първия транш на плащания по проекта за който те не поемат гаранции, че ще бъде приет, ще бъде евентоално някога съотвятната програма и евентуално ако са останали пари по тази мярка. Разбирасе консултанската ф-ма ще ти съдейства да получиш кредит от банка / лихвар, с/у 200% обезпечение / за покриване на предварителните разходи.
  Суевременно се захванах със създаването на предприятие за преработка на отпадна дървесина и био-маса за производство на „пелети за отопление”. Успях да създам работещо предприятие и започнах да произвеждам пелети, както и предполагах пазара се оказа необятен и търсенето на продукцията нараства лавинообразно. Разбирасе за да се превърне в печаливш бизнес се нуждаех от финансиране, за да оптимизирам производството, да получа необходимите сертификати и да излеза на сватло със счетоводството. Независимо, че съществуват достатъчно програми по различни Европейски споразумения за подпогане на малкия и среден бизнес / като ДЖЕРЕМИЕ /, се оказа че банките посредници само си правят реклама и в действителност всяка си има собствени условия за отпускане на кредити. ДЖЕРЕМИ покрива гаранциите / обезпечението / но банката си иска допълнително обезпечение, освен цялата документация по кредитирането.
  След като проведеш няколко срещи и минат няколко седмици, по телефона те информират, че от ЦЕНТРАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА ти отказват. Без писмено обяснение защото нямат такава практика.
  Любимата им фраза „ банките не са социални инсттитуции „ макар, че тези Европейски програми са именно СОЦИАЛНИ. В крайна сметка ако не можеш да заложиш апетитен имот – нямаш шанс.

  ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ОСИГУРИ ДЪРЖАВНА БАНКА която да обслужва тези програми без банкови тайни и допълнителни машинации. Толкова трудно ли е да се създаде ” ПРОЗРАЧНА „ Българска банка която да обслужва финансиранията през Европейските програми и Европейския Инвестиционен Фонд, без допълнителните изисквания на паплачта лихвари от частните банки.
  Ако прецените, че заслужавам подкрепа и съдействие за подетата от мен кампания, ще се опитам да привлека вниманието на медиите за да дам публичност на проблема и да получим подкрепа и допълнителна информация и за други подобни случаи. Умовалям ви, намерете смисъл и полза от това начинание и нека да поставим и решим този огромен проблем в Българското общество. Аз съм на ваше разположение

 13. 13 Профил на Aman
  Aman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Когато цикълът от подаване на проект до финансиране се редуцира до не повече от 3 месеца, тогава няма да има отказани договори. Фирмите чакат година решение, след това чакат още 6 месеца авансови плащания, през този период банките ги побъркват ежедневно... пазарът се срива с динамични темпове и оцеляват евроскептиците в сивата икономика... Направо да закрият тази ОП!

  "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба" Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на bokosama_fan
  bokosama_fan
  Рейтинг: 395 Весело

  Най-якото е, че програмата е с капацитет 2 милиарда лева, а са усвоени 44 МИЛИОНА

 15. 15 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#12] от "toniarisa":

  Приятелю, какво се промени при теб за тия 5 месеца.
  "... Кога ли "ДНЕВНИК" ще създаде една страница на която да можем да публикуваме наши предложения с дефинирани точни идеи за нещата които всеки може да направи..."
  Явно "ДНЕВНИК" не реагира на твоето много добро предложение. Затова ти предлагам да направим тази страница място за споделяне на реални проблеми с държавата и генериране на добри идеи за ограничаване на простотията, далаверата и бъркотията в държавата.

 16. 16 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#8] от "kansaj":

  [quote#8:"kansaj"]И ми писна от фирмите само да се оплакват, това не е безвъзмедна помощ, срещу нея те трябва да постигнат нещо! [/quote]

  Явно нищо не си градил през живота си човече. Явно просто мразиш всеки предприемчив човек. Пък и нямаш хабер от проблема. Най-трудното нещо на света е една добра идея да стане самоиздържащо се предприятие. А когато насреща ти стои цялата смазана корумпирана и безсърдечна машина на държавната администрация, която се стреми да те откаже и да ти открадне добрата идея за свои фирми, си е направо мисия невъзможна. Огледай се - къде са нашите производствени предприятия? Защо износа ни са състои само от изкопани цветни метали, бентонит, каолин, пясъци...? Защо България не произвежда вече крайни продукти? Нима си мислиш, че туризмът в който са инвестирани над 50 млд. евро, с приходи от 2-4 милиарда евро на година ще нахрани България? И това е ялова инвестиция, както всички напъни на крадливото тъпо червено племе, което владее ресурсите на България.

 17. 17 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#13] от "Aman":

  Абсолютно съм съглъсен с вас приятелю.

 18. 18 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#15] от "proizvoditel"
  Благодаря за подкрепата.
  При мен нещата се позавъртяха, но само на собствени "мусколи" и нерви. Произвеждам продукт който се търси изключително много и за това поизчезнах от нета.
  С удоволствие ще скоча в този позабравен проект, след като има съмишленици.

 19. 19 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#16:"proizvoditel"]Най-трудното нещо на света е една добра идея да стане самоиздържащо се предприятие[/quote]

  Не си разбрал определно смисъла на статитята- каса е се за едни пари дето държавата налива, под това разбирай моите пари за данъци. Еми незнам колко е трудно, но аз искам да видия резултати. В други държави има едни неща дето инвестират рисково в такива предприятия дето искат да са самоиздържащи .... и о чудо неземно, те очакват резултати, пък те на държавни. Та това е, ти искаш държавата да налива едни пари да правим компоненти, компоти ама де не питаме за финалния резултат, а. Я вземи и виж каква е възвращаемостта от направените инвестиции по ОП-тата и ще ахнеш, че са необходими 12 години за да се изплати инвестицията, е да ме извиняваш, но от пусто в празно ... и накрая се оказва, че машината не им била необходима... о чудо... В България всеки се мисли за независим предприемач от банкера до продавача на семки, и винаги държавата му е крива, но по света не се измерзва с какъв гении си, а какво е възвращаемостта и всяка твоя грешка е плаща обществото под формата на провизии, инфлациия и т.н. Одата за предприеча свършва, където реалността се сблъсква с липсата на образование. И да неможем да очакваме нищо от държавата, нито пък го чакам, а действам и нещата стават, дори без нашите пари.

 20. 20 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#19:"kansaj"]каса е се за едни пари дето държавата налива, под това разбирай моите пари за данъци[/quote]

  Ех момчинце. ПЪРВО - тези пари не са от държавата и нашите данъци, а са парикоито можем да усвоим от еврофондомете в противен случай те ще си останат в Брюксел. Ако не ги усвоим ги губим. ВТОРО - ОП Конкурентоспособност е единствената по която могат да се подпомогнат български производители извън селското стопанство и хранителната промишленост ТРЕТО - производството няма нищо общо с търговийката или спекулката. Трудно мога да го обясня на човек, който никога не се е сблъсквал с живота измън книгите. ЧЕТВЪРТО - макар да имам достатъчно високо образование не смятам, че образованието ражда добрия предприемач. За производство пък да не говорим. То за мен е с по-вече социални, образователни и общественополезни функции. Не смятам, че разните там курсчета с кетапчета издавани от фен клуба от синдикатите, могат да научат някого на нещо полезно. ПЕТО - навсякъде по света правителствата намират начин да подпомагат всячески производителите си. Да не говорим за китайските и турските производители, които са тотално субсидирани. Само ние сме оставили най-полезната си част от обществото да се бори сама с монополите, със скъпите суровини, китайския и турски дъмпинг и т.н.

 21. 21 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ЧЕТВЪРТО - макар да имам достатъчно високо образование не смятам, че образованието ражда добрия предприемач. За производство пък да не говорим. То за мен е с по-вече социални, образователни и общественополезни функции. Не смятам, че разните там курсчета с кетапчета издавани от фен клуба от синдикатите, могат да научат някого на нещо полезно. ПЕТО - навсякъде по света правителствата намират начин да подпомагат всячески производителите си. Да не говорим за китайските и турските производители, които са тотално субсидирани. Само ние сме оставили най-полезната си част от обществото да се бори сама с монополите, със скъпите суровини, китайския и турски дъмпинг и т.н.

 22. 22 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#20] от "proizvoditel":

  Прав сте напълно за образованието което не ражда предприемача
  Само че конкретно нашето не научава хората и на базисни за съвременния човек неща - по данъци-финанси- как функционират цените - инвестиции- кредити и пр
  Поради което искащите да стартират малък бизнес доста често си го представят като далавера по покупко-продажба- а не като производство - с кредит и пр - на продукт или услуга - по някакви все пак открити вече от модерния свят правила

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK