Електронни услуги се отлагат поради липса на пари

Електронни услуги се отлагат поради липса на пари

© Юлия ЛазароваВъвеждането на електронни услуги от министерствата и агенциите се отлага, защото не са предвидени средства за това. Това е един от изводите в доклада на транспортния министър, който анализира състоянието и готовността на администрациите да участват активно в електронното управление. Докладът беше възложен с решение на правителството през 2010 г. и трябваше всички министерства и агенции да осигурят информация за броя на услугите, които предоставят, и възможностите те да бъдат електронни. Утре документът ще бъде разгледан на заседанието на кабинета, съобщи правителствената информационна служба.


74% от администрациите, подали информация, определят предоставяните от тях услуги с най-висок обществен ефект. 12 на сто не предоставят услуги на гражданите и бизнеса по Закона за администрацията. 4% от ведомствата са заявили, че спецификата на услугите, които предоставят, не позволява те да бъдат електронни. 2 на сто от анализираните администрации отчитат, че предоставянето на услугите им по електронен път не води до реализиране на съществени икономии.


"За реализирането на електронните услуги ще са необходими допълнителни средства, които не са предвидени в бюджетите на организациите", пише в правителственото съобщение.
В него е посочено още, че за ускореното развитие на електронното управление в България са необходими осем допълнителни стъпки. Те са свързани с:
- актуализация на правната рамка
- извършване на координация от надведомствен орган
- избор, внедряване и/или развитие на ключовите централни системи на електронно управление
- приоритетизация и внедряване на услугите на регистрите на ключови първични администратори
- избор и реализация на приоритетни комплексни административни електронни услуги за гражданите и бизнеса
-  описание на процесите на услугите, които предлагат всички администрации и реинженеринг по приоритетност
- поетапно внедряване на системи за вътрешен електронен документооборот в администрациите, централна документооборотна система и присъединяване към централните системи на електронното управление
- внедряване на централизирана система за управление на държавните такси по електронен път.


Мерките, които се предлагат в доклада, ще залегнат в пътната карта за реализиране на наскоро приетата Стратегия за електронно управление. Пътната карта е в процес на съгласуване и предстои да бъде внесена за приемане от Министерския съвет през април, е посочено в съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Хахаха, няма пари за това, което пести пари... Глупости. Явно това управление е поредното, което предпочита да има хаос и корупция в администрацията и по никакъв начин няма да посмее да разрита държавните служители, защото те са единствените му потенциални избиратели, които притежават някаква грамотност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Е как за апартаменти има пари, а за електронни услуги няма!?

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А за подслушване пари има а ? А гьостерица де !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ами добре, няма да има и данъци тогава.
  То каквото повикало - такова се обадило.

  Като няма пари закрийте БАН бе!
  Уволнете 50% от МВР
  Продайте Техноекспортстрой
  Бе направете нещо, що за дебилско обяснение е това - нямало пари?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Хм, ако само парите за "доклади, стратегии и пътни карти", насочат за електронни услуги, парите щяха да стигнат.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 6. 6 Профил на simo_simov
  simo_simov
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Е за заплатки на Цоню, Гуньо и Мичето пари има. Пък и да ти свършат нещо трябва да им осигуриш вечеря, екскурзийка и т.н.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  За правителство, при което от 2 седмици не работи публичният Търговски регистър с 50 милиона лева годишни приходи, електронните услуги наистина звучат като музика на бъдещето.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 8. 8 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Айдеее... Такива надежди имахме след електронното преброяване да се случи и "въвеждането на електронни услуги от министерствата и агенциите"!

  Някои явно много се уплашиха от голямата активност на "народонаселението" "електората", "матреиала" и побързаха да кажат - пари нема, действайте!

  А за СРС-та, Боркор-ове и всевъзможни глупости има пари!

  "за реализиране на наскоро приетата пътната карта за Стратегия за електронно управление"
  Ще стане както същата в здравеопазването, ще има да си я чакаме... и после кагато някога я приемат, резултата ще бъде нулев!


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 9. 9 Профил на rosinant
  rosinant
  Рейтинг: 8 Неутрално

  намирисва ми на кампания за оправдаване на платен Търговски регистър. Първа стъпка беше да направят пререгистрацията задължителна; 2. да свикнат хората да ползват удобен достъп за справки и подаване на документи от работното място без опашки и бюрокрация; 3. да бъгнат системата и да я направят почти неизползваема, защото разбираш ли е претоварена; 4. и най - после да си дойдем на думата - платен достъп за всички.
  Не мога да разбера как системата работеше без проблем до 4 февруари, петък и се бъгна изведнъж със страшна сила на 7-ми, понеделник?

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Напоследък покрай голямата говорилня се промъкна сведение, че досега общо няколко правителства са похарчили вече 300 милиона лева за "електронното правителство".

  Сега пак нямали пари ...

  За досега похарчените не само би трябвало вече да е свършена някаква сериозна работа, но даже и пари за i-Pad-и за бабите щеше да има

 11. 11 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ц-ц-ц, язък за айпадите

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Като няма пари, се дава достъп до базите данни на всички частни фирми, срещу само едно условие: да представят разумно голяма банкова гаранция като обезпечение срещу злоупотреба с данни. И гледай оттам насетне какво става. Както телефон, вода и ток по-рани се плащаха на опашки пред съответната каса, така и сега на всяко кьоше има будка за плащане на всичките заедно.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 13. 13 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 729 Любопитно

  До коментар [#2] от "svoboden":
  Правилният въпрос е как за ТАБЛЕТИ има пари, а за електронно правителство няма?

  I don't want to believe. I want to know.
 14. 14 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Весело

  Е то е нормално всичко, което е интелигентно и модерно да е чуждо и неприоритетно за управлението. Все пак шефът е пожарникар!

 15. 15 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  а вие какво искате? задавате ли си въпроса как се подава пликче с пари онлайн на сървър?! истината е, че технологиите още не са на ниво, за да поемат административните дейности...

 16. 16 Профил на revolution13
  revolution13
  Рейтинг: 467 Весело

  За милиционерите - има
  за овенните- има
  за 450 000 чиновници - има
  за топсерсемски сборища, , църкви и кокъли - има

  СЪКРАТЕТЕ 50% от тези мно-о-ого " важни " разходи и пари ще има и за здравеопазване и за осигуряване и за електронно правителство !
  Ама то се иска компетентност и мъжество, а нас ни управляват лъжци, трафиканти, кариеристи и чалгаджии. ТРЕТОРАЗРЯДНА номенклатура , която в един момент изпадна в гигантомания

  NATO = North Atlantic Terroristic Organiztion.
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "tanas":
  Бий магаре- по- магаре...И гьостерицата тук не помага- тотално е изпусната възможността за ресоциализация- тези хора си живеят в техен паралелен свят , който има допирна точка с реалния свят само на избори

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#15] от "yradunchev":
  Имате предвид даването и получаването на подкупи, нали

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Много ми е интересно кои са тези услуги, които не били подлежали на електронно предлагане. Това наистина някакви закоравяли бюрократични задници могат да го напишат,че и да го предложат за обсъждане. Безцеремонни кухавели това е името на подобни чиновници...

 20. 20 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ужас!!! За най-необходимото няма пари?!?! А за СРС с никакъв ама никакъв резултат винаги има а?

 21. 21 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И най голямата глупост "2 на сто от анализираните администрации отчитат, че предоставянето на услугите им по електронен път не води до реализиране на съществени икономии" ?!! Ами ползите за бизнеса, физическите лица .... ехооо това е причината да се въвеждат електронни услуги!!

 22. 22 Профил на metilena
  metilena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НЕма пари, щото трЕбе да има за заплати на хрантутници. Щото няколко хиляди ще изпаднат от хранилката

 23. 23 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Предполагам с тези така описани 8 стъпки се очаква да се покаже колко сложно е това, и колко наистина е прост нашия министър на транспорта - тарикат от селски тип, който не може да се справи с това, дори с цената на милиони левове... при условие, че вече са дадени към 200 милиона от предните правителства.
  Електронизацията на правителството е най-важната стъпка след добре работещата справедлива съдебна система. Всичко друго е на следващо място. Само при тези 2 условия може да има цивилизован живот в нашата страна и дори хора със заплати от по 5-6 хиляди лева няма да напускат страната, щото е пълна цигания!

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 24. 24 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Как така няма пари? Нали имаме бюджет слънце, най-добрият в ЕС, най, най, най, вай, вай, вай, ай, яй.....Абе изобщо без коментар - най-некадърното в новата ни история правителство не само че не може да си оправи приоритетите, ами и се жалва, че сега нямало пари за тях. А естествено услугата не пести пари на администрацията, няма какво да се сърдите. Даже създава проблеми на администрацията - досега не съм видял успешно реализирана система за е-корупция. И това пречи на всички чиновници. А бизнеса да мре.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#21] от "ngrudev":

  Ти пък!
  Това е типично и съвсем разбираемо мислене. Те си имат бюджет, спуснати планове, указания и гледат началника си в очите. Тях гледат, а не данъкоплатеца. Защото системата им е ясна и знаят от кой наистина им зависи хляба, че и масълцето отгоре.

  Само не разбирам как са се изхитрили тези 2% да не реализират икономии. Сигурно въпреки, че седят пред комповете, когато трябва да се консултират с някой началник разпечатват и му го носят за мнение. И така всеки път. Да върви "документооборотът" ...

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3355 Весело

  До коментар [#24] от "epoc":

  Еми, нямало! Дянков показва извадени празни джобове.

  Когато бяха пълни дадоха над 1 милиард! на тюфлеците от милицията. И сега няма ...

  Но пък имаме най-много ушеви на калпак от населението.
  Както се оказа напоследък - и на слушалка от населението тоже

 27. 27 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Транспортния министър или е олигофрен, или е подал широка корумпирана ръка. Електронните услуги и плащания могат да се въведат с минимални средства, и това само може да спести пари, а не да похарчи такива!

 28. 28 Профил на badjanaka
  badjanaka
  Рейтинг: 213 Гневно

  Защо забравяте Първанчо Русинов? Както казват в БАИТ- на сбирките си "цъцка СМС-си", а всеки ден до обяд си движи адвокатската кантора от офиса на Ангел Кънчев!!
  Това не му пречи да организира гушването на 18 милиона по ОПАК. Само за някакви измислени модели ще приберат 4,5 милиона. Вече текат проектите и първите парички са в джобовете на един "малък но задружен колектив от МТИТС" и някои личности извън него, но бъркащи здраво в кацата "под прикритие".
  Налице са плановете и за следващите 12 милиона по ОПАК.
  Да сте чули някаква критика по ефира или да сте прочели нещо в пресата?!
  Няма и да прочетете- дори и ИКТ-изданията си затварят очите и правят ли правят свирки, а не печат!
  Бедни ми Матедонски...

 29. 29 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Транспортният министър е най-големият кръжочник в съвета на кръжочниците, който, не знам защо, наричат Министерски съвет.

 30. 30 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ЗА МУЗЕЙ НА ДОСИЕТАТА В БАНКЯ ИМА МИЛИОНИ, НО ЗА ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ - НЕ, това са ежедневни систематични недомислия и изказвания...не е за първи път. Вместо да се отворят един път завинаги да се прочистят структурите - там се направи ХРАНИЛИЩЕ ЗА КОМПРОМАТИ И МАНИПУЛАЦИИ.

 31. 31 Профил на keller
  keller
  Рейтинг: 367 Неутрално

  От първите стъпки за въвеждане на електронни услуги досега са изхарчени десетки милиони. За тази година, ако не греша, бяха планирани още 4 млн. Последната сума е недостатъчна, за да се доразработи и гарантира наистина ефективна система, но да се казва, че няма пари е нагло, тъпо и очевидно урежда хората, чиито кранчета ще спрат, ако нещата станат прозрачни. Както тези, които в момента затварят за достъп Търговския регистър! http://nervousshark.wordpress.com/2011/02/22/sluginistika-lobizim-i-targovski-registar/

 32. 32 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  Не ми се рови в момента, но и моят спомен е, че имаше проекти и не малко средства именно за внедряване на електронни услуги. Тези пари в нашия случай приключват с оборудването на нови офиси, купуването на нова техника и малко хонорари, но така и не стигат до крайното си предназначение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK