Банско и Разлог искат нови строежи в Пирин

Това са два курорта и разширение на ски зоната на "Юлен"

Александър Краваров

© Красимир Юскеселиев

Александър Краваров
Кметът Краваров: В Доломитите има писти дори в резервати

Общините Банско и Разлог ще поискат от правителството и министерството на околната среда в национален парк "Пирин" да бъде разрешено  строителството на още два курорта - Кулиното над Разлог и ски зона "Добринище". Освен това местните власти ще настояват за разширяване на ски зоната над Банско. Това съобщи кметът на Банско Александър Краваров пред "Дневник" след съвместно заседание на двата общински съвета.


Те възложиха на кметовете да поискат промяна в плана за управление на националния парк. Планът определя какво и къде може да се прави в защитената територия.
До два месеца искането ни ще бъде депозирано в екоминистерството и Министерския съвет, каза Краваров. Кулиното и ски зона "Добринище" са в идеен проект и тепърва ще бъдат разработвани, посочи той.
За нов курорт в Добринище се заговори през 2007 г., когато община Банско и "Орбел дивелопмънт" АД създадоха съвместна инвестиционна компания. В "Орбел дивелопмънт" съсобственик е известният благоевградски строителен предприемач Николай Галчев.
Той е сред спонсорите на ГЕРБ. Кулиното пък е съвместен проект на "Балканстрой" (построила управляваната от "Юлен" ски зона "Банско") и община Разлог. Проектът беше обявен по времето, когато кмет на града беше настоящият депутат от ГЕРБ и шеф на парламентарната комисия по местно самоуправление Любен Татарски. "Балканстрой" строи и част от софийското метро.


Десетгодишният план за управление на парк "Пирин", който е в сила до 2014 г., може да бъде променян само по инициатива на министерството на околната среда след решение на неговия Висш експертен екологичен съвет. Такова искане имаше и през 2008 г. за тези курорти, но тогавашният екоминистър Джевдет Чакъров го спря.


"Макар че промяна в режимите на парка принципно е допустима, не вярвам искането на Банско и Разлог да постигне нещо. За "Кулиното" например заради ски пистите и съоръженията би трябвало да се сече в един от най-старите резервати "Баюви дупки - Джинджирица" над Разлог. Освен това ЮНЕСКО вече ни предупреди, че оттук нататък всяко ново строителство в парка автоматично ще го вкара в списъка на застрашеното световно наследство", коментира председателят на асоциацията на парковете инж. Тома Белев.


"Пирин" е обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО и заради бизнес инициативите в последните години имаше риск той да влезе в червения списък. "Това на практика би ни наредило сред изостаналите държави", посочи Белев. На въпрос дали се опасява, че паркът може да загуби статута си, кметът Краваров заяви, че "в австрийските Алпи например има много повече ски курорти, а в Доломитите има писти дори в резервати".


"Смятам, че искането цели реклама на Банско, където има много непродадени апартаменти, за да раздвижи пазара на имоти", смята Тома Белев.


За ски зоната над града общината ще настоява концесионната площ на "Юлен" да се разшири с още един кабинков лифт и две писти, обясни Краваров. От години обаче има сигнали, че площта, дадена на фирмата с концесионния й договор от 2001 г., вече е сериозно превишена. "Ако това е така, причината не е в издаваните от нас строителни разрешения, които са само за ски съоръженията и сградите. Площта на пистите си е отговорност на националния парк", коментира кметът на Банско.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK