Иван Костов: България е в тежка депресия, съчетана с инфлация

Иван Костов

© Анелия Николова

Иван КостовБългария е в тежка депресия, трябва да е ясно. Депресия, тя се вижда навсякъде. На улицата, на която сме ние (централата на ДСБ - бел. ред.), на "Кърниградска", са затворени магазините. Пуста през деня е "Витошка" - най-голямата търговска улица на България." Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов. Той обясни, че това е депресия с ужасяващо високи цени и явлението се нарича стагфлация - стагнация и инфлация едновременно.


Лидерът на ДСБ посочи, че причината за него е в липсата на пазарна конкуренция, което е свързано с престъпността. Той даде пример с факта, че един литър олио в Ротердам е 1.50 лв., а в България, която изнася две трети от произведеното количество, гони 3 лв.


"Защо в плуващата в олио България цената е два пъти по-висока, отколкото в Ротердам? Дайте да отговорим на този въпрос. Ето я престъпността", обясни Костов. По думите му някой блокира каналите за международна конкуренция за сметка на вътрешните монополи. Като друг пример той посочи, че на стоковите борси няма сделки за зърно, което означава, че на светло никой не търгува.
"Да тръгнем оттам. Кой е монополизирал? Кой пречи на пазара да функционира? Ето я престъпността в България", повтори лидерът на ДСБ и допълни, че "целият кабинет не смее да признае, че в България има монополен производител и съхранител на зърно и не смее да му каже името".
Съпредседателят на Синята коалиция повтори обвиненията й към управляващите, че са сключили примирие с престъпните групировки.


Костов отново посочи, че прекратяването на войната с организираната престъпност е най-големият проблем, и напомни, че са снели доверието си от вътрешния министър Цветан Цветанов. "Не може правителството месеци наред да защитава Цветанов, вместо да защитава интересите на хората", каза той.
"Що се отнася до организираната престъпност, там очевидно има примирие, тъй като няма никакви осъдителни присъди, спрени са действията на изпълнителната власт, а след нея и на прокуратурата, за специализираните екипи вече никой не говори. Просто сме в момент на договаряне на условията на един срамен мир между това правителство на ГЕРБ и престъпните групировки", каза  съпредседателят на "Синята коалиция".
По думите му политиците в парламента са поставени в такава ситуация, че ако ГЕРБ има куража да предприеме сериозни мерки  срещу престъпността и потърси политически консенсус за тях, ще получи подкрепа от всички. "Това е със сигурност. Но такъв консенсус не се търси", посочи лидерът на ДСБ. 


Костов прогнозира, че скоро БСП и ДПС ще поискат вот на недоверие към кабинета именно заради Цветанов. По думите му това ще постави десните в много сложна ситуация при гласуването.


На въпрос дали това означава, че отново ще гласуват "въздържал се" Костов отговори: "Означава, че не бих тръгнал да отговарям сега в момента, но ние сме снели доверието си от Цветанов -  как ще гласуваме въздържали се?"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK