Кабинетът обяви поевтиняването на ракията за национална каузa


На заседанието на Министерския съвет получих много силна подкрепа от Дянков
Мирослав Найденов, министър на земеделието

Убеждаването на Европейския съюз, че гроздовата ракия е традиционна българска напитка, ще бъде "национална кауза". Ако правителството успее да се справи с тази задача, ще може да намали наполовина акциза, което означава, че бутилка ракия ще поевтинее с 2-3 лв.


Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. На заседанието си вчера кабинетът одобри негов доклад, доказващ, че "производството на вино и ракия е традиционно по българските земи още от дълбока древност".
Найденов разказа, че докладът е предизвикал закачки сред министрите, но е получил "много силна подкрепа от Дянков", въпреки че обикновено, когато ставало въпрос за намаляване на акцизи, министърът на финансите бил против.


От Дянков зависи защитата пред европейските институции, за да може в директивата за акцизите върху алкохола да се запише, че ракията е българска напитка. Това ще позволи облагането й под минималната ставка. Министърът на земеделието се похвали, че е представил "доста задълбочен" анализ с технологични и исторически доказателства, че ракията е с български произход.


"Силното алкохолно питие достига до България през XІІІ-XІV век", започва защитният документ. Употребата на ракия и вино по българските земи се доказва с цитат от командващия турската войска, обсадила София през 1382 г., който записал в дневника си: "В крепостта има многобройна кюфарска отбрана армия, войниците на която са едри, мустакати и на вид добре калени в боеве, само че са навикнали да употребяват вино и ракия." Двойната дестилация на напитката пък е доказана със стих от народна песен за Крали Марко.


Според земеделския министър намаляването на акциза върху ракията ще стимулира производителите на грозде, но няма да засегне домашното производство. "Българинът е правил, прави и ще продължи да прави ракия и това е част от нашия бит. Казаните на селата в повечето случи са и местният парламент. Там се обменят мнения, чуват се различни мисли", каза Найденов. "Поговорката е "ин вино веритас", но ние може да я перифразираме "ин аква вита е веритас" - в ракията е истината, защото някои, като пийнат повече, си казват всичко", добави той.


"Разбира се, че съм почитател на ракията, особено на българската. Аз все пак съм министър на земеделието и храните", възкликна Найденов. По-късно в Пловдив той обяви, че новата агенция за храните може да се премести там, а премиерът Бойко Борисов дори предложил цялото земеделско министерство да се установи под тепетата.На заседанието на Министерския съвет получих много силна подкрепа от Дянков
Мирослав Найденов, министър на земеделието

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soulwax
  soulwax
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Хероина в Афганистан национална кауза ли е?

 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ами от глупаци друго освен глупост не съм и очаквал! Сега да обявят и тютюна и проституцията за национална кауза..и вече официално ще сме това за което ни имат на запад-евтина алкохолно, евтино цигарено-наркотична и евтина развратна дестинация!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на veskes1
  veskes1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ТОВА ЛИ ВИ Е НАЙ - ВАЖНОТО ВЕ ТюМБЕЛИ

 4. 4 Профил на bohem
  bohem
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тоя министър Стара планина се оказа голям боклук.

 5. 5 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#2] от "ostin22": Ми как ! Нали всичките ни приятели ни съветват да станем туристическа страна. Те тия неща си вървят заедно. Никаква индустрия, внос на зевмеделски произведения , а от нас пийването, хапването , ебването и пушек - за да не се виждаме какви сме.
  А салатата ?

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Всичките упражняващи се в остроумие по-горе сигурно са или пълни трезвеници, или пълни глупаци, или и двете. Поздравявам министъра за идеята.

 7. 7 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1517 Весело

  По-добре да обявят гоуфа за национален обществен транспорт и да свалят акциза за горивата... особено като гледам какво ще става с цените на петрола. От това всички ще са доволни, не само пияниците.

 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До господата от 1 до 5 вкл

  Извинявайте , но след като не знаете каква е практиката на ЕС за да бъде намален акциза , не се обаждайте .

  За да бъде намален акциза на един ПРОДУКТ - трябва да се докаже , че този продукт е тградиционен и дълголетен за една страна .

  Така е и за запазване на наименование на продукт .

  Ние - България до този момент нямаме обявени нито традиционен продукт , нито наименование на продукт.

  И за това е похвалн инициативата за обявяване на традиционен продукт !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какво намаление, какви два лева, дупе мирославско. Клякането на алкохолните босове за геройство ли го имаш.
  С двойното увеличение на цената на захарта, ще намалее цената на ракийката, така ли мислиш, мръснико. Побесняхте за година и половина. Но Господ има, да гориш в ада, проклетнико. Ти и цялата шайка бандюги които унищожавате клетия сиромах, който повярва на празнодумствата ви.
  По-големи чутури не са управлявали България през цялата йхилядолетна история. Чутури

 10. 10 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1441 Весело
 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  А как называется промежуточная стадия между социализмом и коммунизмом? – Алкоголизм

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 12. 12 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1097 Весело

  Да не повярва човек отколко отдавна пиеме! Пили сме и пак ще пиеме!Сега да напише и един доклад за олиото, грешка няма да има!

 13. 13 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Еми това е много добре.
  Стига да не вземат после да отчетат, че цял мандат са се борили за тази кауза само.
  Не би трябвало да отнеме повече от някои и друг месец да се приеме това.

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:37 на 24/02/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на chocho2005
  chocho2005
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "Чардо":Кое му е похвалното, Чардо? Алкохол и цигари са едни от най-важните акцизни стоки от гледна точка на приходите в бюджета. От друга страна чрез акциза се регулира тяхното потребление, като целта е по-малко потребление, повече здрави хора, по-малко разходи за здравеопазване(аз съм консуматор и на двете неща). Ти като си толкова запознат с практиката на ЕС по тези въпроси, не се ли сещаш, че това е обречена кауза? Или смяташ, че това са "традиционни напитки от дълбока древност" само в България? Стига с евтин РR и реверанси към определени фирми помагащи предизборно, та и следизборно. Защо прехваления министър не се захване с "кисело мляко" или някой има изгода ние да ядем всичко друго, но не и това?

 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#15] от "chocho2005":

  Драги ми Чочо ( между другото така се обръщам на галено към петимата ми внуци),

  Не си чел много внимателно това което съм написал и сега ще се опитам да си изясна позицията ;

  Похвално е според мен това , че все пак и за някои от нашите продукти ще имаме така наречената ""запазена марка"" в ЕС.
  Похвално и важно е все отнякъде да се почне този процес , защото до сега никой не е направил нищо за запазването на име на независимо кой и да е български продукт ! А този ход можеше да се направи още и през предсъединителния процес на България към ЕС . И този ход можеше и може да се направи не само от правителството , но и от самите производители ! ! !

  Драги ми Чочо,знаеш ли колко много български продукти и открития имаме и за колко нищожно малко някой има патент ? По времето на социализма бе невъзможно самия откривател да си извади патент , а държавните ведомства нехаеха по този въпрос . И са съжаление тази лоша традиция продължава . Знаеш ли , че например алуминиевите джанти не само като модел , но и като технология са български ? Но ако мислиш че някой ги е патентовал -=- лъжеш се !
  Примерите са стотици !

  Иначе и аз съм консуматор на не само Здравната система но и на Социалната . Аз съм на 65 години , като последните 4 години съм в Дома за стари хора Сливен стая 223 .
  Заповядай ми на гости да те черпя едно безкофеиново кафе !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Чардо, Голям си симпатяга, затова един плюс от мен. Съгласен съм с теб за много от думите ти. Хубаво е България да има запазени марки и наименования и патенти. За целта обаче е нужно много работа, много желание, много воля. И трите липсват и на този кабинет. Освен това трябва политика за подкрепа на иновациите, науката и образованието. И пак работа, желание и воля. И отново липса и при това правителство. Някак си изявите на Мирослаав Найденов ми приличат много повече на изхвърляне, отколкото кауза. А що се отнася до ракията, нека да е Българска марка, но мисля, че не нужно да се стреми правителството към сваляне на цената и. Нека да се концентрира в сивия пазар. За виното съм склонен да се съглася, че е добре да е с по нисък акциз, но като знам че българина рядко минава само с една чашка, може би е по-добре да са високи цените. Но да се спре контрабадата и сивото производство

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 926 Весело

  Този джукест тюфлек ме развеселява от няколко дни. Бил в Париж на изложение и сега ще шашнем света с вино от "Шато Карнобат"... или с отвратителната пещерска ракия - спирт от н'ам си къде плюс есенция - меко главоболие... иначе яжте хляб от фуражно зърно и старопланински легенди!

 19. 19 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма такива ТЪПУНГЕРИ другаде.
  Националната кауза не е образованието, а ракията.
  Е на такива им трябва просто един як шут!

 20. 20 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 514 Весело

  Моето предложение за национален патент-Българските екстремни ПЪТИЩА-планински,подланински/побалкански междуградски,градски,междуселски и селски.!От този патент много пара ще изкараме-от данъците всичко ще отива само за социалната сфера-пенсионери ,деца и мързеливци от всички етноси,ще спестим съответно от заплатите на доста държавни служители в няколко ведомства и подведомства,ще освободим работна ръка да строи хидровъзли,зер си имаме най добрия експерт с вече платен хонорар и т.н.Много полезни неща от моето предложение за икономиката ни,а и като се приеме и това на Миро найденов за ракийката ето ти брате купоннннн!

 21. 21 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 524 Разстроено

  А лекуването на ЦИРОЗА на черния дроб - защо и то да не стане национална кауза?

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 22. 22 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 524 Любопитно

  ами "Пещерска Мастия"?

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 23. 23 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "stedim":

  Аз съм далеч от намерението да се упражнявам в остроумие. Предполагам, че си интелигентен човек. Затова ще те попитам как възприемаш началното изречение на горната статия: "Убеждаването на Европейския съюз, че гроздовата ракия е традиционна българска напитка, ще бъде национална кауза." В немския език, който смея да твърдя, че добре владея, твърдият алкохол не се обозначава с думата напитка. Предполагам, че и в другите западноевропейски езици е така. А за нас, българите, ракията би трябвало да бъде в очите на европейците не само "безобидна напитка", но и "традиционна" притова. Е, на мен лично ще ми бъде много неприятно гражданите на цивилизования европейски смят да си мислят, че ние, българите, пием ракия вместо вода. За теб ако това е без значение, за мен не е.


 24. 24 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Кабинетът обяви поевтиняването на ракията за национална каузa"

  Това е, Минке, положението в Абсурдистан!

  Но, иначе, ако требва да изпише ДжиПи-то болкоуспокояващо на дедо Пешо - а-а-а-а! Не може! Поощрява се наркоманията! Дедо Пешо (или дедо Рашо, или дедо Ставри, или баба Мара) требва да ги боли гърба, колената, зъбите - доколкото са им останали - и да не могат да спят, за да разберат, че от НАС (т.е. от Партията и Правителството, респективно - от ДжиПи-то и в частност от ББ) зависи дали да ги боли, или да не ги боли. За да не забравят за кого да гласуват на следващите избори.

  Ракия - може! Цигари - може!

  Трамал - НИКОГА! Партията и лично другаря ББ не дават. Нема да допуснем нашите баби и дедовци да станат наркомани на стари години. Сакън!

  Проклета да е Русия!
 25. 25 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ами то след толкова простотии е редно да почерпят,че все още ги траеме!

  Хитростта пречи на мисълта!
 26. 26 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#16] от "Чардо":

  Не искам да разочаровам, но това, че българин е изобретил летите джанти е един от сладките митове на социализма. Също както, че българин е изобретил компютъра. Що се отнася до джантите, то въпросният метод за леене с противоналягане е патентован от Балевски още преди повече от 30 години. Но патенти има стотици хиляди, много малко от тях водят до масово комерсиално приложение. Иначе Балевски щеше да е милионер.

  В случая с компютъра, първият "Turing complete" компютър е създаден от Конрад Цузе по същото време, когато Джон Атанасов създава с Клиф Бери своя компютър само, че компютърът на Атанасов и Бери не е дори програмируем, да не говорим да е "Turing complete". Да не говорим, че Атанасов дори не е знаел български и никога не е стъпвал в България, така, че е спорно доколко може да се твърди, че е българин.

  Подобни митове звучат малко като тези произведени в Скопие според които всяко велико нещо е направено от македонец. Нямаме нужда като нация от подобни евтини партенки.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 27. 27 Профил на emsainada
  emsainada
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#6] от "stedim":
  Дреме ми за ракията ти !
  А от тези мУнистри с мозък на сиво искърско , не очаквам нищо умно !!!
  Бензина, хляба , зеленчуците и какво ли не още надскачат световните цени , а тези кретени се заели с ракията на алкохолиците ...
  Баси държавата, баси и управлението !!!

  Не може да има по-голяма трагедия за България от управлението на ГЕРБ !
 28. 28 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Не е лошо да се обявят продукти за традиционно български,но да се издигне конкретно убеждаването на ЕС за ракията в "национална кауза",е простотия.Какъвто е интелектът на управниците,такива са им и "националните" каузи.

 29. 29 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Вероятно всички си спомняме първата или втората година от управлението на тройната коалиция/"тройната ламя" за някои от участниците!/.ЕС искаше повишаване акциза на спиртните напитки.Правителството замисляше и контрол някакъв,поне за очи пред бюрократите от Брюксел върху домашното варене на ракия.Опозицията съзря в тези намерения удобен повод да спечели дивиденти и организира "протест" пред парламента.Основно участниците бяха от района Дамяница-Петрич.Впечатляващия лозунг беше:"Без депутати си можем,без ракия-не!"

 30. 30 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "Nikolay UK":

  Извинявай , че малко кгхсно прочетох коментара ти , но веднага ти отговарям :

  Не , не ме разочароваш ! Вярно е че Ангел Балевски и колектив откриха ТЕОРЕТИЧНО метода за леене с противоналягане и то не преди 30 , а преди 40 години и патентоваха само ИДЕЯТА , което на практика е НИЩО ! Много години си блъскаха главите как да я приложата тази прекрасна идея в практиката и не можаха сами да се сетят .
  Това направи един колега инженер-конструктор на инструментална екипировка и то най-вече на прес-форми от Завод 12 -=- Христо Николов -=- Американчето ! Изцяло негова е заслугата за практическото приложение на идеята. А прякора му идваот това , че казваше че най-скъпата стока е акъла и като искат акъл от него -=- трябва да муъ се плати .
  А иначе не само за Джон Атанасов си прав . Много са примерите за наши сънародници които ибягаха на Запад за да им видят идеите бял свят . Един от последните примери са всички съвременни модификации на съвременните скоростни кутии за леки коли (не за болидите). На света я нярича френската кутия , а не българската .
  Може да се върна и доста по-назад когато през 1947 год Тогава още не е проф Панайот Панайотов открива метода за избистряне на плодовите сокове и след това цял свят работо по неговия метод , но патент НЯМА
  Та когато казвам , че трябва да е похвална тази идея на М.Н-в , то за мен е похвална именно тази част -=- да се борим да налагаме българското колкото и малко да е то , не зависимо какво е !
  Я ги вижте безсрамните макета . . . Те се отказаха и от майчиния си език и крадат и от ляво и от дясно , и от север и от юг ! И не им пука

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK