Преди данъчните да съобщят резултати от проверката: "Галерия" атакува Цветанов за разминавания в доходите на тъста и тъща му

Чиновници донесли документи в изданието, притеснени от чадър над министъра

Цветан Цветанов

© Дневник

Цветан Цветанов
150 хил. лв. е разминаването между харчовете и доходите им според данните


14 банкови сметки има семейството, съобщиха още от изданието

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) са предоставили на редакцията на вестник "Галерия" данни, според които приходите и разходите на тъщата и тъста на вътрешния министър Цветан Цветанов за времето от 2004 до 2009 г. се разминават с около 150 хил. лв. Това съобщиха на пресконференция главният редактор на вестника Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков.


Според двамата семейството Васил и Стефанка Георгиеви трябва да бъдат разследвани за пране на пари, а комисията "Кушлев" да запорира имуществото им. Патрашкова и Дачков съобщиха, че са получили документите от данъчни служители, които се опасявали от укриване на данните за нередностите.
Днес НАП трябва да обяви своите резултати от проверката на имущественото състояние на вицепремиера Цветанов пред парламентарната комисия за борба с корупцията. Проверката започна по повод сигнала на Яне Янев за имотите на Цветанов, който пък обясни, че част от тях са наследени от родителите на съпругата му.


Вътрешният министър запази мълчание вчера. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев каза само: "Не виждам защо да коментирам инсинуации и непотвърдени неща." От НАП пък съобщиха пред "Дневник", че са проверили банковите сметки, а и произхода на парите на близки роднини на вътрешния министър, сред които и родителите на съпругата му. Резултатите обаче ще бъдат оповестени едва в четвъртък пред комисията.


От "Галерия" вече прогнозираха какво обяснение ще бъде дадено за разминаванията - че министърът е получил заем за липсващата сума от близък приятел. Дори посочиха като кандидат-заемодател певеца Веселин Маринов, затова поискаха НАП да провери и неговите доходи. От миналата година в данъчните декларации вече се изисква да се посочват и взети или дадени заеми над 10 хил. лв. от предходната година, както и остатъци от стари заеми за пет години назад.


Според показаните от "Галерия" документи разходите на Георгиеви са с 154 хил. лв. повече от доходите им в периода 2004 г. - 2009 г. Патрашкова и Дачков на няколко пъти подчертаха като странно, че семейството разполага с общо 14 банкови сметки. От изданието представиха и справки за пътуванията на Цветанов в чужбина, преди да е станал министър. Това е станало 97 пъти, в това число 34 "частни командировки". Цветанов е пътувал до Обединените арабски емирства и САЩ, докато е бил безработен, а после - зам.-кмет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK