Вътрешният министър излезе чист, но съмненията остават

Има разминавания в сметките на тъста и тъщата

Шефът на НАП Красимир Стефанов подчерта, че подчинените му са били подложени на безпрецедентен политически, медиен и обществен натиск, и отхвърли всички подозрения, че резултатите от проверката са нагласени. Той говори пред журналисти, след като едва двама от петимата членове на антикорупционната комисия се явиха

© Георги Кожухаров

Шефът на НАП Красимир Стефанов подчерта, че подчинените му са били подложени на безпрецедентен политически, медиен и обществен натиск, и отхвърли всички подозрения, че резултатите от проверката са нагласени. Той говори пред журналисти, след като едва двама от петимата членове на антикорупционната комисия се явиха
589 480 лв. са общо доходите на Цветанов и съпругата му за периода 2004 - 2009 г.


459 821 лв.  са разходите им за същия период. Така според НАП няма "недостиг на средства по направените разходи"


Има разминаване в спечеленото и изхарченото от тъста и тъща му - сем. Георгиеви, потвърдиха от НАП. Не обявиха обаче каква сума се губи. В същото време Георгиеви са дарявали имоти и пари на Цветанови.

Националната агенция за приходите установи, че вътрешният министър Цветан Цветанов е с чисти сметки и няма разминаване в доходите и разходите на семейството. Данъчните обаче признаха, че има проблем при полученото и похарченото от тъста и тъщата му. Освен имоти те са дарявали и пари на Цветанов и затова съмненията към вицепремиера останаха.


Проверката, предизвикана след сигнал на РЗС, започна през октомври още преди скандала с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов и обхвана периода 1 януари 2004 г. - 31 декември 2009 г. Политици от опозицията първо се опасяваха от опити на данъчните да "заметат скандала" и да оневинят Цветанов, а сега намериха аргументи да прогнозират, че оставането му като вътрешен министър изглежда все по-несигурно. Премиерът Бойко Борисов обаче каза пред БНТ снощи: Цветанов остава министър.
Самият Цветанов, който е в Брюксел за участие в срещата на вътрешните министри на ЕС, коментира, че ако е искал да открадне, е можел да живее под наем в новото си жилище в столичния квартал "Изток" и нямало от какво да се притеснява за това, което е направил. "Естествено е агресията срещу мен да продължи, тя ще се увеличи, но ще продължа и няма да допусна да стана зависим", обеща още той.


Предложи всички, започнали политическата си кариера в прехода, да преминат имуществена проверка, каквато е направена за него. "Това е безпрецедентно оповестяване на имотни данни, нека това да е начало за чистотата в политиката" - апелира той след оповестяването на проверката на данъчните.


При представянето на доклада си в парламентарната комисия за борба с корупцията шефът на НАП Красимир Стефанов на няколко пъти подчерта, че Цветанов е първият гражданин в историята на България, който доброволно е поискал да бъде проверен публично. Проверките обаче ще продължат. Данните, събрани от данъчните, ще бъдат дадени на прокуратурата. Агенцията на Стефанов ще провери родителите на съпругата на Цветанов за невнесени данъци. 


Зад данъчната тайна обаче останаха скрити отговорите на ключови въпроси - за несъответствието при доходите и разходите на тъста и тъщата на Цветанов, за фирмите, от които е получавал хонорар за консултантски услуги. Стефанов не даде повече информация за доходите на родителите на съпругата на Цветанов, защото те не са подписали съгласие за разгласяване на данъчна тайна, както направи министърът.


От думите му само се разбра, че семейство Георгиеви имат над 14 сметки в повече от една банка. Цветан Цветанов пък уточни, че не всички документи са съхранени от родителите на съпругата му. Каза още, че към 1996 г. тъстът му има 41 години трудов стаж и продължава да работи в частния бизнес, тъщата му - 35 години стаж.


От справката на НАП се вижда, че Цветанов е взел 40 хил. лв. хонорари от три фирми за 2007-2008 г. Шефът на НАП обаче не посочи кои са фирмите, тъй като собствениците им не били съгласни да се нарушава данъчната тайна.


Предметът на трите договора за консултиране е съответно - "по въпроси, свързани с режима на пребиваване на чужденци в България, статут на семейства на чужденците, както и относно нивото на престъпност", "специализирано заключение относно системите за контрол и наблюдение, сигурност и охрана на офис сграда в София, както и информация относно нивото на престъпността в страната през годината" и "консултиране на възложителя по въпроси, свързани със сигурността на България, във връзка с неговите инвестиции".


От предоставената на журналистите справка за доходите, разходите, пътуванията и банковите сметки на семейство Цветанови за времето от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2009 г. става известно, че доходите им са 589 480 лв., в това число дарения от тъста и тъщата на Цветанов, банков заем и лихви по депозит. Разходите са 459 822 лв. Стефанов докладва пред комисията, че семейство Цветанови имат 17 сметки в 6 банки, като 13 са на името на вътрешния министър.


От обясненията на Стефанов пред комисията стана ясно, че семейство Цветанови са купили само двата апартамента с две паркоместа в столичния квартал "Изток", останалите 4 имота са наследени или дарени от родителите на двамата. Апартаментите в "Изток" са платени с ипотечен заем - 59 хил. евро, собствени спестявания на Цветанов и съпругата му - 20 766 евро, и дарения от тъста и тъщата му - 48 366 евро и 3223 долара, обяви шефът на НАП.


За петте години данъчните са установили 52 пътувания в чужбина на Цветанов и девет екскурзии със съпругата му. За 13 от излизанията си зад граница министърът не можал да представи документи пред данъчните. На база данните от националната статистика и на две туристически агенции за пазарните цени от НАП изчислили, че Цветанов е похарчил за самостоятелните пътувания 16 317 лв. Индиректно Цветанов призна, че е пътувал на разноски на частни фирми, като каза, че пътуванията му зад граница са били предимно "командировки от работодатели или партньори, с които сме работили".589 480 лв. са общо доходите на Цветанов и съпругата му за периода 2004 - 2009 г.


459 821 лв.  са разходите им за същия период. Така според НАП няма "недостиг на средства по направените разходи"


Има разминаване в спечеленото и изхарченото от тъста и тъща му - сем. Георгиеви, потвърдиха от НАП. Не обявиха обаче каква сума се губи. В същото време Георгиеви са дарявали имоти и пари на Цветанови.


Още проверки


- НАП ще даде на прокуратурата всички данни за доходите и разходите на семейството на Цветан Цветанов, както и тези на тъста и тъща му. Прокуратурата ще прецени дали родителите на съпругата на вътрешния министър трябва да носят наказателна отговорност.
- НАП ще направи данъчна ревизия на тъста и тъщата на Цветанов за преизчисляване на данъчната основа и определянето на данъците, които те трябва да заплатят.
- Данъчните проверяват и строителната фирма на Тодор Бояджиев, от която семейството на министъра е купило през 2008 г. два апартамента с две паркоместа в столичния квартал "Изток". Проверката е за продажба на имоти на стойност под пазарната цена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK