Северозападна България е най-бедният район в ЕС, отчетоха от "Евростат"

Северозападна България е най-бедният район в ЕС, отчетоха от "Евростат"


Българският северозападен район е най-беден в Европейския съюз с 28 на сто от средния за ЕС брутен вътрешен продукт (БВП) на човек, а най-богати са хората в централната градска част на Лондон, с 343 процента от средния БВП на човек в ЕС. Това показват данни на Евростат за 2008 година, публикувани в сайта на европейската статистическа служба.От миналата седмица работна група към регионалното министерство работи по план за икономическо развитие на областите Видин, Враца и Монтана. Идеята е да се види каква част от парите по програми могат бързо да бъдат насочени към най-бедния български регион. Обмислят се и допълнителни облекчения за инвеститорите.

Северозападния район обхваща областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. В дъното на класацията са също Северния централен район (областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра) и Южен централен район (областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково и Кърджали), в който се падат по 30 процента от средния в ЕС БВП на човек).
Румънският Североизточен район е на предпоследно място с 29 на сто от средния европейски БВП на човек.


В общо 64 региона Евростат отчита БВП на човек под 75 % от средния за ЕС, от които петнадесет са в Полша, по седем в Чехия и Румъния, по шест в България и Унгария, по четири в Италия и Португалия, по три в Гърция, Франция (отвъдморски територии) и Словакия, два във Великобритания и по един в Испания, Естония, Латвия и Литва.


След Централен Лондон на второ място по богатство е посочен Люксембург (279%), следват Брюксел (219%), Грьонинген в Холандия (198%), Хамбург в Германия (188%) и Прага (172%).


Северозападна България беше посочена за най-бедния район в ЕС и при проучването за 2007 г., оповестено преди година

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK