Търговският обмен между България и Турция е нараснал с 60% през 2010 г

Турски тирове чакат на границата с България. По думите на търговският съветник към посолството на Турция в страната Зафер Сойлу над 400 хил. тира са преминали през страната за 2010 г.

© Цветелина Николаева

Турски тирове чакат на границата с България. По думите на търговският съветник към посолството на Турция в страната Зафер Сойлу над 400 хил. тира са преминали през страната за 2010 г.Търговският обмен между България и Турция е нараснал с 60% през 2010 г. спрямо предходната година, обявиха от Турско-българската търговско-индустриална камара (ТБТИК). По обявените данни износа на страната ни за южната съседка се оценява на 1.5 млрд. евро, докато вноса е 1.1 млрд. евро, показват данните на турската официална статистика, които бяха изнесени от търговският съветник към посолството на Турция в страната Зафер Сойлу. Официалните български данни още не са излезли. Според него, България изнася главно суровини и ресурси, а внася крайни потребителски стоки. Турското правителство заедно с български и турски компании участват активно в работата на камарата.


"В България ако се разходите ще видите много турски стоки по магазините, докато в Турция почти няма да намерите такива", коментира Сойлу. "Това е защото Анкара внася суровини и ресурси, а изнася потребителски стоки."


Пикът на стокообменът между двете държави е през 2008 г., когато той е 3.2 млрд. евро. През следващата 2009 г. обаче има спад от 40% до 1.7 млрд. евро. За първите девет месеца на изминалата година износът от България за Турция е нараснал с 60%, докато ние внасяме от южната ни съседка с 12% повече, показват данни на БНБ. Една от причините за повишената двустранна търговия е преодоляване на кризата от страна на Турция, коментира Сойлу.
Страната отчита икономически ръст от 8.9% за изминалата година, като това подкрепено с повишеното промишлено производство, дава на България възможност да изнася повече суровини и материали. Сред най-продаваните стоки в посока Турция са медни суровини, необработваемо олово, желязо от скрап и други суровини. Близо половината от необработваемото олово изнасяно от България е за южната ни съседка, една трета от цинкът също и една четвърт от медните суровини.


Сойлу заяви, че един от перспективните отрасли с голям потенциал за растеж на България при външнотърговското салдо между двете страни е туризмът.


"Има голям брой турски туристи, които искат да посетят България, като интерес има както към Черноморските курорти, така и към зимния, термалния и културен туризъм", заяви Сойлу. "Проблемът е във визовия режим, който спира повечето турски граждани да пътуват. Смятаме, че ако той падне или бъде значително облекчен ще има значителен ръст на турските туристи."


Едва малко над 26 хил. турски туристи са посетили България през изминалата година, докато българските посетили Турция надвишават 816 хил.


"Защо да даваме парите си в Алпите, когато можем да го правим тук?", коментира визовия режим Зеки Байрам, председател на управителният съвет на ТБТИК. "Например в Турция има 12 ски курорта, но в България те са развити много повече и имат по-голям капацитет."


От ТБТИК прогнозират, че България ще завърши 2010 г. с 1% ръст на БВП, който ще достигне 3-3.5% през тази година. При тези макроикономически условия е много възможно търговският обмен между двете страни да надвиши пикът отчетен през 2008 г., прогнозира Тимур Халилов, изпълнителен директор на ТБТИК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK