Нона Караджова: Банско и Разлог да заложат на СПА и екотуризма

Нона Караджова: Банско и Разлог да заложат на СПА и екотуризма

© Цветелина Белутова, КапиталОбщините Банско и Разлог трябва да заложат на развитието на СПА и екотуризма като по този начин ще увеличат заетостта между април и октомври, когато не могат да се карат ски. Това мнение изрази екоминистърът Нона Караджова пред медиите в Банско.


Вчера в курорта Банско дойдоха ключови министри, пред които представители на двете общини представиха вижданията си за бъдещото развитие на региона предминистрите н аикономиката и туризма Трайчо Трайков, на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и експерти от ековедомството.


Според природозащитници вижданията на кметовете на двете общини за развитието на региона предвиждат осемкратно увеличение на скипистите и четирикратно увеличение на лифтовете, както и два нови ски курорта в Разлог и Добринище.
Макар че министър Караджова не отговори категорично, че е против увеличаването на ски зоната край Банско, от думите й стана ясно, че не подкрепя тези идеи. Попитана дали е допустимо такова многократно увеличаване на ски пистите, министърът отговори: "Дали е допустимо или не, ще покаже изготвянето на новия план за управление на природен парк "Пирин". Дълбокото ми убеждение обаче е, че развитието на двете общини е свързано с по-друг тип туризъм, който да обхване периода от април до октомври."


Тя посочи, че минералните изводи в селата Баня и Добринище създават предпоставка за развитие на спа туризма и припомни,  че неотдавна правителството е прехвърлило стопанисването им на местната власт. Другата възможност според нея за развитието на общината е еколоичният туризъм. Караджова на няколко пъти повтори, че природен парк "Пирин" е част от световното нематериално културно наследство и попада в двете европейски зони "Натура 2000" - за местообитанията и за птиците. "Това са уникални характеристики, които трябва пълноценно да се използват", призова Караджова.


Четири милиона лева се отпускат по оперативната програма "Околна среда" за изготвяне на новия план за управление на природен парк "Пирин", съобщи Караджова. Срокът на действие н асегашния план изтича през 2013 г. Изготвянето на плана ще отнеме около 2 години. Караджова припомни, че както местното население, така и неправителствените организации имат право да дадат препоръки и становища, след това проектът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане и едва след него ще бъде внесен за одобрение от Висшия експертен съвет в министерството.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 470 Неутрално

  а държавата да заложи на пътища и инфраструктура

  за чиста и свята република-но не с този народ
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Да бе, банскалия и еко туризъм
  Га па да не стане.

  Българските турстически магнати не искат БГ да е скъп и бутиков курорт. Те искат масов курорт, който да тъпчат с пияни скандинавски утрепки, които са тук на алкохолен и секс туризъм. Защото така се печели бързо и лесно.

  Бутиков, еко и въобще скъп туризъм се прави трудно - трябва с десетилетия да градиш реноме, да го пазиш, да се рекламираш, да търсиш качествения турист. Кой да се занимава с това - пускай 1000 пияни маймуни, събери им по няколко стотин лева и си готов. Иначе трябва да намериш 100 качествени туриста и да им вземеш по няколко хиляди лева, което си е трудно и иска работа.

 3. 3 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1067 Весело

  До преди време къдетето бяха ГЕРБ, бяха и камерите. Сега където са камерите, там са и ГЕРБ.

 4. 4 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  за това преди вси4ко трябва кулурен европейски народ, който тука нямаме , единствено ако направим внос на ка4ествени хора може нещо да стане.

 5. 5 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 778 Неутрално

  В случая Караджова се държи адекватно като министър на околната среда и водите - т.е. като защитава околната среда и водите, които са национални богатства. Боя се в даден момент дда не се окаже като Джевдет Чакъров - министър против околната среда и водите. Уклончивото й поведение спрямо нарушенията в парк Пирин (надхвърлената площ на пистите на на Юлен, прясното стротителство на лифтове в буферната зона около парка), и незаемането на позиция по отношение на върнатата от ВАС екооценка за нова ски зона в парк Витоша говорят за слаба и мекушава политика.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Е как ще стане? Това изисква друг тип мислене, не е като да дойде бетоновоза и да налее бетона на поляната, че зер хотел ще строим тука, на десет етажа, че на комшията му е само на осем. Пък кой ще идва в него, после ще му мислим.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#4] от "jetchev":
  Нали това каза и ББ - митряла е кофти и най-вече се занимава с това което не му е работа. Например Свинаров от НДБСВ(Нацонално Движение Без Симеон Втори), вместо да гледа свине стана военен министър - резултата военни БМВ с цвят пепел от рози. Краваров вместо да гледа крави стана кмет и се самозабрави. Резултата Банско е по-застроен от кв. Лозенец.

 8. 8 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "....да заложат на СПА и екотуризма".
  Късно е чадо, късно е....Преди да превърнат Банско в бетонно жк и да изорат планината и да осерат тотално пейзажа, ходех всяка година през лятото в Банско на "екотуризъм" - ходене из планината, а вечерно време оставяхме доста пари в механите им.... И не бях само аз. Банско е самото въплъщение за оня лаф за лакомото дупе...

 9. 9 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Аз не виждам логика в това <b>селския</b> кмет на Банско да решава бъдещето на <b>национален</b> парк Пирин.

 10. 10 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "telqk":

  да прав си , материала е много зле, но проблема е 4е той не го знае дори

 11. 11 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#8] от "Биг Дик":

  Все още има къде да се ходи по планината над Банско. Вярно е, че градчето вече не прилича на себе си, но едва ли един планинар ходи там заради банските кръчми и механи. Трябва да се пипа много внимателно, което не означава да се консервира сегашното положение. Посегателствата над природата не се вършат само от туристическото лоби. Дори си мисля, че в даден момент туризмът ще бъде една от основните причини да се съхранява природата, всичко е въпрос на ценностна система и държавническа грижа.

 12. 12 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 433 Весело

  Дали скоро министрите са ходили в Банско?! Ако там става за екотуризъм, то аз съм Мерелин Монро!

  Яба-даба-ду
 13. 13 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  До коментар [#8] от "Биг Дик":

  За съжаление от такива като тебе не се печели. Защото ако беше така, сега Сапарева баня или Костенец да са богати колкото Банско. Но не са. Истината е, че българския предприемачески гении стига само до там, да привлече "пияни скандинавци" и е далеч от богатата клиентела. А пък и нашенци си предпочитат душните кръчми пред откритите простори и си мислят, че планински поход е да отидеш с лифта на Рилски езера и да качиш пеш до Сълзата.

 14. 14 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нона Караджова да не дава акъл, където не и искат. Какво става с квотите за вредни емисии, какво става с с изсичането на дървета в Натура 2000, какво става с експертния анализ на еко министерството относно Бургас - Александруполис? А какво става с ядреното изразходвано гориво на АЕЦ?

  http://5starhospitality.weebly.com/
 15. 15 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Докато решат на кой точно туризъм да заложат, братята роми секат на поразия до голо, "хидроинженера" и той беше наблегнал 10 години на тоя бизнес. И царя - и той.
  Алчни и корумпирани кметове, главни архитекти и общински съвети влязоха в неформални АД-та с "бизнесмени", мутри и "предприемачи" и произведоха уникални железобетонни недоразумения на камари - в планини, долини, градове, до морето, реките и язовирите. Без да се мисли за инфраструктура, защото не знаеха значението на тази сложна за тях дума.
  Нискочели кариерници добиваха инертен материал от коритата на реки, от хълмове и други иначе китни местности без никакви документи и оставяха пустини.
  Нискообразовени архитекти изпроектираха ужасяващи сгради и градоустройства или разрешиха нарушаване на старите, така щото сградите да са по-грозни от соца дори, нагъсто като скумрии, без улици, без тротоари, шарени като циганска махала.

  Само на 300 км по въздух една Хърватия ни показа точно обратния пример - как се съхраняват природа, история, архитектура, човешки мащаби и как новото и старото се допълват прекрасно. Хърватия ни показа и как се привличат богати туристи от цял свят, които оставят по 50 000 и повече долара за почивка. Че и наемат острови за цял сезон.  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 16. 16 Профил на tochica.com
  tochica.com
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":
  Съгласен съм с "алкохолния и секс" туризъм ... крайно време е да има и полиция по курортите не само по пътищата да чакат двайсетолевки

  Онлайн гледане на карти таро , картите на мадам ленорман и други само на gledane.tochica.com
 17. 17 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#13] от "Варненски":

  Съжалявам, ама дълбоко не си прав. Точно от такива като мен градче като Банско можеше да печели с малко повече акъл и дългосрочно мислене. Защото сега, вярно, печелят много повече от един турист, но това е само по време на все по краткия ски сезон. А такива като мен идваха със семейства и приятели през цялата година при това РЕДОВНО, всяка година и през повечето празници с няколкодневна почивка.

  А и, любопитно ми е, какво точно те кара да мислиш, че в момента не съм от богатата клиентела - но от тази богата клиентела, на която и се гади от осирането в Банско?

  По повод тъпото ти заяждане за седенето по кръчмите - ходех в Банско заради Пирин, а градът е идеален изходен маршрут за еднодневни или по-дълги маршрути в планината.

  Същото бих отговорил и на забележката на sbk "едва ли един планинар ходи там заради банските кръчми и механи". Банските кръчми са идеално място да вечеряш след като си скитал цял ден в планината или предната вечер си нощувал в хижа. Но разбира се, първо трябва да се заядем и да се направим на велики, а след това да мислим...

 18. 18 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 470 Любопитно

  цели 4 000 000 лв. за новия план на парк Пирин ??? Е то вече е ясно кой ще е пръв на опашката за този келепир - две в едно:

  Цеко Минев от ПИБ
  - хем европарите ще иска да гушне,
  - хем плана ще иска да пренапише как му е най-угодно

  Дано еколозите не го проспят и този келепир, както милионите за БФСки от Министерството на спорта.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 19. 19 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "Petkata":какво ти липсва да не си?

  за чиста и свята република-но не с този народ
 20. 21 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 439 Неутрално

  ОСЕМ КРАТНО увеличение на пистите ми се вижда прекалено много. Има ли кой да ги напълни. Да не се впуснем пак в някакъв клондайк. Спускане от световната купа е 2 дни - а какво ще правим после с тия обекти.

 21. 22 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#17] от "Биг Дик":

  Не съм се заяждал, исках да кажа, че планинарите ходят в Банско не заради кръчмите, а заради планината. Аз все още преглъщам Банско, за да се насладя на планината, а кръчмите: никога не са били кой знае какво, имаха една гола слава.
  Мога да ти кажа, че все още има други градчета, застинали на нивото на Банско от преди 20 години. И какво от това, след като горите в планините над тях са изсечени до голо. И за какво: за да се изнесе дървения материал, без никаква принадена стойност.
  Екотуризма не е свързан задължително с липса на инфраструктура и удобство, дори и със строителство. Просто, както писах вече, трябва да се мисли далновидно и да се пипа внимателно. А у нас "екотуристите" обявиха война на ски общността. В Алпите не е така.
  Разделяй и владей: казали са го по-умните.

 22. 23 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#22] от "sbk":

  Кръчмите и активното планинарство не се изключват взаимно, поне не и за мен. Има си място и време за всичко. Напълно съм съгласен с това, че "Екотуризма не е свързан задължително с липса на инфраструктура и удобство, дори и със строителство."!. Но нали не се опитваш да ме убедиш, че случилото се в Банско е изграждане на "инфраструктура и удобство" вместо това, което е - ТОТАЛНО ОСИРАНЕ (просто не може да има по-подходящ израз в случая)!?. След като споменаваш Алпите би трябвало да си наясно, че можеха да изградят инфраструктура и "удобства" на световно ниво, БЕЗ да изкорубват целия склон на Пирин, който има нещастието да е над Банско и без да превръщат градчето в шибано жк...Всичко, в крайна сметка опира до нивото на корупцията, на алчността и на липсата на далновидност - в това отношение сме на едно мнение! Колкото до "войната" - не "екотуристите" я започнаха, не те (т.е. ние) създадоха конфликта, не те изораха планината и не те унищожиха дългосрочно всички шансове на Банско да печели от нещо друго освен от краткия ски-сезон! Така че хайде да поставяме вината и отговорността там, където им е мястото! Но виждам, че и ти си даваш сметка за това, след като цитираш израза "разделяй и владей"....

 23. 24 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#23] от "Биг Дик":

  Да, наистина не се опитвам да те убедя, че случилото се в Банско е добро. Напротив - самото Банско е страшно зле по моя преценка. И то именно поради непремисленото строителство и липсата на адекватна инфраструктура.
  Опитвам се да кажа, че все още има шанс нещата у нас да се случат така, че природата, въобще - красотите и забележителностите на България, да бъдат предоставени за ползване по най-адекватния начин.
  Под ски-общността нямам предвид кликата, на които плащаме по 50-55 лв. дневни карти, за да ползваме в най-добрия случай 60 км ски-писти, а самите скиори. Те до голяма степен се припокриват с еко-туристите, защото планината ни дава това, от което имаме нужда.
  В заключение искам да кажа, че в планинския туризъм нещата все още могат да се случат добре, за разлика от морския - там всичко наистина вече е необратимо.

 24. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:08 на 01/03/2011 от неговия автор.

 25. 26 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#24] от "sbk":

  Да, ако имаш предвид ски училищата, конкурентни на "Витоша ски" например. Тези хора си плащат таксите за съоръжения и съобразяват дейността си с факта, че се намират в парк, където природата се пази. Нямам абсолютно нищо против тях. Надявам се ще се съгласиш обаче, че лицата (по-точно мутрите), стоящи зад Мегапирин, Суперборовец, Мегавитоша и т.н. не са от тоя тип. Ненапразно офшорката "Витоша ски" се опитва всячески да смачка въпросните конкурентни скиучилища, усърдно подпомагана от БФски с председател Цеко Минев.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 26. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Гневно

  До коментар [#18] от "Планинар":

  Точно от това се опасявам и аз, че май министърката ни се готви да съсипе природата с европари. Което си е връх на наглостта. И лошото е, че наказателните процедури от всякакъв род (които ще платим всички ние) ще дойдат след като се отсечат горите.
  Та затова искам да попитам: Кога министър на околната среда и водите ще стане човек, които се грижи за тях? И не трябва ли министерството да се нарича "Министерство на опазването на околната среда и водите". Защото в момента е министерство на съсипията

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 27. 28 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#19] от "скруч":
  Липсва ми единствено въздуха от шахтата, хихихихихихихи

  Яба-даба-ду
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK