"Алфа рисърч": Според 79% от българите кабинетът не се грижи за обикновените хора

"Алфа рисърч": Според 79% от българите кабинетът не се грижи за обикновените хора

© Георги КожухаровПоскъпването на хранителните стоки и скандалите с огласените записи на разговори между шефа на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов са най-негативните събития от началото на годината. Те са повлияли най-силно и върху имиджа на правителството. Това показват данните от проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 12-20 февруари сред 1005 българи.


Ръстът на цените концентрира почти два пъти по-високо обществено недоволство от политическите скандали - 80% срещу 47%. Над половината от хората (58%) очакват поскъпването да се отрази неблагоприятно на домакинствата им.


Само за 37% от българите правителството се справя успешно, 60% са на обратното мнение.
Оценката на социолозите е, че за първи път откакто е на власт, правителството не е в състояние да произведе позитивни за общественото мнение събития. Единственото събитие с положителен отзвук е евакуирането на желаещите да се върнат от Египет българи (64%).


Заедно с основната досега критика срещу кабинета за хаотичните му действия и липсата на ясни приоритети (56 на сто) проучването отчита появата на нови конкретни и силни критики: 79% не са съгласни, че правителството се грижи за обикновените хора, 63% смятат, че се покровителстват близки до властта кръгове, 67% не виждат резултат от борбата с корупцията и контрабандата.


Хората са оценили, че прекалената употреба на специални разузнавателни средства е в нарушение на гражданските им права (71%).


Икономическата ситуация и политическите скандали се отразяват пряко върху оценката за работата на ресорните министри. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков продължава да бъде най-критикуваният, а вторият най-неуспешен министър вече е другият вицепремиер - вътрешният министър Цветан Цветанов. Поредицата от атаки към Цветанов през последните месеци разклати значително доверието в него, отбелязват социолозите.


Докато през декември м.г. Цветанов беше най-одобряваният министър с 35% положителни оценки, сега се ползва с доверието на 23% от избирателите. Не толкова спадът в подкрепата, колкото съсредоточаването  на толкова висок обществен негативизъм към Цветанов очертава един от най-сериозните проблеми пред управляващите, смятат социолозите.


Както и през декември, когато зае първото място, строителният министър Росен Плевнелиев продължава да е и най-одобряваният сред членовете на кабинета (37%) и с най-висок индекс, т.е. разлика между положителни и отрицателни оценки - 33.3%. След него се нареждат земеделският министър Мирослав Найденов (с индекс за дейността си от 14.9%) и външният министър Николай Младенов (12.3%). Забележим ръст се наблюдава и в оценките за работата на министъра за еврофондовете Томислав Дончев, който заема четвъртото място и чийто ресор се откроява като една от малкото успешни сфери в дейността на правителството (51%).


За първите два месеца на годината правителството губи 2% одобрение (спад от 24% на 22%). Неодобрението за цялостната му дейност (39%) обаче вече става почти двойно по-високо от одобрението. Поисканият вот на доверие към правителството е с частичен резултат. Той има противоречив обществен отзвук, но за момента закрепва позициите на премиера. Одобрението към Бойко Борисов спада от 42% до 40%. За разлика от правителството неодобрението при него остава доста по-ниско, на равнището от декември 2010 г. - 29%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK