"Алфа Рисърч": Доган е с най-голям спад в доверието сред партийните лидери

"Алфа Рисърч": Доган е с най-голям спад в доверието сред партийните лидери

© Красимир ЮскеселиевСред партийните лидери Ахмед Доган е този, който губи най-голям дял от доверието към себе си. Оставката на Касим Дал от тясното партийно ръководство и последвалото му изключване от ДПС свива доверието в Доган с 3 на сто - от 7% през декември на 4% сега. Това показва редовното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч", направено между 12 и 20 февруари.


Малко по-добри, но все още неустойчиви са позициите на "Синята коалиция", отчитат социолозите. Подкрепата за десните е 3.4%, а лидерите Иван Костов и Мартин Димитров се ползват с одобрението на 9% от избирателите.


Десните симпатизанти очакват сините да определят по-еднозначно своята позиция към управляващите, отчитат социолозите. Още в началото на годината политологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова коментира пред "Дневник", че десницата има нужда да заяви ясна позиция към правителството. Според данните от проучването близо една пета от симпатизантите на "Синята коалиция" се колебаят как биха гласували, ако в момента се провеждат избори.
Висок остава делът на негласуващите, макар за последните два месеца процентът им да е намалял от 39.8% в края на миналата година на 38.9% през февруари.


Данните показват, че БСП извлича политически ползи от скандалите в управлението. Подкрепата за социалистите се покачва от 15.2% на 16.6%, а лидерът им Сергей Станишев запазва подкрепа от 15% от избирателите. Отношението към президента Георги Първанов остава силно поляризирано - 31% му дават положителна оценка, толкова са и тези, които го оценяват отрицателно.


Макар да намалява леко, подкрепата за управляващата партия ГЕРБ се запазва на стабилно ниво и тя продължава да е първа политическа сила. Доверието спада от 27% през декември на 26.1% сега, като социолозите отчитат, че подкрепата си оттеглят предимно хората с по-ниски доходи и в по-тежко материално положение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK