Опит за рестарт на ски проекта "Мега Пирин"

Президентът на ски федерацията Цеко Минев (вдясно) убеждава министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков, че проектът, предвиждащ 11% от парк "Пирин" да се покрие с писти и ски съоръжения, няма да навреди на природата

© Юлия Лазарова

Президентът на ски федерацията Цеко Минев (вдясно) убеждава министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков, че проектът, предвиждащ 11% от парк "Пирин" да се покрие с писти и ски съоръжения, няма да навреди на природатаСлед тригодишен престой в чекмеджето на бившия екоминистър Джевдет Чакъров ски проектът "Мега Пирин" беше изтупан от прахта по време на Световната купа по ски в Банско. Това стана на обсъждане, организирано от инвеститорите, местната власт и депутати от региона в петък. На срещата дойдоха министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков.


Колежката им Нона Караджова, от която най-много зависи дали проектът ще се превърне в реалност, изпрати експерти. Премиерът Бойко Борисов се появи на следващия ден, след като по думите му местните депутати "направили пътека до кабинета му". Той подкрепи по принцип проекта, но предупреди, че трябва много да се внимава, защото всяко решение за строежи в Пирин може да се тълкува нееднозначно от ЮНЕСКО и Европейската комисия.


Причината е, че национален парк "Пирин" е част от нематериалното културно наследство на света, а освен това попада и в двете зони от екомрежата "Натура" - за местообитанията и птиците.
Проектът - още 200 км писти


"Мега Пирин" предвижда около 200 км нови ски писти в района на Банско и Разлог. Инвестицията се оценява на 400 млн. лв., каза Любен Татарски, депутат от ГЕРБ и бивш кмет на Разлог. Идеята е трите ски зони над Добринище, Банско и Разлог да бъдат свързани в една. Зоната над Добринище ще е почти изцяло нова. Инвеститор е "Галчев груп".


Другата е в местността "Кулиното" край Разлог, където инвеститор е местната "Балканстрой". Предвижда се изграждане на около 80-100 км писти, вложението се оценява на 220 млн. лв., каза Николай Калоянов, управител на компанията. Третата ски зона е сега съществуващата в Банско, където е предвидено разширяване с две писти и въжена линия. Инвеститор е "Юлен", подкрепяна от президента на ски федерацията Цеко Минев.


Ако проектите бъдат осъществени, дължината на ски пистите заедно с туристическите пътеки в района ще достигне 333 км, уточни зам.-кметът на Разлог Иван Гюров. "Ще спазваме стриктно правилата и няма да навлизаме в защитени територии от "Натура" и националния резерват", увери Татарски.


Природозащитните организации, които не присъстваха на общественото обсъждане, се противопоставиха на строителните планове. В тяхно становище се казва, че "това е отчаян опит на инвеститорите да продадат стотиците празни апартаменти и хотели, които бяха построени безконтролно в подножието на планината по време на надувания икономически балон. Някои от тези инвеститори фигурират и като политически спонсори".


Засега не може да се строи


В момента в Пирин не може да се строи, защото планът за управление на парка го забранява. Той обаче изтича през 2013 г. и сега започва работа по нов. В плана се определя къде и какво може да се строи. Изготвянето на новия план ще отнеме около 2 години и трябва да е готов през 2012 г., каза в събота екоминистърът Нона Караджова. Тя посочи, че всички заинтересовани страни - местното население и власт, екоорганизациите, бизнесът могат да дадат препоръки.


Процедурата е следната - след като ръководството на природен парк "Пирин" изготви проекта, той ще бъде подложен на обществено обсъждане, след това се внася за одобрение във Висшия експертен съвет към екоминистерството и ако мине, трябва да бъде гласуван от правителството, за да влезе в сила. Дотогава никой не може да строи нищо, посочи Караджова.


Тя не отговори еднозначно дали подкрепя разширяването на ски зоната над Банско. "Дълбокото ми убеждение е, че развитието на Банско и Разлог е свързано с по-друг тип туризъм, който да обхване и периода от април до октомври", каза тя, уточнявайки, че става дума за СПА туризъм. Същото посъветва местната власт и премиерът Бойко Борисов. "Разбрахме, че правителството стои зад нашите намерения, и се надяваме до половин година да има промяна в плана за управление на парк "Пирин", заключи управителят на "Балканстрой" Николай Калоянов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK