"Отворено общество": Всеки втори се чувства смазан от кризатаВсеки втори се чувства засегнат от кризата, за мнозинството българи икономическата ситуация в страната е лоша, а според над половината положението е "непоносимо" и се е влошило в последните 12 месеца. Все пак има постепенно нарастване на позитивните очаквания. Това са част от изводите от националното представително проучване на институт "Отворено общество", проведено сред 1200 души в края на януари. Преди три месеца същото проучване показа сходни тенденции.


Според данните от януари хората, които са най-засегнати от кризата, са на възраст между 30 и 60 години, а най-малко я усещат пенсионерите. Тези, които описват положението като непоносимо, са предимно над 45 години, с ниско образование, малки доходи, от етнически малцинства и симпатизанти на опозиционни партии, обясни Георги Стойчев, директор на институт "Отворено общество".


Около 90% от електората на ДПС са в това положение. В същото време нараства делът на тези, които смятат, че има подобрение на икономическата ситуация - от 6 на 13%. Все пак хората, които не вярват, че ще има промяна, са мнозинство. Най-оптимистично настроени са поддръжниците на ГЕРБ и "Атака", а най-големи песимисти - на БСП и ДПС.
Кризата влияе най-силно върху трудовия пазар под формата на загуба на доходи и работни места. Другият й е ефект е по-трудното изплащане на кредитите. Според Георги Стойчев положението със заемите вече не е толкова страшно, колкото с безработицата.


Обществото категорично смята, че са необходими специални мерки от страна на държавата за противодействие на кризата, но остава разделено в отношението си към конкретните антикризисни мерки на правителството, установи "Отворено общество". Едва 20% от анкетираните вярват, че ГЕРБ могат да осъществят мерките срещу кризата, докато за мнозинството това може да стане само с помощта на друга политическа сила.


За пръв път са зададени въпроси за здравната и за пенсионната реформа. Почти половината от анкетираните предпочитат да се пенсионират по-късно, но с по-голяма пенсия. Това обаче са основно по-възрастни хора, които вече нямат шанс да работят по-дълго, обясниха от института. Всеки десети смята, че няма нужда да има задължително здравно осигуряване, като програмният директор на "Отворено общество" Боян Захариев определи това като "рисков сегмент".


Това са хора, които са крайно бедни, като позицията им по принцип е трудно обяснима, но най-вероятно се дължи на това, че никога не са плащали здравни осигуровки, каза Захариев. Все пак мнозинството от хората искат наблизо да има болница, дори да не отговаря на всички стандарти.


Българите продължават да вярват във финансова-кредитната система, като тя се възприема като "остров на стабилност", заяви Георги Стойчев. По думите му високо остава доверието към валутния борд. Обществото подкрепя като цяло идеята за въвеждане на по-строги фискални правила. "Има високо доверие към стабилността на лева. Дори това, което наблюдаваме, е, че мнозинството от българите не желаят смяна на лева с еврото", коментира Стойчев.Пет от седемте най-бедни икономически райони в ЕС са у нас


Най-бедните хора в ЕС живеят в Северозападна България, показват данните на "Евростат", публикувани в края на миналата седмица. От Брюксел са сравнявали БВП, който се пада на човек от населението през 2008 г., по региони. Стойностите са изчислени чрез стандарта на покупателната способност, според която всички цени се приравняват, така че с определено количество пари да се купува единица продукт във всяка държава. Областите Видин, Враца и Монтана запазват последното си място от 2007 г. Според изследването пет от седемте най-бедни икономически района в ЕС са български.


Те произвеждат между 28 и 37% от средния за Евросъюза БВП на човек от населението. На второ и пето място в негативната класация са два района в Румъния. Работна група към регионалното министерство прави план за икономическо развитие на Видин, Враца и Монтана. Идеята е да се види каква част от парите по европрограми могат бързо да бъдат насочени към най-бедния български регион. Обмислят се и допълнителни облекчения за инвеститорите. Най-богатите хора в ЕС живеят в централната част на Лондон. Те произвеждат 343% от средния БВП в ЕС. На второ място е Люксембург, следват Брюксел, Грьонинген в Холандия, Хамбург и Прага.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Най-големите "оптимисти" все още твърдят че косеното , е стрижено.Но много скоро и те ще си променят мнението.

 2. 2 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Дневник" изпускате да кажете, че това е навсякъде по света!
  Моля, бъдете точни!

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Според мен е обективна оценката на "Отворено общество".Но трябва и самите региони да имат готови проекти по европрограмите за регионално развитие,а не да чакат някой да ги ръчка.Все пак ,за да спечелеш нещо,нали трябва да си пуснеш поне фиш за тотото))))

  Tony
 4. 4 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Когато фактите говорят и боговете мълчат!"
  Лошото е че няма изгледи нещата да се оправят скоро. Няма начин просто с тези ПОЛИТИЦИ.
  Политиката представлява в най-общ смисъл процесът, при който група хора взимат решения.
  За съжаление през последните десетилетия имаше една странна надпревара между тях, кой ще е по-алчен и корумпиран.
  Засега няма безспорен лидер в надпреварата, а и на нея не и се вижда края.
  Но не трябва и да забравяме, че ние гласуваме за тях, а след това гледаме отблизо какви ги вършат без да реагираме.
  И докато тях ПОЛИТИЦИТЕ, не ще ги е страх от народа си, както в други НОРМАЛНИ държави ще е така.
  Едни ще мизерстват, а други ще бягат от РОДИНАТА си!
  Поздрави
  Беден Безработен Висшист от Сивия Сектор.

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 5. 5 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Та нали "Отворено общество" и кръгът Капитал ни го натресоха Борисов! Като един успешен техен социален проект! Нали те надуха МЕДИИНИЯ БАЛОН Бойко Борисов! И сега социалните инженери от "Отворено общество" ЗАТВАРЯТ ДЪРЖАВАТА!

  Хитростта пречи на мисълта!
 6. 6 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Смазан - но дали само от кризата?

  Yet another blue planet.
 7. 7 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 521 Весело

  Ха, искрено съм изненадан! Че те много позитивни графиките, като ги разгледаш ... Де факто хората последните две години все повече смятат, че положението се оправя.

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 8. 8 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 629 Любопитно

  Отворено общество-време е да се затворите.Нито анализите ви са верни нито тенденциите,които прокарвате.Точно обратното на вас-финансовокредитната система в България е българоубиецът.И тази държава в държавата трябва срочно да се подчини на интересите на обществото.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 9. 9 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  За съжаление в България няма политика за развитие на регионите,въпреки европейската подкрепа в тази посока. Бойко Борисиов се е втренчил в София,но това е град който се различава в пъти по отношение сатндарта на живот.
  На всичко отгоре, в последно време медиите лансират тезата на един "културен антрополог",мисля,че беше Дичев - на който трудно му се разбира какво говори, че нямало нищо лошо селата в България да се закрият и да останат само големите градове. Сегашното правителство и без тази препоръка масово закрива болници и културни институти в провинцията, без които тя скоропостижно ще се обезлюди, както вече става със Северозападнала България. В други райони пък рязко се изменя етническия баланс, факт който крие непредвидими последици.

  А всичко това би могло да се урегулира с една добре обмислена и диферинцирана данъчна политика. В крйна сметка в България няма пустинни територии,което да не могат да бъдат обитавани.Да не говорим,че Израел прави в пустинята по-добро земеделие от нас. 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#4] от "tuk":

  Проблема не е в политиците, а в простия народ. Политиците са следствие

 11. 11 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Да, но всеки трети се опитва логически да приеме кризата и да си направи изводите. Стига с тия новини тип - бедните са светци, богатите да духат супата, а ако може да си имаме и един национален Робин Худ да балансира. Ей, Дневник, моля ви!!!

 12. 12 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Ям боб, картофи, леща и ги редувам! Удари ме здраво кризата в софия живея.

  Forza Lazio!!!
 13. 13 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 726 Неутрално

  бих казал ОТРОВЕНО общество .

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 14. 14 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#11] от "maniask":

  Да бе Богатите също страдат, ама в Мерцедес, както е поговорката!

  А сега искам да ми разтълкуваш това че имаме най-ниската работна заплата, най-ниския жизнен стандарт, най-високата енергоемкост на производството и най-скъпите кредити в Европейския съюз.
  По последната точка вторите Румънците сме ги скъсали с една дистанция а за третите да не говоря с колко, по скъпотия на кредити!
  И преди да започнеш с риска, държа да ти кажа че в Гърция лихвите по кредити са на една трета от тукашните, и тона Гръцките банки представени тука. Ипреди да отговориш виж средната Гръцка заплата и средната Българска такава!
  Да всички страдаме от кризата, на някои по поразличен начин, нали?

  Хитростта пречи на мисълта!
 15. 15 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si":

  ОБРАТНОТО Е - ПОЛИТИЦИТЕ СА НАЕТИ ОТ "ПРОСТИЯ" НАРОД ЗА ДА СЪЗДАДАТ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ, РАБОТАТА И БИТА НА ТОЗИ "ПРОСТ" НАРОД...ЗАТОВА ТОЗИ "ПРОСТ" НАРОД ТРЯБВА ДА ВНИМАВА МНОГО НА КОГО ДАВА ЗАПЛАТА...И ЗА КАКВО МУ Я ДАВА...

 16. 16 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stream":

  това не е точно така "Капитал" се стремеше да бъде премахната тройната коалиция, а формирането на герб си е работа на институцията Държавна Сигурност. Където клановете около бившите от БКП искаха да се запази статуквото само за тях, да се монополизират и картелизират олигархичните кръгове и да се слеят с дъравното управление на по-късен етап...

 17. 17 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#14] от "Stream":

  Stream, аз няма какво да тълкувам коментара ти, а направо се съгласявам. Моят коментар беше насочен срещу това да се публикуват неистово новини колко сме зле. На черното бяло не трябва да се казва, но просто медиите, бидейките една своеобразна четвърта власт, следва да разнообразят депресивно-апокалиптичнит публикации. Но не със сесии на Николета Лозанова и т.н. А и ако се върнем назад - при кое правителство, било и то по време на възход, а не на криза, е имало адски позитивни резултати от анкети? Може би при тройната коалиция? Надявам се, че няма хора, които да си мислят, че кредитния бум при предишните е някакъв подобрен жизнен стандарт. Казвам го, защото слушам със жал хора, дето "по времето на онез" си били купили плазмата у хола.

  Както и да е, не искам да изпадам в детайли. Аз не тръгнах да споря, то аз самият до следващата заплата имам 60 лв. Въпросът ми беше принципен...

 18. 18 Профил на ribar
  ribar
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Г-н Цветанов, от къде взехте парите? - пита следователят. - От скрина- отговаря Цветанов.
  - А там кой ги слага - продължава следователят. - Тъста ми ги слага - отговаря Цветанов.
  - А на него кой ги дава още - пак пита следователят. - Аз му ги давам - казва Цветанов.
  - Добре, а Вие от къде ги взимате - пита следователят. - От скрина....””

  Много ти здраве.
 19. 19 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 367 Неутрално

  " Българите продължават да вярват във финансова-кредитната система, като тя се възприема като "остров на стабилност", заяви

  Георги Стойчев -

  ГЛУПАК И ЛЪЖЕЦ !!
  Някой гладен трябва да ти прегризе гърлото , че да се осъзнаеш !!
  ФИНАНСОВ СУТЕНЬОР !!

 20. 20 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Г-н Цветанов, от къде взехте парите? - пита следователят. - От скрина- отговаря Цветанов.
  - А там кой ги слага - продължава следователят. - Тъста ми ги слага - отговаря Цветанов.
  - А на него кой ги дава още - пак пита следователят. - Аз му ги давам - казва Цветанов.
  - Добре, а Вие от къде ги взимате - пита следователят. - От скрина....””

  ШЕГА Н-1 ЗА 2011 ! МЕРСИ , УВАЖАЕМИ !! БРАВО !!

 21. 21 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Айде, да идват НДСВ да ни вадят пак от калта!

 22. 22 Профил на Таня Костадинова
  Таня Костадинова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Отворено общество": Всеки втори се чувства смазан от кризата
  -------------------------------------------------

  Фондация „Отворено общество” на милиардера Джордж Сорос, с участието на местни олигарси, грижливо подготви и постави Бойко Борисов на власт

  (продължение)

  http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=360

  с. Копривлен
 23. 23 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dr. Ivanov":

  Аз направо не мога да разбера как при такива положителни графики (положението се подобрява не само в сравнение с това преди една година, но и в сравнение с това преди две години), може да се сложи такова негативно заглавие.

  Това само показва, че има организирана кампания срещу правителството от страна на коалицията БСП-ДПС-СК и, вероятно, Алексей Петров.

  Имам чувството, че са изнервени, тъй като от компромата с апартаментите на Цветанов не излезе нищо и той сега пак може да се захване изцяло с преките си здължения.

 24. 24 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тепърва българите ще почустват кризата!
  Реализацията на проектът "Белене" наближава! А медиите продължават да ни занимават с "шменти-капели".

 25. 25 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#24] от "gwendolin":

  Хмммммм, не съм сигурна.

  В една съседна статия пише, че лихвените проценти за кредити за бизнеса падат.

  Като погледна и горните графики, а и фактът, че зимата свърши, по-скоро ми се вижда, че лека-полека страната започва да излиза от кризата.

  То може би и за това е това виене по форумите - да се нанесат, колкото може поражения на ГЕРБ сега, че ще става все по-трудно.

 26. 26 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 731 Весело

  От графиките ясно се вижда, че положението се подобрява за болшинството от хората както и, че оптимизмът се е завърнал с сериозни темпове! Е малограмотните от ДПС и БСП без завършено начално образование и други "общаци" ги смаза живота след краят на бумът в строителството, но те са нищожна част!
  Също така надявам се всички да са видяли, че проучването започва през март 2009-та, когато са отчетени и най-влошените резултати. По това време криза у нас нямаше, доходите и пенсиите растяха и други алабализми! Въпреки това положението е явно подобрено от тогава и нагласите на хората започват да се обръщат към позитивни!
  Жалко, че статията не прави сравнителен анализ, а отново се опитва да пласира салвитрифоновщина, колко зле било всичко! И ако паднел метеорит с размерите на футболно игрище в центъра на София, нещата щели да се влошат!
  В съседната статия пише, че и банките свалят цената на финансирането ама и това сигурно е поради влошаващата се обстановка!

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  http://www.dksbt.bg/statement/B.02.11.pdf

  Гинка тражи позитиви у графиките и чете "настроенията" на респондентите като "Отче наш".
  Па и избърза с обявяването на края на зимата с цел месец. Като факт го съобщи, а аз изтърчах да пипна радиаторът..
  Не бе гинче. Тук е зимата според софийската "Топлофикация". До астрономическата пролет има 22 дена, а до спирането на парното - поне месец и половина.
  Гинче, погледни анкетите у Днвеник. Там си пише. 83% са стресирани от повишението на цените на хранителните стоки.
  А от Държавната комисия по стоковите борси викат на оптимистите, че само за месец февруари индексът на цените на едро на храните скочил със 7.64 процента...
  Като стигнат на рафтовете на магазините, тез стоки ще облещят оптимистите. И теб гинче.... С новите си цени.

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#26] от "nqma zna4ka koi":

  "Също така надявам се всички да са видяли, че проучването започва през март 2009-та, когато са отчетени и най-влошените резултати. По това време криза у нас нямаше, доходите и пенсиите растяха и други алабализми!"

  Ъхъ... Така е. По това време безработните бяха наполовина от сегашните, а от "Отворено общество" ИПИ и сие викаха на местната фауна че сме фалирали. И местната фауна, верваше.
  Днес местната фауна е по-оптимистична от вчера, ама вика че не се търпи вече. Баси, представям си ако беше и по-песимистично настроена bfwkdjd. Щеше да виси по клоните на дърветата...
  А, като казах клоните, и се сетих за един стар виц, дето един ентусиаст попитал за въжетата. Дали да си ги носят, или им ги били подсигурили от Партията...

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Да бяхте видяли графиките. Там тенденцията е към подобрение.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 30. 30 Профил на nemexia
  nemexia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Излезнахме от кризата, браво Бойко. Ти си господ!

 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:54 на 28/02/2011 от неговия автор.

 32. 32 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 844 Неутрално

  нямаме действаща икономика, поради което излизането от кризата ще е изключително трудно.

 33. 33 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si":

  ей тва говоря - политиците не произлизат от чужбина!!!
  къвто е народа такива са му политиците.

 34. 34 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А стига бе....не може да бъде

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK