Преди 10 години: Костов най-накрая изгони Бисеров и Цонев от СДС

Снимката, с която е илюстриран материалът на 28 февруари 2001г. Текстът към нея е "В НИС остана само "здравото" ядро - Иван Костов, Росица Тоткова, Димитър Абаджиев и Йордан Соколов. На снимката липсва само Екатерина Михайлова".

© Асен Тонев

Снимката, с която е илюстриран материалът на 28 февруари 2001г. Текстът към нея е "В НИС остана само "здравото" ядро - Иван Костов, Росица Тоткова, Димитър Абаджиев и Йордан Соколов. На снимката липсва само Екатерина Михайлова".В рубриката "Преди 10 години"  четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.


Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали отпреди едно десетилетие.


Изборът ни днес е челото (водещият материал на първа страница на вестника), който е за сътресенията в тогавашната управляваща партия СДС.
Националният съвет на СДС окончателно изключи вчера от партията бившия главен секретар Христо Бисеров и бившия член на Националния изпълнителен съвет (НИС) Йордан Цонев. След заседанието на сините се оказа, че единственият останал "легален" поддръжник на Бисеров в НИС - Светлана Дянкова, е подала оставка.


Дянкова предприела стъпката, след като бившият пловдивски кмет Спас Гърневски (който не е член на Националния съвет, но е присъствал) заявил в залата, че последната национална конференция на сините е била манипулирана и доказателство за това е, че изборът на негови членове тогава беше освиркан. Става въпрос за форума, проведен след промените в правителството от края на 1999 г., на който Иван Костов намекна за корупцията, макар и малко в "посока на вятъра". Въпреки намеците на лидера сините тогава преизбраха Бисеров, Цонев и Евгений Бакърджиев във висшето ръководство на СДС.


"Не смятам, че 1896 души, които са гласували за мен, са били манипулирани и затова подадох оставка", заяви след вчерашното заседание обидената Светлана Дянкова. По-късно тя отказа допълнителни коментари за решението си, само уточни, че не напуска поста си на председател на социалната комисия в парламента.


Насрочена е националната конференция на СДС за 5 и 6 май. На нея ще бъдат гласувани промени в устава на партията и ще бъде попълнен съставът на НИС, който вече е с три вакантни места. Това ще даде възможност на Костов да се обгради с напълно верни хора в ръководството, коментираха вчера членове на Националния съвет. "Тепърва ще подготвяме националната конференция, възможно е Националният съвет да излезе с предложения, включително и за членове на НИС", лаконично отбеляза самият партиен лидер.


Решението за изключване на Христо Бисеров вчера подкрепиха 136 от присъстващите 142 членове на Националния съвет. "Против" освен Бисеров гласуваха Йордан Цонев, Светлана Дянкова, Илия Петров и Емил Лилов. Евгений Бакърджиев се въздържа. За изгонването на Цонев гласуваха 133 от присъстващите. Бисеров и Цонев няма да бъдат отстранени от парламентарната група, процедурата е сложна и едва ли някой ще повдигне въпроса, каза вчера Екатерина Михайлова.


Наскоро бившият главен секретар заяви, че ако го изключат от СДС, един ден отново ще подаде молба за членство. "Заедно с Бисеров създадохме СДС - Хасково, затова ми е болно. От друга страна, за мен са необясними неговите тези и нямах двуомене при гласуването. Тезата анти-Костов е измислена. Тя няма никакво влияние", заяви вчера най-мълчаливият член на НИС Михаил Михайлов.


На въпрос дали Бисеров и Цонев няма да бъдат героизирани след изключването им от СДС Костов отговори: "Героизирани трябва да бъдат хората, които правят добри дела."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK